Programul de toamna
Cura cu struguri
Dupa ce vara ne-a rasfatat cu bogatia ei de fructe si de legume, de grane proaspete si de ierburi de leac, e randul melancolicei toamne sa scoata din buzunare surprizele pe care le-a pregatit pentru noi. Mai modeste si maruntele, darurile ei sunt insa la fel de miraculoase ca cele de peste vara, fiind deopotriva harazite cu sanatate de Dumnezeu. E suficient sa va rataciti din oras pe o poteca de margine de campie, printr-un crang sau printr-o padure aurie, ca sa va iasa in cale minuni: macese rubinii, alune galbene si catina portocalie, nuci abia cazute din pom si jir. Pe cat de modesta le este infatisarea, pe-atat le este de mare puterea energizanta, de care avem nevoie pentru lunile reci si intunecoase ce vin. Dar inainte de-a va pofti la o plimbare in padure, sa mai dam un tur prin piete, acolo unde scena tarabelor e ocupata in clipa de fata de marele spectacol al strugurilor de toamna, proaspat culesi din vii. Ca-i mancam de placere (sunt dulci ca mierea si parfumati), ca-i consumam ca pe niste medicamente ale naturii (plesnesc de vitamine si minerale) sau transformati in ideale retete pentru slabit, efectul este acelasi: ei ne curata de toxine, regleaza metabolismul, ne intaresc sistemul cardiovascular. Cura cu struguri curata tenul si pielea, combate acneea, vindeca dermatozele, pune pe fuga kilogramele de prisos. Cu numai cateva miisoare in buzunar (in cazul lor leul national are inca putere), ne vom procura nu doar delicii alimentare, ci si hectare de sanatate. Doamnelor si domnilor, profitati!
Retete de slabit cu struguri
Cura rapida
Incepe intotdeauna cu o perioada "de incalzire" care dureaza trei zile, in care consumam progresiv: o jumatate de kilogram de struguri in prima zi, un kilogram in a doua zi, ajungandu-se pana la 1,5 kg in cea de a treia zi. Dupa aceste zile in care ne obisnuim digestia si metabolismul cu struguri, urmeaza 5 zile (daca vreti sa slabiti drastic pot si zece zile) in care se consuma numai si numai struguri, ca atare sau sub forma de suc. Se consuma in fiecare zi minimum 1,5 kg de struguri ori 1-2 litri de suc proaspat, cantitatea maxima fiind de 3-4 kg de struguri ori 2-4 litri de suc, zilnic. Dupa ultima zi in care consumam numai struguri, ne reobisnuim gradat cu alimentele normale, consumand mai intai infuzii indulcite cu miere si alimente usoare (supe de legume calde, cartofi fierti), ajungand in 3-4 zile sa ne alimentam normal.
Recomandari in timpul curei: pentru a tine cu succes cura, este necesar in primul rand ca intotdeauna sa fim bine aprovizionati cu struguri, asa incat sa nu ramanem fara "combustibil" si sa apelam sub imboldul foamei la alimentele din frigider. Strugurii trebuie sa fie dulci, bine copti, proaspeti (sa nu fi intrat in fermentatie sau sa se fi deshidratat la soare) si parfumati. Singurul supliment care se permite pe parcursul curei sunt ceaiurile calde, neindulcite, de chimen, menta piperata ori cimbrisor, pentru a va incalzi corpul (care in aceasta perioada este mai sensibil la frig) si pentru a combate eventuala diaree sau crampele abdominale.
Efecte: aceasta cura este o veritabila matura pentru organism, care ne curata de toxine, elimina prompt obezitatea, regleaza metabolismul, intareste sistemul cardiovascular. Cura cu struguri curata si infrumuseteaza tenul si pielea, combate acneea, eruptiile cutanate, ajuta la vindecarea dermatozelor rebele la alte forme de tratament. In urma proceselor de dezintoxicare declansate prin aceasta cura, pielea devine stralucitoare si catifelata, surplusurile de greutate sunt cu usurinta eliminate.
Cura medie
Timp de doua zile pe saptamana, nu se consuma nimic altceva decat struguri: 1,5 - 3 kg/zi. Ziua de cura incepe si se termina intotdeauna la aceeasi ora. Este bine ca zilele de cura sa nu fie la o distanta prea mare una de cealalta, repausul de o zi intre ele fiind suficient (cele mai convenabile zile s-au dovedit a fi cele de vineri si duminica, cand programul este mai lejer).
Recomandari in timpul curei: este bine ca timp de o luna sa aveti in fiecare saptamana doua astfel de zile de struguri. Veti vedea ca in aceasta luna organismul va cere instinctiv alimente mai usoare si mai bogate in vitamine si minerale (fructe, legume, lactate proaspete), ceea ce va va ajuta sa slabiti armonios. In cazul in care apar probleme, cum ar fi usoara diaree sau crampele, puteti consuma in ziua de cura mici cantitati de ceai de chimen ori menta, neindulcite, la iesirea din cura introducand painea prajita, orezul, aperitivele uscate.
Efecte: scaderile in greutate sunt mai putin spectaculoase ca la cura precedenta, dar daca intre zilele de cura mentineti o alimentatie regulata (fara suplimente intre mese) si usoara (fara prajeli, carne, dulciuri suculente), veti scadea incet si sigur in greutate - 1-3 kilograme pe saptamana.
Cura lenta
Inedit la aceasta cura este faptul ca se pot consuma si alte alimente in afara de struguri. Cantitatea de fructe consumate creste, gradat, astfel: in prima zi se consuma o jumatate de kilogram de struguri repartizati la cele trei mese principale (de exemplu, cate un ciorchine inainte de fiecare masa). A doua zi, se va consuma cu o jumatate de kilogram mai mult, deci un kilogram de struguri repartizat la mesele principale. Se creste cu cate o jumatate de kilogram pe zi, astfel incat in a sasea zi se ajunge la trei kilograme de struguri, repartizati la cele trei mese principale. Se mentine aceasta cantitate timp de inca trei zile (deci in zilele 7,8 si 9), dupa care se revine la alimentatia normala.
Recomandari in timpul curei: strugurii se consuma intotdeauna inainte de masa, fiind repartizati echilibrat, astfel incat sa nu ajungem sa mancam la cina doua kilograme de struguri, in timp ce in restul zilei ne-am delectat cu toate bunatatile, in afara de struguri. Intre mese, nu se mananca nimic. Pe parcursul curei, mesele se iau pe cat posibil la aceeasi ora. Cel mai bine este sa consumam strugurii cu tot cu coaja. Cura se poate repeta dupa trei zile de pauza.
Efecte: scaderea in greutate este lenta, dar sigura, cu conditia sa nu facem abuzuri alimentare. Strugurii (mai ales cei dulci si cu un parfum fin) sunt printre putinele fructe al caror consum nu produce o crestere spectaculoasa a poftei de mancare. Datorita faptului ca sunt bogati in zaharuri foarte usor asimilabile, consumarea lor elimina prompt starile de slabiciune (provocate de scaderea glicemiei) care apar frecvent in curele de slabire. Mai mult, s-a constatat o actiune echilibranta a strugurilor la nivel nervos, ce are drept efect eliminarea nevoii imperioase si maladive de a manca. Persoanele care au un apetit "taios", care nu rezista la regimuri mai radicale (cum ar fi postul negru, de pilda), pot apela cu incredere la aceasta cura, impunandu-si doar sa manance la ore regulate si sa inceapa fiecare masa, conform prescriptiei, cu struguri.
Strugurii ca medicament
Curele cu struguri fac organismul foarte receptiv la remediile naturale si, in plus, produc un drenaj foarte puternic (cura cu struguri este poate cel mai puternic drenor din dietoterapie), motiv pentru care sunt un medicament deloc de neglijat pentru combaterea multor boli. Ei sunt folositi cu succes in urmatoarele afectiuni:
Hipertensiune - in formele usoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent si foarte bland. Aceasta cura nu este insa recomandata celor cu hipertensiune grava, carora medicul le-a contraindicat aportul de lichide in organism.
Boli hepatice (sechele posthepatice) - cura trebuie facuta cel putin o data pe an, dupa ea evitandu-se consumul alimentelor grele (grase, prajite etc.).
Afectiuni biliare - cura cu struguri este recomandata mai ales in tratamentul dispepsiei, al colecistitei si pentru profilaxia si tratamentul litiazei biliare in forme usoare.
Digestie lenta - se recomanda ca strugurii (nu foarte dulci) sa fie consumati cu minimum 30 de minute inainte de masa.
Constipatie - strugurii stimuleaza digestia, peristaltismul intestinal, cojile strugurelui actionand ca un "piston natural" care impinge din colon materiile reziduale.
Guta - strugurii in cantitate mare mobilizeaza si elimina din organism acidul uric.
Tulburari hormonale la femei - se pare ca strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor si glandelor cortico-suprarenale, care secreta o buna parte din hormonii frumusetii feminine. Din acest motiv, cura cu struguri este indicata contra imbatranirii premature a pielii, a hirsutismului (cresterea firelor de par in zone nespecifice la femei), in acnee, uzura fizica pe fond de stres, eczeme de etiologie necunoscuta.
Anemie - mai ales strugurii rosii si negri contin substante antianemice in cantitati importante; in plus, vitaminele din complexul B ajuta la fixarea fierului.
Hemoroizi - strugurii cu tot cu coaja sunt un remediu extraordinar contra constipatiei si, in acelasi timp, un tonic venos. Cura cu struguri impreuna cu remediile locale (unguent de tataneasa, de catina) sunt o combinatie infailibila in aceasta afectiune.
Menometroragii - se recomanda mai ales strugurii rosii si negri, mai bogati in taninuri, care reduc cantitatea de secretii si opresc sangerarea.
In perioada convalescentei - mai ales dupa bolile infectioase (pneumonie, Tbc, hepatita), strugurii sunt un aliment excelent pentru ca se digera foarte usor, repara ceea ce au distrus medicamentele de sinteza folosite in tratament, normalizeaza digestia.
Intoxicatiile diverse - strugurii stimuleaza atat rinichii, cat si colonul, producand o eliminare intensa si rapida. In plus, ei au capacitatea de a mobiliza toxinele din organism, fiind recomandati in toate felurile de intoxicatii, inclusiv in cele cu substante chimice cum ar fi mercurul sau plumbul.
Contraindicatii: bolile in care este strict contraindicata cura cu struguri sunt diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica.
Ilie Tudor