Bucatarie rapida
Pizza cu ardei si ton
Ingrediente (pentru 4 persoane): o punga cu aluat gata preparat pentru pizza (450 g), putina faina pentru tabla de facut aluat, o lingurita de untdelemn, un pachet de rosii pasate (500 g), un catel de usturoi, sare, piper, 2 lingurite de oregano, 1/2 ceapa de arpagic, 4 ardei (doi rosii, doi galbeni), 2 cutii de ton in ulei, 100 g masline negre, 200 g cascaval ceva mai uscat.
Mod de preparare: Se lasa aluatul sa se dezghete, apoi se intinde cu sucitorul pe tabla infainata si se taie patru cercuri, cu ajutorul unei farfurii mai mici (daca aluatul e gata taiat, doar se scoate din punga). Se porneste cuptorul. Cele patru cercuri de aluat se pun pe o tava unsa cu untdelemn si se lasa sa se coaca 10 minute.
Rosiile pasate se pun sa fiarba pe foc mijlociu 15 minute. Se adauga usturoiul curatat si dat pe razatoarea cea mica, sarea, piperul, oregano (se vinde la pachetele). Sosul se intinde pe pizza, lasand o margine goala la fiecare.
Se curata arpagicul si se taie felii subtiri. Se curata si se spala ardeii grasi, se taie si ei felii. Legumele se asaza pe fiecare pizza in parte, apoi se pune tonul scurs de ulei si zdrobit si maslinele fara samburi. Deasupra se presara cascavalul ras. Se baga din nou la cuptor, la ultima treapta, 20-25 de minute.
Spaghete cu rosii
Ingrediente(pentru 4 persoane): un catel de usturoi, 3 linguri ulei bun, 1/2 legatura busuioc, 1/2 legatura patrunjel verde, 500 g rosii tata caprei (mici si alungite), sare, piper, 400 g spaghete, 150 g mazare congelata, 150 g branza telemea.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 225 grade C. Se curata usturoiul, se taie felioare si se amesteca cu uleiul si verdeturile tocate marunt.
Se spala rosiile, se scurg, se taie in doua sau in patru (in functie de marime) si se pun intr-o forma termorezistenta. Peste ele, se toarna amestecul de usturoi cu verdeata, se sareaza, se pipereaza si se calesc in cuptor circa 10 minute.
Spaghetele se fierb (al dente) in apa cu sare si, in ultimele doua minute de fierbere se introduce si mazarea congelata. Apoi se lasa sa se scurga, oprind 1/4 l din apa de fiert.
Telemeaua se zdrobeste si se amesteca cu apa fiarta ramasa. Compozitia de spaghete cu mazare se adauga la rosiile calite, deasupra se toarna sosul de branza si se amesteca toate foarte bine. Se mai gusta, eventual, de sare si piper.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 10 g unt, 250 g orez (cu bobul lung), 600 ml zeama concentrata de pasare (Knorr + apa), 150 g mazare congelata, un catel de usturoi, coaja rasa de la o lamaie, o lingura patrunjel verde tocat, 4 fileuri de piept de pui, sare, piper, 2 linguri ulei, 2 linguri cascaval ras.
Mod de preparare: Se incinge untul si se caleste putin orezul. Se stinge cu zeama de carne si se lasa sa fiarba circa 20 de minute la foc mic (ca sa se umfle). Dupa 15 minute de fiert, se introduce si mazarea.
Se curata usturoiul, se toaca marunt si se amesteca cu patrunjelul si coaja de lamaie.
Se spala fileurile de pui, se zvanta, se dau cu un praf de sare si se prajesc in ulei incins cate 3-4 minute pe fiecare parte. Cascavalul si jumatate din amestecul de arome (usturoiul, verdeata si coaja de lamaie) se incorporeaza in orez, cealalta jumatate se intinde peste carnea prajita.
Peste cu crusta de praf de ardei iute (chili)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g file de peste (Cod, Merluciu etc.), 4 linguri ulei, 4 linguri zeama de lamaie, o lingurita mustar, o lingura praf de chili, sare, piper, un castravete mare, un gogosar, o lingura marar verde tocat.
Mod de preparare: Se spala pestele, se imparte in patru portii (daca nu e taiat), se zvanta si se asaza intr-o tava captusita cu folie de aluminiu; apoi se unge cu un amestec preparat din: o lingura de ulei, 2 linguri zeama de lamaie, mustar, praf de chili, sare si piper.
Se incinge cuptorul la 250 grade C. Se curata castravetele de coaja si se taie felii, iar gogosarul, curatat de nervuri si seminte, se taie intai in doua si pe urma fasii.
Se prepara un sos din restul de zeama de lamaie, restul de ulei, sare si piper si se amesteca cu gogosarul, castravetele si mararul tocat.
Dupa ce s-a rumenit pestele (circa 8 minute), se scoate din cuptor si se serveste cu salata de castraveti si gogosari.
Friptura de vaca cu sos de branza
Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g salata verde (creata), 1/8 l lapte, 125 g branza Bucegi sau topita, o lingura faina (zeamil) pentru legat sosul, sare, piper, zahar, 8 felii de carne de vita (a 75 g), 2 linguri ulei.
Mod de preparare: Se spala salata, se lasa sa se scurga si se rupe bucati. Se incalzeste laptele, se introduce branza faramitata si se lasa sa se topeasca, amestecand intruna. Se fierbe putin (cateva clocote), se leaga cu faina sau zeamil si se adauga sare, piper si putin zahar.
Se spala carnea, se zvanta, se pipereaza si se prajeste in uleiul incins, circa doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se toarna peste ea sosul de branza si se presara bucatile de salata.
Dulciuri
Sufleu de piersici
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 piersici coapte, 50 ml suc de mere (din comert), un ou, 2 linguri de miere lichida, un praf de sare, doua lingurite de zahar, doua linguri de migdale sau nuci macinate.
Mod de preparare: Se spala piersicile, se taie in doua si se desfac de pe sambure, scobindu-le putin cu o lingurita. Patru jumatati de piersica se taie felii (cam de 0,5 cm). Celelalte se pun intr-un vas rezistent la foc, cu partea bombata in jos. (Ca sa nu se rastoarne, taiati-le putin din curbura.) Adaugati feliile de piersici si sucul de mere.
Separat, amestecati galbenusul de ou cu mierea. Albusul se bate spuma, cu un praf de sare, apoi se adauga si zaharul. Se bate mai departe, pana ce spuma prinde luciu. Cand e gata, se incorporeaza amestecul de miere cu galbenus si migdalele sau nucile macinate. Compozitia obtinuta se asaza uniform peste fiecare jumatate de piersica. Se baga in cuptorul incins dinainte, cu indicatorul pe treapta a Iii-a, si se lasa sa se coaca 15 minute. (Timp de preparare si coacere: 30 de minute.)