Ospat cu ierburi si arome
Si in lumea bucatariei exista simpatii si antipatii. Daca va hotarati sa-ncercati felurile de mancare pe care le prezentam, respectati imperechierile de legume si de verdeturi
Pulpe de pui la cuptor
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 pulpe de pui (a 200 g), 2 legaturi cimbru, sare grunjoasa, piper, 2 lamai, o lingurita ulei (pentru tava), 2 lingurite miere.
Mod de preparare: Se spala si se zvanta pulpele de pui si se introduc crengutele de cimbru intre piele si carne (pielea poate fi fixata, eventual, cu scobitori).
Se freaca pulpele cu sare si piper. Lamaile se clatesc cu apa fierbinte, se taie felii si se aseaza pe tava unsa cu ulei.
Deasupra se pun pulpele de pui si se baga la cuptorul incins (170 grade C). Se lasa sa se prajeasca 30 de minute.
Se amesteca mierea cu o lingura de apa sarata fierbinte si se ung (cu ea) pulpele de pui. Se pun in tava si crengutele de cimbru ramase si se mai lasa la cuptor 15 minute.
Ca garnitura se poate servi piure de cartofi cu masline tocate.
Castraveti cu miez de nuca
Ingrediente (pentru 4 persoane): 30 g miez de nuca, 1 kg castraveti, o ceapa, o lingura zahar, 200 g smantana, sare, piper, o lingura ulei, un pumn hasmatuchi, patrunjel cret.
Mod de preparare: Miezul de nuca zdrobit se pune intr-o tigaie si se rumeneste (fara grasime). Castravetii se curata de coaja, se taie mai intai in doua (pe lung), se scot semintele si apoi se taie bucati. Ceapa, curatata, se toaca marunt.
Se pune zaharul la topit intr-o cratita si se lasa pana ce devine maroniu.
Se introduc bucatile de castraveti si ceapa si se rumenesc circa 5 minute si ele. Apoi, se incorporeaza smantana si se lasa sa dea cateva clocote, amestecand intruna.
Se sareaza, se pipereaza, se toarna uleiul si se presara cu frunzulite de hasmatuchi si nuca zdrobita. Ca garnitura: cartofi fierti cu unt.
Salata de oua
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 150 g iaurt, 100 g smantana, 2-3 linguri maioneza cu mustar, sare, piper, un varf de cutit de zahar, codite de ceapa verde (doua legaturi).
Mod de preparare: Se fierb ouale tari (aproximativ 10 minute). Se amesteca bine iaurtul cu smantana si se adauga maioneza cu mustar, sare, piper si zahar. Jumatate din cozile de ceapa se spala, se taie rondele si se incorporeaza in crema de iaurt.
Se curata ouale de coaja, se taie in patru, se sareaza si se pipereaza.
Se toarna deasupra crema de iaurt si se garnisesc cu codite de ceapa taiate bucati.
Rosii umplute
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii mari (a 150 g), un carnat proaspat (circa 150 g), o legatura busuioc, o lingurita pesmet, un catel de usturoi, sare, piper, 250 g telemea (putin sarata).
Mod de preparare: Se spala rosiile si se taie in doua (pe latime). Se scobeste miezul cu o lingurita (miezul se pastreaza) si rosiile se intorc cu gura in jos ca sa se scurga. Miezul se toaca marunt si se iau din el trei linguri care se amesteca cu umplutura de carnat (scoasa din pielita). Se adauga jumatate din busuioc - taiat fasii - pesmetul si usturoiul zdrobit.
Se gusta de sare si piper si se umplu jumatatile de rosii, sarate si piperate in interior.
Miezul de rosii ramas se pune intr-un vas de yena si deasupra se aseaza rosiile umplute.
Se baga la cuptorul incins (170 grade C) si se lasa aproximativ 15 minute.
Se taie telemeaua felii si se aseaza peste rosii, presarand deasupra frunzulitele de busuioc. Se mai lasa cinci minute la cuptor.
Peste inabusit
Ingrediente (pentru 4 persoane): un peste mare cu cap cu tot (circa 1 kg), 2 linguri zeama de lamaie, 4 legaturi marar (100 g), o lingurita sare grunjoasa, piper (macinat mare), o lingurita miere (de salcam), 2 lingurite unt, 1/2 lamaie.
Mod de preparare: Se curata pestele, se spala bine, se zvanta si se stropeste cu zeama de lamaie.
Se spala si se taie marunt doua legaturi de marar si se amesteca cu sare, piper si miere, iar cu pasta astfel obtinuta se unge pestele in interior.
Se ia o folie de aluminiu, se intinde pe fundul tavii si se unge bine cu unt topit.
Se aseaza pe ea pestele si se unge si el cu unt. Se taie marunt restul de marar si se presara deasupra.
Se acopera pestele cu o alta folie de aluminiu, unindu-se marginile ca sa fie etans. Se incinge cuptorul (170 grade C) si se lasa pestele sa se inabuse circa 30 de minute. Se stinge focul, se mai lasa sa se odihneasca alte 10 minute, apoi se scoate si se aseaza pe un platou fierbinte. Se jupoaie pielea de pe partea de sus si se presara mararul ramas. Se serveste cu felii de lamaie.
Ca garnitura: salata de cartofi si sos olandez cu lamaie si marar verde tocat marunt.
Dulciuri
Capsuni in gelatina
Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g capsuni, 3 portocale, 2 grapefruit roz, 100 g zahar, 300 ml suc proaspat de portocale, 3 foi de gelatina (2 g fiecare), cateva frunzulite de menta.
Mod de preparare: Se dizolva gelatina in putina apa rece.
Se spala capsunile si se curata de codite. Se zdrobeste jumatate din cantitatea de capsuni in mixer, iar capsunile ramase se taie in doua.
Intr-un castron (pentru a nu pierde zeama) se curata portocalele si grepfruiturile atat de coaja, cat si de pielite, apoi se taie fiecare feliuta in 3-4 bucati. Se pun apoi la scurs.
Zaharul si 100 ml suc de portocale se pun la foc mic pana se dizolva zaharul. Se da deoparte si se incorporeaza gelatina. Se adauga restul de suc de portocale, sucul de la fructele taiate si capsunile zdrobite.
Se tapeteaza o tava de chec cu folie de plastic alimentar si se toarna din compozitie pana la o inaltime de 2 cm. Se introduce tava la frigider si se lasa la rece 15 minute. Se adauga fructele taiate, apoi se toarna restul de compozitie si se pune la rece inca 4 ore.
Se rastoarna tava pe un platou, se indeparteaza foita de plastic si se decoreaza cu frunzulite proaspete de menta. Se serveste rece.