Bucatarie de sezon
Pate de ficat cu salata
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pateul - 250 g ficatei de pui, 1 catel de usturoi, 3 cepe mici, 1/2 legatura cimbru, 100 g unt, sare, piper, 3 linguri suc de mere. Salata - 2 capatani de salata verde. Sosul - 2-3 linguri otet, 1 lingura vin dulce, 2 lingurite mustar (dulce), 4-6 linguri ulei de masline, o bagheta (franzela).
Mod de preparare - Pateul: Se spala ficatul si se taie cubulete. Se curata si se toaca marunt ceapa si usturoiul. Se incinge untul si se prajesc la foc mijlociu, circa 5 minute, ficatul, ceapa, usturoiul si o lingura de frunzulite de cimbru. Se adauga sare, piper si sucul de mere. Se amesteca bine cu mixerul sau se preseaza cu furculita, pana ce devin ca o crema, se mai gusta o data de sare si piper, apoi pateul se pune la rece peste noapte. Salata: Se spala frunzele, se zvanta, se taie fasii mai mari (sau se rup) si se aseaza pe un platou. Sosul: Se amesteca otetul, vinul, mustarul, sarea si piperul, dupa care se incorporeaza uleiul, batand cu o furculita sau cu telul. Sosul astfel obtinut se toarna peste salata, inainte de a o servi. Se taie bagheta felii, se baga putin la cuptor sa se incalzeasca si se unge fiecare felie cu pate de ficat. Feliile unse se orneaza cu cate-o crenguta de cimbru, se presara deasupra piper (macinat mare) si se servesc impreuna cu salata.
Supa portugheza cu paine si oua
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 felii de paine alba, 6-8 catei de usturoi, 1 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), sare, piper, 1 legatura tarhon, 4 oua mici, 4 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul (200C) si se coc feliile de paine circa 8 minute la 170C. Intre timp, se curata usturoiul si se taie feliute. Se pune la fiert zeama de legume impreuna cu usturoiul, se lasa sa dea cateva clocote si se gusta de sare si piper. Tarhonul, spalat, se toaca marunt. Se sparg ouale - cate unul intr-o ceasca - se introduc pe rand in zeama fierbinte (cu lingura de adunat spuma) si se fierb 3 minute. Feliile de paine, scoase din cuptor, se stropesc cu ulei de masline si se aseaza pe cele patru farfurii incalzite dinainte. Pe fiecare felie se pune cate un ou scos din oala cu lingura de spuma si deasupra se toarna supa fierbinte. Se presara cu tarhon si se serveste imediat.
Scrumbii cu mere si branza de vaci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 mere, 2 cepe rosii, 100 g castraveciori murati, 250 g branza de vaci, 150 g smantana acra, sare, piper, 1/2 legatura marar verde, 8 fileuri de scrumbii sarate.
Mod de preparare: Se spala merele, se indeparteaza partea lemnoasa si se taie cubulete. Ceapa, curatata, se toaca marunt, iar castravetii se taie bucatele. Se amesteca branza de vaci cu smantana si se gusta de sare si piper. Se incorporeaza apoi merele, ceapa, castraveciorii si mararul spalat si tocat. Se pune compozitia la rece si se lasa 30 de minute. Se serveste alaturi de fileurile de scrumbii care, daca sunt prea sarate, inainte de a le servi, se tin in apa minerala circa o jumatate de ora.
Cartofi (noi) la cuptor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,2 kg cartofi noi (mijlocii), 5 linguri ulei fin, sare, 1 catel de usturoi, 1 crenguta rozmarin, 1 legatura salvie (sau ceai de la Plafar), 1 legatura cimbru, 3 foi de dafin.
Mod de preparare: Se spala cartofii (cu coaja) si se zvanta intr-un stergar, se dau cu ulei si sare si se aseaza intr-o forma frecata cu usturoi. Printre cartofi se pun: rozmarinul, frunzele de salvie, cimbrul si foile de dafin. Se baga la cuptorul incins (175C) si se coc aproximativ o ora. Cand sunt gata, pe dinafara trebuie sa fie maronii si crocanti, iar inauntru moi. Se servesc cu smantana sau branza.
Gulas de porc cu dovlecei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g dovlecei, 2 cepe rosii, 200 g costita afumata (Bacon), 500 g carne de porc, sare, piper, 1-2 lingurite chimen, 1/8 l vin alb (sau Knorr+apa), 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: Se clateste cu apa un vas de yena (sau de pamant). Se curata dovleceii, se taie bucati, iar ceapa (curatata) se taie in doua pe lung si apoi in jumatati de rondele. Costita se taie fasii late de 1 cm, carnea de porc - cubulete. Ingredientele se aseaza straturi-straturi in vas, presarandu-se cu sare, piper si chimen. Se toarna deasupra vinul, se acopera cu capac si se baga in cuptorul neincins. Se aprinde cuptorul (225C) si se lasa gulasul sa fiarba circa o ora. Inainte de a-l servi, se presara deasupra patrunjelul verde, tocat marunt.
Dulciuri
Placintele cu mere si flori de soc
Ingrediente (pentru 15 bucati): 2 oua, 1/8 l lapte, 1 pachet zahar vanilat, 1 lingurita zahar, 1 varf de cutit sare, 90 g faina, 6 flori mari de soc, 2 mere acrisoare (mici), unt pentru prajit.
Mod de preparare: Se amesteca bine (cu mixerul) ouale, laptele, zaharul vanilat, zaharul, sarea si faina, si se lasa aluatul 20 de minute sa se umfle. Florile se soc se taie cu foarfeca de pe tije. Merele se curata de coaja, se taie in patru, se indeparteaza partea lemnoasa, se dau pe razatoare si se incorporeaza - impreuna cu florile de soc - in aluat. Se pune untul la incins si cu o lingura se ia cate putin aluat si se toarna in tigaie. Placintelele se prajesc pe fiecare parte, pana se rumenesc frumos (circa doua minute).