Dulciuri de Craciun
Prajitura de Anul Nou cu foi de pricomigdale si crema de vanilie
Ingrediente: 500 g zahar, 500 g nuci macinate, 2 pachete unt, 1 cana lapte, 4 pachete zahar vanilat, 6 linguri zeamil sau faina, 10 oua.
Mod de preparare: Blaturile - 10 albusuri se bat bine cu 500 g zahar, turnat putin cate putin, apoi se adauga 500 g nuci macinate. Compozitia se imparte in doua si se toarna in tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmet. Se foloseste tava mare pentru aragaz cu 4 ochiuri si compozitia se toarna in tava, nu pe dosul ei. Se coace la foc potrivit, pana ce blatul se usuca putin si se ingalbeneste pe margini. Crema - Se freaca bine 10 galbenusuri cu 6 linguri de zahar, se adauga 6 linguri de zeamil (sau faina) si o cana cu lapte (250 g) si se fierb, amestecand mereu, pana se obtine o crema mai groasa. Se lasa sa se raceasca putin si se adauga cele 2 pachete de unt si 4 plicuri de zahar vanilat. Se intinde crema rece intre foi, se apasa putin foaia de deasupra (usor) si se lasa la rece. Se pudreaza cu zahar farin. Se poate face 1/2 din compozitie, deci numai o foaie, care se taie in doua.
Dios Pitte
Ingrediente: Pentru foi: 300 g faina, 200 g margarina, 3 linguri smantana, 1 ou, coaja de lamaie, 3 linguri zahar pudra. Pentru crema: 7 galbenusuri, 7 albusuri, 1/4 kg zahar tos, 1/4 kg nuca macinata, coaja de lamaie sau 1 pachet zahar vanilat.
Mod de preparare: Foile - Se freaca margarina cu jumatate din cantitatea de faina (adica 150 g). Separat, se amesteca smantana, oul, zaharul si coaja de lamaie si se incorporeaza in margarina cu faina, adaugandu-se si cele 150 g de faina ramase. Se rastoarna compozitia pe planseta si se framanta un aluat potrivit (nu prea tare). Se imparte in doua si se intind doua foi. Crema - Se freaca spuma galbenusurile cu 2/3 din zahar si se bat albusurile cu zaharul ramas. Se amesteca galbenusurile cu nuca, apoi se incorporeaza albusurile batute, amestecand usor. Se adauga coaja de lamaie (sau zaharul vanilat). Se asaza prima foaie in tava, se unge foaia cu crema si apoi se acopera cu cea de-a doua foaie. Se coace la foc potrivit. Se scoate din cuptor si cand s-a racit putin, se pudreaza cu zahar.
Cornulete de Craciun
Ingrediente: 1 pahar smantana, 1 pahar nuca macinata, 1 pachet margarina sau unt, drojdie cat o nuca, faina cat cuprinde.
Mod de preparare: Se face un aluat, se intinde foaia si se taie semilune cu un paharel, se coc 15 minute, la foc potrivit si se tavalesc fierbinti prin zahar farin.
Islere
Mod de preparare: Aluatul - Se framanta un aluat din toate ingredientele mentionate. Se intinde pe planseta si cu un pahar de vin se taie cercuri. Se coc la foc potrivit. Cand s-au racit, se lipesc doua cate doua cu crema. Crema - Se freaca galbenusurile cu zaharul, pana se obtine o crema. Se adauga cacao sau ciocolata inmuiata pe baie de aburi. Se amesteca bine, dupa care se adauga albusurile batute spuma si, dupa gust, miezul de nuca zdrobit. Glazura - Se face un sirop gros din zahar si apa. Se freaca bine untul, se adauga cacao si se oparesc cu siropul de zahar, frecand intruna, pana ce se omogenizeaza. Se iau islerele lipite cate doua cu crema si se acopera cu glazura. Se lasa sa se intareasca glazura cca 2-3 ore.
Prajitura de mere cu roua
Ingrediente: 2 kg mere, 350 g zahar, 12 galbenusuri, 3-4 linguri faina, 3/4 l lapte fierbinte, 1 varf de cutit de sare.
Mod de preparare: Se unge o tava cu unt (sau margarina) si se asaza in ea 2 kg de mere curatate si taiate cubulete. Se presara cu 100 g de zahar si se baga la cuptor, sa se inmoaie. Se amesteca 6 galbenusuri cu 100 g de zahar, 3/4 l de lapte fierbinte si 3-4 linguri de faina, se adauga un varf de cutit de sare si se amesteca pana devin ca o smantana groasa. Se toarna peste merele din cuptor si se acopera compozitia cu un strat de bezea. Pentru aceasta se bat bine 6 galbenusuri cu 150 g de zahar. Se mai lasa in cuptor - la foc mic - pana ce se coace si bezeaua. Se scoate prajitura din cuptor si se acopera cu hartie, ca sa apara "roua".