Sfaturi pentru femeile ce vor sa scape cu bine de capcanele sarbatorilor
Pornind la drum cu o gluma, se poate spune ca sarbatorile iernii seamana cu o "mare crapelnita". Un prilej de-a ne ghiftui. Adevarata semnificatie a sarbatorii se pierde, bucuria ei fiind adesea inlocuita prin mancare si bauturi
Nu confundati sarbatoarea cu mancarea si bautura
Consecintele se masoara in kilograme, in lipsa de tonus care se instaleaza cand sarbatorile se sfarsesc.
Pentru a evita urmarile, cautati sa disociati senzatia de gol launtric de dorinta de a manca. Stresul, depresia, dezamagirile cotidiene ne fac sa ne aruncam cu furie oarba asupra mancarii.
Mestecati, mestecati
Aceasta va face sa beneficiati de intreaga savoare a alimentelor pe care le consumati. Pentru a va putea forma o referinta, cautati sa mestecati de minimum 30 de ori inainte de a inghiti. Percepeti cu atentie gusturile si senzatiile pe care vi le ofera hrana. Veti avea astfel mai multe avantaje: veti sesiza din timp hrana care nu va este potrivita sau chiar va face rau (si pe care altfel ati fi mancat-o, neacordandu-i prea multa atentie); veti simti la timp momentul in care v-ati saturat si trebuie sa va opriti din mancat (studiile nutritionistilor au aratat ca exista o anumita "inertie" a organismului, astfel incat senzatia de satietate apare dupa mai mult timp).
Folositi condimentele
Condimentele sunt "reglajul fin" al efectelor pe care dorim sa le obtinem prin intermediul alimentelor. Cu ajutorul lor, putem imbunatati digestia sau asimilatia, putem mari sau diminua pofta de mancare, putem evita supraalimentarea sau intoxicarea organismului. Iata cateva chei de utilizare a condimentelor:
In cazul in care vreti sa slabiti, puneti in mancare condimente care favorizeaza ajungerea rapida la satietate: enibahar, nucsoara, busuioc. O alta solutie este sa renuntati la condimentele care stimuleaza apetitul: cimbrul, cimbrul de gradina, piperul negru si in general condimentele foarte picante.
In cazul in care va balonati usor, luati inainte de masa condimente carminative: chimen, fenicul, cimbru de gradina, cuisoare (in doze foarte mici). Aceste condimente (singure sau in combinatii) se iau cu cateva minute inainte de masa, cu putina apa. Ar fi de preferat sa le tineti sub limba cateva minute inainte de a le inghiti.
In cazul apetitului excesiv, consumati plante aromatice balsamice, care normalizeaza apetitul. Infuziile de cimbrisor, de muguri de pin, de menta, de maghiran sau de rozmarin - 2 cani de ceai inainte de masa - cu siguranta vor avea efect, daca nu uitati sa le folositi.
Daca aveti un sistem digestiv sensibil, dar vreti neaparat sa consumati mancaruri grele, adaugati in bucate: cardamon, cimbru, enibahar, chimen...
Daca vi se taie apetitul de sarbatori, dinamizati-l cu condimente picante: piper negru, piper alb, boia de ardei iute, chilly, curry iute. O lingura de bitter suedez bun intr-o jumatate de cana de apa o sa va ajute sa digerati fara nici o problema si o sa va readuca pofta de mancare la normal.
In loc de o cafea amara, puteti folosi - pentru a fi vioaie si in forma - coaja rasa de la doua lamai la care se adauga foarte putina miere si putin praf de menta (frunze). Este eficient si mult mai sanatos.
Ce bem astazi?
In primul rand, ce este natural si nu ne dauneaza. In general, consumarea bauturilor slab alcoolizate sau umezitul buzelor in paharul de sampanie este recomandat femeilor care vor sa-si pastreze "clasa" si prestanta - aceasta, de pe vremea bunicii si pana acum, cand revine in actualitate "viata sportiva". La barbati, lucrurile sunt aparent invers, dar mai mult de jumatate din femei si-ar da un an din viata ca sa scape, de sarbatori, de indeletnicirile plictisitoare ale barbatilor, vis-a-vis de alcool. Daca aveti de ales, preferati vinurile naturale. Vinurile "nobile" sunt in general mult mai tari si mai subtile decat cele "obisnuite", de aceea este bine sa le consumati cu foarte mare atentie, daca vreti sa va amintiti a doua zi ce ati mancat si cu cine ati discutat. Berea deformeaza silueta nu prin aportul caloric, care este nesemnificativ, ci prin efectele plantei din care se obtine - hameiul - care afecteaza echilibrul hormonal. In plus, berea, desi laudata ca mareste diureza si stimuleaza rinichii, favorizeaza retinerea apei in tesuturi si... afecteaza in timp chiar rinichii.
Sucurile naturale de citrice merg si la sarbatori la fel de bine ca oricand. Delicioase, ele invioreaza, dau prospetime respiratiei si va ajuta sa va mentineti in forma toata perioada.
Un pahar cu suc natural din grapefruit, indulcit cu miere, invioreaza instantaneu, redand tonusul atat fizic, cat si interior.
Sucul natural de lamaie elimina rapid congestia datorata hranei prea grase, preintampinand depunerile nedorite de grasime.
Sucul natural de portocale reduce, datorita gustului preponderent dulce, dorinta de a consuma prea mult din apetisantele prajituri.
Sucul de mere confera senzatia de usurime si prospetime, putand fi consumat (pentru efecte maxime) cu 20-30 de minute inainte de a manca; este un adevarat inamic al ingrasarii, mentinand - in cazul in care este consumat frecvent - un foarte bun tonus.
Sucul natural de piersici sau caise este adecvat, datorita calitatilor blande si vitalizante, precum si datorita gustului dulce, celor ce vor sa se regenereze repede fara a fi nevoite sa manance mult.
Sucul natural de ananas este dezintoxicant, vitalizant, usor afrodisiac, tonic general; puteti sa il recomandati fara ezitare si barbatilor.
Radeti cat mai des, cu motiv
Nu este adevarat ca rasul ingrasa. Cu cat va bucurati mai mult de viata, cu atat veti fi mai eliberata de stress, tensiuni, oboseala sau de micile vicii culinare. Cautati intotdeauna si latura amuzanta a lucrurilor si mai ales ceea ce va bucura si va incanta. Lasati-va liber rasul, pana va simtiti pline de bucurie; in modul acesta, simpla dumneavoastra prezenta va deveni o sarbatoare.
Nu fiti politicoase
Una din capcanele sarbatorilor este data de grija pe care amfitrioana sau gospodina o orienteaza asupra dumneavoastra, invitandu-va - uneori cu mari insistente - sa serviti fara retinere din toate bunatatile. Cea mai comica, dar si neplacuta greseala pe care o puteti face cu aceasta ocazie, este sa continuati sa mancati dupa ce v-ati saturat - aveti 90% sanse sa "sarbatoriti" momentul cu o indigestie de neuitat. Statistic, s-a constatat ca exista nenumarate persoane care isi deranjeaza a doua zi dupa sarbatori medicul de familie din cauza unei indigestii, a unei crize de apendicita sau a unei dureri abdominale puternice. Pacalita de aceasta situatie, este "usor" sa luati din nou de la capat lupta cu kilogramele. In general, este bine ca uzand de tact si delicatete, dar totodata ferm, sa evitati astfel de situatii. Invatati sa va eschivati cu un compliment: "Ma pastrez pentru prajiturile care negresit sunt la fel de bune ca si friptura...", sau "pasand" problema: "Mancarea dumneavoastra este atat de buna si consistenta, incat ma satur imediat. In schimb, cred ca X ar mai vrea, dar nu stie cum sa spuna", schimband vorba: "Imi aduceti aminte de verisoara mamei, care...", "Chiar voiam sa va intreb: cum faceti salata de fructe?...". Aceasta va va menaja cel putin propriul corp.
Un sfat final
Pregatiti momente speciale pentru cei dragi si in acelasi timp nu asteptati incrancenate ca lucrurile sa se deruleze in totalitate conform "planului interior" pe care vi l-ati realizat. Va expuneti multor dezamagiri si deceptii. Nu uitati ca sarbatorile sunt, inainte de toate, un moment de apropiere si comuniune intre oameni. Tocmai de aceea, mai mult ca oricand, trebuie sa cautam sa traim si sa oferim celor din jur bucurie, intimitate, tandrete, dragoste, joc, simpatie, sau chiar numai un suras, indiferent daca lucrurile se deruleaza sau nu asa cum ne-am astepta. Vom simti astfel aproape imediat ca fericirea sarbatorilor nu tine neaparat de conjuncturile exterioare, ci este in esenta o calitate a sufletului deschis catre ceilalti.
Sarbatori fericite !