Mancaruri cu orez
Orez provensal
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez (cu bobul lung), 1 catel de usturoi, 1 ceapa, 2 linguri de ierburi de Provence (cimbru, rozmarin), 2 linguri unt, 1 ardei gras verde, 1 vanata, 1 dovlecel, 3 rosii, 1 lingurita amidon.
Mod de preparare: Se fierbe orezul in apa. Se calesc in untul incins usturoiul (zdrobit), ceapa (tocata) si ierburile, dupa care se adauga ardeiul taiat fasii, vanata si dovlecelul taiate bucatele, rosiile curatate de pielita, si se lasa sa fiarba 20 de minute la foc mic. Se dizolva amidonul in apa, se amesteca cu legumele si se lasa sa mai dea un clocot. Se scurge orezul fiert, se incorporeaza in amestecul de legume si se serveste ca atare sau langa orice fel de carne (friptura, chiftelute etc.).
Orez cu spanac si branza telemea
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 ceapa rosie, 2 catei de usturoi, 250 g ciuperci, 2 tulpini de telina, 750 g spanac, 120 g telemea, 1 lingura unt, zeama de la 1/2 lamaie, 250 g orez (cu bobul lung sau natural), 1/2 l apa, sare, piper, chimen, oregano.
Mod de preparare: Se taie marunt ceapa si usturoiul, iar ciupercile si tulpinile de telina se taie felii. Spanacul - spalat bine si scurs - se taie bucati mai mari. Branza telemea se taie cubulete. Se pune untul sa se-ncinga si se calesc ceapa, usturoiul, telina si ciupercile. Se toarna deasupra zeama de lamaie si se mai lasa 2 minute pe foc. Se adauga orezul si apa, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba incet pana ce orezul inghite toata apa, apoi se ia de pe foc. Se incorporeaza spanacul, se pune capacul si se lasa putin sa se odihneasca. Se adauga si branza telemea si se condimenteaza cu sare, piper, chimen si oregano. Se amesteca bine si se serveste imediat (Delir!).
Ardei umpluti cu orez si oua
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ardei grasi rosii, 4 ardei grasi verzi, 1-2 cesti de orez fiert, 2 oua fierte tari, 1 ceapa, 2 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper, ulei de masline.
Mod de preparare: Se spala ardeii, se taie in doua si se curata de seminte si nervuri. Cei 2 ardei rosii si cei 2 ardei verzi se taie cubulete mici. Se amesteca bine orezul fiert cu ouale tocate marunt, cu ceapa taiata, cu cubuletele de ardei si cu patrunjelul. Se sareaza si se pipereaza. Se incinge cuptorul la 180C. In jumatatile de ardei ramase intregi se picura putin ulei de masline, dupa care se umplu cu amestecul de orez oua, ceapa si ardei. Se unge o forma cu putin ulei de masline, se asaza jumatatile de ardei umplute si se coc circa 40 de minute.
Dulciuri
Marmelada de dovleac
Ingrediente (pentru 8 borcane): 1,5 kg dovleac, 3 portocale, 100 ml apa, 3 batoane de vanilie, 900 g zahar (daca se poate zahar special pentru dulceata).
Mod de preparare: Se curata dovleacul de coaja si se taie cubulete de cca 1,5 cm. Se spala portocalele, se sterg si se cojesc. Cojile se taie stifturi subtiri, se lasa un minut in apa clocotita, apoi se scurg. Se storc portocalele si se taie batoanele de vanilie in cate 3-4 bucati fiecare (dupa ce au fost despicate pe lung, ca sa iasa aroma). Se pune zaharul intr-o cratita cu fundul gros, se toarna deasupra apa si sucul de portocala si se lasa sa fiarba la foc mic pana ce se ingroasa ca un sirop. Se introduc cubuletele de bostan, vanilia si coaja de portocala si se lasa sa fiarba pana ce dovleacul devine sticlos. Din cand in cand se ia spuma. Se pun in borcane bostanul, vanilia si coaja de portocala, se lasa siropul sa mai fiarba cca. 5 minute, dupa care se toarna in borcane. Se inchid cu capac, se rastoarna cu gura-n jos si se lasa sa se raceasca bine.
Prajiturele cu miere, curmale si nuci
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 200 g curmale (se gasesc in pachete de 250 g = 18.000 lei, la magazinele turcesti sau arabesti, ca si la supermarketuri), 100 g faina, 60 g miez de nuca, 2 oua, 70 g unt, 2 linguri miere, 1 lingurita drojdie uscata, un praf de sare, 1 lingura zahar pudra.
Mod de preparare: * Se unge o tava patrata, cu latura de 24 cm. * Se scot samburii din curmale, care se taie in bucati nu foarte mici, se pun intr-un vas, se adauga miezul de nuca (maruntit), faina, drojdia si sarea. * Separat se bat ouale, se adauga untul usor topit, mierea si totul se toarna peste curmale si nuci. Intreaga compozitie se toarna in tava, care se da la cuptorul incins in prealabil la 180C, si se lasa 30 de minute. Se taie in bucati de 2x5 cm si se trec cu extremitatile prin zahar. Se servesc reci.