"Iohannis defilează, deocamdată, în sondaje"
- Spre finalul lunii August, s-au anunţat cei mai importanţi candidaţi la preşedinţia României. Având în vedere numele lansate, credeţi că vom avea un "spectacol" de natură să atragă electoratul la urne? Sunt posibile surprize? Este preşedintele în funcţie, Klaus Iohannis, ameninţat în tentativa de a obţine un nou mandat?
- La noi, surprize pot apărea tot timpul. Partidele mari, parlamentare, deja şi-au făcut cunoscuţi candidaţii. Aceştia au şi fost măsuraţi în sondaje de opinie publică, iar clasamentul arată că Iohannis domină net lista de candidaţi, fiind cotat cu 44,6% din intenţiile de vot (în ultimul sondaj IMAS). De altfel, în luna care abia s-a încheiat, PNL a şi organizat o lansare cu fast a candidaturii lui Klaus Iohannis, pe care îl sprijină. Preşedintele s-a prezentat ca un fel de luptător singuratic, împotriva abuzurilor PSD, pentru apărarea Justiţiei, pentru continuarea parcursului european şi pentru consolidarea parteneriatului strategic cu SUA. În rest, n-a prea avut ce raporta şi nici ce promite. E drept că nici nu a avut parte de un mandat tihnit, patru din cei cinci ani fiind obligat să coabiteze cu guverne PSD, ceea ce l-a legat de mâini şi de picioare, mai ales că i-au fost reduse şi atribuţiile.
- Marea performanţă a lui Klaus Iohannis este aceea că a convins Occidentul că poate garanta, în continuare, respectarea angajamentelor internaţionale ale României. Drept care, şi-a asigurat sprijinul Germaniei şi al SUA...
- Aşa este, ca dovadă că preşedintele SUA, Donald Trump, l-a primit pentru a doua oară la Casa Albă pe Klaus Iohannis şi l-a lăudat pentru cum şi-a îndeplinit mandatul de preşedinte. Această vizită este una de susţinere electorală, în mod evident, iar sprijinul american are valoarea lui.
- La ce distanţă se află ceilalţi competitori pentru Cotroceni?
- La una confortabilă, pentru Iohannis. Preşedintele în exerciţiu defilează deocamdată în sondaje. Al doilea în clasamentul IMAS, Dan Barna, liderul USR, are 17%. Pe al treilea loc, cu 14%, s-a plasat Victor Ponta, urmat îndeaproape de Călin Popescu Tăriceanu, cu 12,7%, chiar dacă niciunul nu candidează. ALDE şi Pro România vor susţine candidatura "independentă" a lui Mircea Diaconu. Acesta din urmă nu a fost prins în sondaj, pentru că şi-a anunţat intenţia de a candida pe ultima sută de metri, la finalul lui August. Cel mai slab scor, de 8,4%, îi aparţine Vioricăi Dăncilă, şefa PSD şi a guvernului. De altfel, nici măcar pesediştii nu cred în candidatul lor. Lansarea oficială a candidaturii Vioricăi Dăncilă a fost făcută într-un Congres formal al partidului, mult mai mic decât de obicei, cu o mie de tacâmuri, să zic aşa, mult mai scurt, de vreo oră şi ceva, pe grabă, cu discursuri adormitoare, lipsite de orice sclipire de entuziasm şi de orice putere de convingere. Desigur, Dăncilă şi-a pledat cauza, prezentându-se drept o persoană modestă, cu frică de Dumnezeu, cu drag de familie, iubitoare de oameni, mai puternică decât "toţi bărbaţii care ţipă de pe margine" şi drept "prima femeie preşedinte al României". A marcat şi senzaţionalismul propriei evoluţii, de la condiţia de "lipitoare de afişe" (care, totuşi, parcă i-ar sta mai bine şi azi) la aceea de lider al celui mai mare partid din ţară, şef de guvern şi candidat la preşedinţia României. A uitat să spună, cu recunoştinţă şi pioşenie, numele acestui destin al ei: Dragnea.
"Viorica Dăncilă nu va intra în turul doi, ceea ce va fi un dezastru pentru ea şi pentru PSD"
- Aşa modestă, neconflictuală şi iubitoare cum se declară totuşi, se pare că Vioricăi Dăncilă a început să-i placă puterea. A pus mâna pe partid, s-a aruncat şi în lupta pentru Cotroceni, a avut timp şi de ceva remanieri. Unde se va opri?
- Se va opri înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale. Căci nu va putea ajunge în confruntarea finală. Iar asta va însemna dezastru, atât pentru ea, cât şi pentru partid. A afirmat că a pornit cândva de jos, acum va avea ocazia să ajungă de unde a pornit. Cât despre remanieri, întâi a zis că va restructura guvernul, apoi s-a răzgândit şi a trecut la evaluări şi schimbări de miniştri. Acum a ajuns să-i demită pe miniştri şi fără evaluare, doar în baza unor declaraţii neconforme. De exemplu, a zburat-o pe Ecaterina Andronescu de la Educaţie, pentru o afirmaţie de bun-simţ, pe care însă Dăncilă a considerat-o ofensatoare faţă de memoria victimelor de la Caracal. Andronescu spusese că pe ea au învăţat-o părinţii să nu urce în maşina unor necunoscuţi. Nu pentru asta trebuia demisă Andronescu, erau motive mult mai serioase. De asemenea, a demis-o pe Ana Birchall de la Justiţie, care fucţionase corect, spre deosebire de Tudorel Toader, care făcuse numai nenorociri. Ce păcat a avut Birchall? A afirmat că România trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale altor organisme europene, în chestiuni de Justiţie, de vreme ce este parte a unui club select, în care şi-a dorit să intre, anume UE. Cu ce a greşit? Mai grav este că, în locul lui Birchall, Dăncilă a propus-o pe judecătoarea Dana Gârbovan, care este o veche şi înfocată susţinătoare a tuturor atacurilor şi derapajelor anti-Justiţie ale PSD. Gârbovan e un fel de Şerban Nicolae, cu altă vopsea de păr, dar cu aceeaşi minte. Un semnal extrem de prost, care dezvăluie că Dăncilă vrea să continue politica PSD din timpul lui Dragnea.
"Coaliţia PSD - ALDE era crăpată mai demult, acum s-a oficializat divorţul"
- Coaliţia de guvernare PSD - ALDE s-a rupt, sub pretextul că nu s-au înţeles asupra unui candidat unic la preşedinţie. PSD caută soluţii pentru a putea rămâne la guvernare, fără să mai aibă majoritate în Parlament. Cum se va termina partida?
- Coaliţia era crăpată bine mai demult, iar deznodământul era inevitabil. Acum s-a oficializat divorţul. Dăncilă şi Tăriceanu au tras de timp cât au putut, dar era clar că aici vor ajunge. O arăta atât evoluţia relaţiei dintre cele două părţi, cât şi trecutul lui Tăriceanu. Se apropie ceasul în care li se va cere socoteală pentru cum au condus ţara, iar Tăriceanu nu e dispus să-şi asume nimic. Cum s-ar zice, când vine nota de plată, el o şterge de la masă, lăsând-o să plătească doar pe Dăncilă. Ştiind că despărţirea este inevitabilă, amândoi şi-au căutat alt partener, ca să nu rămână singuri la bătrâneţe, şi au negociat pe ascuns, separat, cu Victor Ponta. Ponta a refuzat oferta de a guverna împreună cu PSD şi a preferat să se asocieze din nou cu Tăriceanu. Pentru că acesta din urmă i-a acceptat toate condiţiile, inclusiv pe aceea de a renunţa la candidatura la preşedinţie, în favoarea lui Mircea Diaconu.
- Deci, independenţa lui Mircea Diaconu e jucată?
- Categoric! El n-a fost independent nici când a candidat cu eticheta asta la Parlamentul European, unde a fost propulsat cu ajutorul PSD şi al Antenelor. Diaconu are vechime în roluri de "independent" bine remunerat. Dar nu mai este la fel de credibil, nu mai ţine partitura. Aşa că n-a mai surprins pe nimeni că ALDE şi Pro România au anunţat că-l susţin pe Mircea Diaconu, imediat după ce acesta şi-a declarat, teatral, de pe scările Ateneului, dorinţa de a candida "ca independent". Trebuie să recunoaştem că intrarea lui Diaconu în cursă mai animă un pic campania. În tot cazul, "spectacolul" e garantat.
"Paleologu e un figurant de lux, iar pe Funar scrie «Napoca», deşi pare din «Săpoca»"
- Tot pe ultima sută de metri a fost anunţat şi candidatul PMP, Theodor Paleologu, care ar putea ridica nivelul dezbaterilor. Ce şanse are acesta de a impune pe agenda publică teme şi abordări mai serioase?
- Theodor Paleologu este un figurant de lux. Va fi personajul care trece prin fundul scenei cu o carte în mână şi, din când în când, redă câte un citat filosofic... Filosofii ăştia au o utopie în ei, de nezdruncinat. Paleologu s-a prezentat pe sine ca viitor preşedinte "învăţător". Cică, după un preşedinte jucător, Traian Băsescu, şi un preşedinte spectator, Klaus Iohannis, românii au nevoie de cineva care să facă un efort de pedagogie naţională. Şansele să ajungă acolo sunt zero. Dar ce era să zică şi el, că singurul lucru care îl recomandă pentru politică este că e fiul tatălui său, conul Alecu Paleologu?! Sigur, se va prezenta elegant, doct, şi cu un aer de boier plictisit, care la răstimpuri dăscăleşte poporul. Nu e de ajuns pentru a obţine voturi. Însă, după cum spuneţi, măcar încearcă să ofere un pic de ştaif unei campanii electorale, despre care ne aşteptam să fie destul de ternă.
- Lista de candidaţi e mult mai lungă, presărată cu tot felul de persoane, unele ceva mai cunoscute, altele anonime, pentru electoratul larg. Ce candidat credeţi că trebuie menţionat în mod expres, dintre cei care n-au nici o şansă?
- Gheorghe Funar, fost primar al Clujului, fost lider al PUNR şi al PRM, şi un pasionat declanşator de scandaluri publice pe teme identitare şi culturale. El s-a recomandat ca fiind "singurul român dintre candidaţi". Las că nu e singurul, dar nici dacă ar fi, asta nu e o garanţie a calităţii. Am văzut atâtea produse româneşti contrafăcute sau cu etichetă falsă. E plină piaţa de "roşii româneşti" aduse din Turcia şi de "pepeni de Dăbuleni" provenind din alte părţi. Aşa şi cu Funar, pe el scrie Napoca, dar pare că e mai degrabă din spitalul de psihiatrie Săpoca.