Povestea lui începe demult, cu o tradiţie veche de peste şapte sute de ani, din Thailanda, unde în fiecare toamnă, oamenii dau drumul pe apă unor lampioane însoţite de bileţele pe care sunt scrise dorinţe şi mulţumiri adresate divinităţii. Mult mai pragmatici şi mai lumeşti, organizatorii români adaptează reţeta în stil local: lampioanele sunt un pretext pentru muzică, mâncăruri pe bază de peşte şi fructe de mare, băuturi, plimbări cu vaporaşul pe lacul Floreasca şi multe alte surprize. Pentru ca să se păstreze, totuşi, ceva din ideea originară, organizatorii vor primi o mână de ajutor chiar din partea Ambasadei Thailandei.
Serbarea va dura două zile, partea muzicală fiind asigurată live, de melodiile formaţiilor Firma, Grimus, Pinholes şi Dimitri's Bats.
Iată câteva detalii legate de participanţi:
* Dimitri's Bats este o trupă nou apărută în muzica indie, românească, şi este alcătuită din cinci băieţi: Radu Osaciuc (voce), Andrei Drăguşanu (chitară/sintetizator), Cristian Drîmba (bas), Marius Acsîntoaie (chitară) şi Andrei Costache (tobe). Anul trecut, au lansat primul lor EP "Mess", cu melodii integral în limba engleză. "Nu ştiu de unde au luat numele (Dimitri's Bats înseamnă "Liliecii lui Dimitri" - n.r.), pare cel puţin cretin (cred că asta a fost şi ideea), însă chiar nu contează, se simte de la o poştă că oamenii au copilărit pe când exista deja internet, iar audiţiile cu contemporani erau la degetul mic. Nişte electro, un pic de indie şi mult groove, totul în engleză, fără frustrări aiurea, fără moşteniri autohtone sau tristeţuri devenite ocazional muzici. I love it!", scria Dan Byron (solistul trupei byron) pe pagina lui de net, despre acest album.
* Grimus este o trupă clujeană de rock alternativ, cu mai bine de 12 ani de activitate în spate şi 4 albume de studio. Formaţia compusă din Bogdan Mezofi (voce), Valentin Rauca (chitară), Cristian Csapo (chitară), Lehel Kiss (clape), Titus Vădan (bas) şi Turi Gabor-Peter (tobe) s-a făcut destul de uşor remarcată pe scena muzicală românească. Drept urmare, au ajuns să cânte în deschiderea concertelor unor mari artişti internaţionali de renume, precum: Queen, Red Hot Chili Peppers, Placebo, Kasabian sau Moby şi sunt invitaţi adesea pe la cele mai importante festivaluri din România, precum "Electric Castle".
"Unmanageable Species" (Specii neîmblânzite) este cel mai nou album Grimus şi a fost lansat în februarie 2018. Compus integral în limba engleză, discul a fost înregistrat în Germania. "Titlul are o semnificaţie aparte. E exact ceea ce suntem noi: oameni care refuzăm să lucrăm de la 9 la 5. Care refuzăm să fim înregimentaţi...", declara solitul Bogdan Mezofi într-un interviu.
* Pinholes este o trupă de rock alternativ clujeano-ieşeană, care a pornit la drum în 2011 şi ai cărei membri s-au stabilit la Bucureşti. Este compusă din fraţii Vladimir Ivanov (voce, chitară) şi Sergiu Ivanov (bas), Vlad Vârtosu (voce, chitară), Andrei Gheo (chitară) şi Robert Moţoc (tobe). Până azi, au scos 3 albume de studio, 2 EP-uri şi 3 discuri live. Ultimul album l-au lansat chiar anul acesta, în luna mai - "Dorumetru". Titlul le-a fost inspirat de o lucrare a sculptorului moldovean Valentin Vârtosu. "Dorumetrul" este în accepţiunea celor de la Pinholes - "un aparat de măsurat dorul, încercarea de a aduce în formă fizică un sentiment abstract, pur emoţional". Albumul conţine 12 piese, iar una dintre acestea - "Dispozitiv/ Aparat de măsurat dorul" a fost realizată în colaborare cu Ada Milea.
* Trupa bucureşteană FiRMA este un pionier al rockului alternativ de la noi. Ea a fost înfiinţată în urmă cu 18 ani, timp în care a lansat 5 discuri.
Cel mai nou dintre acestea, "Poezii Alese Vol I", a fost lansat toamna trecută şi conţine nouă piese, compuse de Daniel "Rocca" Stoicea, pe versurile unor poeţi români, clasici şi contemporani. FiRMA este compusă din: Daniel "Rocca" Stoicea (voce, chitară, pian), Sorin Erhan (bas), Adrian Coman (chitară), Alexandru Gavril (chitară) şi Constantin "Bărbuţă" Bărbăşelu (tobe).
* Zilnic, între orele 12-19, vor răsuna şi muzicile funky ale celor de la Vinyl, Rum, Tapas and Wine, care vor transforma malul lacului Floreasca într-o mare petrecere tropicală, unde lumea va dansa şi se va distra.
* Vinyl, Rum, Tapas & Wine reprezintă o comunitate de artişti care şi-a început activitatea la finalul anului 2014, în Capitală. Ea promovează descoperirea de muzici şi muzicieni mai puţin rulaţi, din zona soul, jazz, funk, rock'n'roll, bossa nova, cumbia şi afro.
* WishFest va avea loc pe 14 şi 15 septembrie, pe malul lacului Floreasca din Bucureşti. În cele două zile de festival, pe lângă muzică şi dans, puteţi vizita şi Târgul cu "produse pentru luat acasă". Pe tarabele lui se află şi lampioanele cărora urmează să le ataşaţi dorinţele cele mai arzătoare. Flacăra lor va umple lacul Floreasca de un regal de lumini plutitoare, iar sufletele participanţilor, de speranţe şi aşteptări.
(Detalii suplimentare puteţi găsi pe wishfest.ro. Accesul este gratuit.)