Pentru iubitorii de munte, capriciile verii sunt doar un moft. Ploile şi arşiţa soarelui nu-i vor împiedica niciodată să-şi ia rucsacul la spinare şi să pornească spre înălţimi. O bravură pe care managerii muzicali, organizatori de concerte şi festivaluri s-au gândit rapid s-o transforme într-o ofertă nemaiîntâlnită până acum. De exemplu, un festival organizat în Parcul Naţional Piatra Craiului, unde spre bucuria alpiniştilor şi a animalelor din păduri, trei zile şi trei nopţi va bubui muzică rock, indie şi folk. Festival dedicat naturii, Folk Rock Fest Piatra Craiului este amplasat pe malul Bârsei, având ca decor silueta muntelui "Crăiasa Carpaţilor". Iată pe cine puteţi conta:
* Joi, pe 15 august, vor cânta: Toulouse Lautrec, Mr. Jurjak, The Mono Jacks, The Case, Nourunegru, Emeric Imre şi Daniel Făt, Hoinarii Craiului.
Trupa bucureşteană Toulouse Lautrec, care a împlinit anul acesta 10 ani de existenţă, va cânta muzici noi, căci şi-au lansat de curând albumul cu numărul patru, intitulat "X".
Toulouse Lautrec şi-au început cariera muzicală în 2009 şi a fost compusă iniţial din trei prieteni pasionaţi de artă, arhitectură şi sound-design: Cătălin Rulea (nume de scenă Apartman - voce şi chitară), Călin Radu (Dizzy - bass) şi Bogdan Dragomiroiu (Greenman - tobe). Cei trei cutezători muzicali au pornit la drum cântând prin mici cluburi şi baruri, adoptând un stil muzical de rock alternativ, cu influenţe indie-rock. În cei 10 ani de la înfiinţare, au lansat albumele "Heroes" (2011), "Extraordinar" (2013) şi "Dejun pe iarbă" (2015), iar în luna mai a.c. discul "X". În decursul timpului, trupa şi-a schimbat compoziţia. Călin Radu (Dizzy) a plecat, iar colegilor lui de trupă li s-au alăturat Flavius Fabian (bas), Alex Xero (chitară/ voce) şi Vlad Stoicescu (inginer de sunet). Multe din melodiile celor de la Toulouse Lautrec au ajuns în topurile radiourilor româneşti şi, de-a lungul timpului, trupa a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate. În luna aprilie, cu ocazia aniversării a zece ani de existenţă a formaţiei, au lansat şi un vin - "Toulouse Lautrec X" - în colaborare cu firma "Alira", un Cuvée 2015, din Merlot şi Cabernet Sauvignon, aflat în gama vinurilor superioare.
* Vineri, 16 august - concerte Viţa de Vie, Implant pentru Refuz, Luna Amară, The Different Class, Ţapinarii, Bucium, Ovidiu Scridon, Dinu Olăraşu, Raluca Cismaru şi Ion Marinescu Turla.
Dinu Olăraşu face parte din generaţia de aur a folk-ului românesc. Născut la Vulpăşeşti, lângă Roman, şi-a cumpărat prima chitară din bursa de licean, semn că era ars de pe atunci de focul muzicii. E pasionat şi de scris şi afirmă, cu mâna pe inimă, că talentul l-a moştenit de la mama sa, care cânta şi scria poezii. A început să scrie la şcoală, la gazeta de perete, dar acum este autor în toată puterea cuvântului. Anul acesta, în primăvară, a lansat un nou volum de poezii - "Freamăt". "Cărţile sunt jurnalul meu de bord. Fac însemnări, ca să las o mireasmă că a trecut cineva pe aici. Cine vrea să citească, bine, cine nu, să nu", declara el într-un interviu acordat revistei noastre. Cu ocazia acestui festival, îl veţi asculta recitând şi cântând, cum altfel, decât cu munţi pe fundal.
* Sâmbătă, 17 august - vor urca pe scenele din Piatra Craiului: byron, Coma, Trooper, Robin and the Backstabbers, Via Daca, Titus Constantin, Daniel Iancu şi Florin Thomits.
Trupa bucureşteană byron are şi ea ceva noutăţi pentru fani. Se pregătesc să lanseze un disc nou, compus în totalitate în limba română. De pe acesta au lansat deja trei single-uri: "Anima", "Continuum" (înregistrată alături de Lucia) şi "Nouă".
byron s-a înfiinţat în 2006 şi a lansat de atunci 6 albume de studio şi trei DVD-uri live. Formaţia e compusă din Dan Byron (voce, flaut, chitară), Sergiu "6" Mitrofan (clape, chitară, voce), Dan Georgescu (chitară), László Demeter (bas) şi Ovidiu Cristian (tobe). Băieţii trupei sunt obişnuiţi să cânte atât pe scenă, în faţa a mii de spectatori, cât şi pentru o mână de oameni. Ba şi mai mult, byron a filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat.
Folk Rock Fest Piatra Craiului este un proiect unic în România, un festival combinat cu activităţi în natură, workshopuri, sport şi bună dispoziţie. El se va desfăşura sub deviza: "Să multiplicăm prin artă valoarea naturii, nu să o distrugem!". Frumos, dar greu, având în vedere că Festivalul va avea un spaţiu de camping de 5000 de corturi, dotat cu toalete, duşuri şi bar. Vor fi amenajate o zonă de plajă cu pufuri şi hamace, loc de joacă pentru copii, zonă de party, şi vor fi instalate ecrane, pe care doritorii vor putea vedea imagini cu animalele sălbatice surprinse de camerele de supraveghere ale Parcului Naţional. Concertele vor începe la ora 16, pe Scena Folk, la 18, pe Scena Rock, iar după ora 24, vor fi petreceri cu DJ.
(Folk Rock Fest Piatra Craiului se desfăşoară între 15-17 august în Parcul Naţional Piatra Craiului, Zărneşti. Bilete se găsesc în reţeaua Iabilet -Acces general cu campare 280 lei. Tichetul de o zi costă 110 lei. Excursiile, atelierele, spectacolele şi seminariile din timpul zilei sunt incluse în preţul biletului.)