O poveste fără vârstă
Unul dintre cele mai longevive şi de succes musicaluri din toate timpurile, "My Fair Lady", a avut premiera mondială în SUA, pe Broadway, pe 15 martie 1956, şi în West End, la Londra, doi ani mai târziu. Este o comedie muzicală inspirată dintr-o piesă de teatru celebră, scrisă de G. B. Shaw, având ca temă mitul lui Pygmalion (creatorul se îndrăgosteşte de propria creaţie), cu versuri compuse de Alan Jay Lerner şi un libret muzical realizat de celebrul compozitor austriac Frederick Loewe. Piesa a devenit o legendă în lumea spectacolelor de gen, căci are în portofoliu şapte Premii Tony (şase dintre ele pentru versiunea originală, în care protagoniştii au fost Julie Andrews, în rolul Elizei Doolittle, şi Rex Harrison - în rolul profesorului Henry Higgins), un Theatre World Award, cinci Premii Olivier (pentru varianta londoneză, din 2001) plus o audienţă uriaşă, de peste 2700 de reprezentaţii pentru producţia originală (un record absolut pentru acele vremuri).
A urmat apoi adaptarea cinematografică din 1964, cu Audrey Hepburn şi Rex Harrison, în regia lui George Cukor, care a obţinut, şi ea, nu mai puţin de 25 de premii, printre care opt Oscar-uri, trei Globuri de Aur şi un Premiu BAFTA.
Dar povestea sărmanei Eliza şi a profesorului lingvist, hotărât să o transforme într-o doamnă, nu a rămas doar un succes occidental. Şi în România au existat mai multe variante ale libretului, jucate pe scena Operetei din Bucureşti. Actuala montare a spectacolului "My Fair Lady" a fost realizată în 2016 de regizorul Răzvan Ioan Dincă, cu ocazia împlinii a 60 de ani de la premiera mondială. Regizorului i-au stat alături dirijorul Daniel Jinga, scenograful american Maruti Evans, designerul Oana Botez, coregraful Violeta Dincă, iar de spectacolul de lumini s-a ocupat Daniel Klinger.
Din distribuţia spectacolului fac parte câteva nume cunoscute şi îndrăgite: Horia Brenciu, Anca Ţurcaşiu, Ernest Fazekas, Aura Călăraşu, Irina Baianţ, Ana Maria Georgescu, Adrian Nour şi alţi actori înzestraţi cu farmec şi cu talent.
"Henry Higgins a fost primul meu profesor de limbi străine. Prima dată când am văzut «My Fair Lady» la televizor, cu Audrey Hepburn şi Rex Harrison, am crezut că e o lecţie de engleză. Am şi preluat-o ca atare, prima propoziţie învăţată în limba lui Shakespeare fiind: «The rain in Spain stays mainly in the plain». De atunci şi până la propunerea pe care mi-a făcut-o regizorul Răzvan Dincă, de a juca rolul interpretat de Rex Harrison, au trecut vreo 40 de ani. După musicalul «Mamma Mia», este cea de-a doua colaborare a noastră şi sunt măgulit că a văzut în mine un potenţial profesor de fonetică şi dicţie precum este Higgins. În viaţă nimic nu e întâmplător şi sper ca în seara debutului să mă pot ridica la înălţimea distribuţiei, atât ca actor, dar şi ca interpret. Spun asta, pentru că după toate experienţele de televiziune, film, teatru şi musical prin care am trecut, «My Fair Lady» este pentru mine cea mai mare provocare artistică", declara Horia Brenciu.
Emoţionată de noul ei rol este şi Anca Ţurcaşiu, în ciuda vastei experienţe de actriţă şi cântăreaţă, ea fiind o "veterană" a genului musical, cu apariţii memorabile în producţii precum "Chicago", "Rebecca", "Maria de Buenos Aires" şi "Mamma Mia!". "Rolul doamnei Higgins este unul foarte ofertant pentru mine, pentru că este un contre-emploi", spunea ea.
Tinerele şi talentatele Irina Baianţ (soprană) şi Ana Maria Georgescu (îndrăgita solistă de muzică pop) - interpretele Elizei Doolittle, au facut parte din distribuţia iniţială a spectacolului încă din 2016. La fel se întâmplă şi cu Adrian Nour care redevine colonelul Pickering. "E interesant procesul de reluare, de aducere aminte a unui spectacol care nu s-a jucat de vreo trei ani. Avem şi oameni noi în distribuţie şi, cumva, se recreează totul acum. E o atmosferă bună, ne ştim cu toţii pentru că ne-am mai întâlnit şi în alte proiecte. Descoperim lucruri noi despre personaje, despre situaţiile scenice, coregrafiile sunt îmbogăţite, s-au schimbat şi unele costume...", spunea el.
Cei care vor dori să se bucure de povestea Elizei Doolittle (transformată în lady) pot să urmărească reprezentaţiile de la Sala Epika, de la "Grand Cinema & More", din Băneasa Shopping City.
(Biletele pentru reprezentaţia din 22 martie s-au şi epuizat, dar dacă vă grăbiţi, aveţi şanse să găsiţi bilete la una dintre celelalte cinci reprezentaţii - 21-24 martie. Au preţuri cuprinse între 150 şi 250 lei şi sunt disponibile pe grand entertainment.ro, iabilet.ro şi myfairladythe musical.ro.)