Primăvară în sonuri de musical - "MY FAIR LADY"

Dana Ene
A trecut ceva vreme de când genul musi­calurilor occidentale și-a făcut loc și în peisajul muzical românesc. Iar dacă la început spectatorii au fost mai degrabă reticenți, încet, încet, s-au lăsat convinși de calitatea acestor spectacole și le caută cu interes. Dovadă, succesul show-ului "Mamma Mia", care a făcut săli pline în toată țara, anul trecut. Acum, în prima lună a primă­verii, bucureștenii sunt invitați la una dintre cele mai frumoase povești muzicale din toate timpurile - "My Fair Lady", într-o serie limitată de numai șase spectacole.

O poveste fără vârstă

Unul dintre cele mai longevive și de succes musicaluri din toate timpurile, "My Fair Lady", a avut premiera mondială în SUA, pe Broadway, pe 15 martie 1956, și în West End, la Londra, doi ani mai târziu. Este o comedie muzicală inspirată dintr-o piesă de teatru celebră, scrisă de G. B. Shaw, având ca temă mitul lui Pygmalion (crea­torul se în­drăgostește de propria creație), cu versuri compuse de Alan Jay Lerner și un libret muzical realizat de celebrul compozitor austriac Frederick Loewe. Piesa a devenit o legendă în lumea spectacolelor de gen, căci are în portofoliu șapte Premii Tony (șase dintre ele pentru versiunea originală, în care pro­tagoniștii au fost Julie Andrews, în rolul Elizei Doolittle, și Rex Harrison - în rolul profesorului Henry Higgins), un Theatre World Award, cinci Premii Olivier (pentru varianta lon­doneză, din 2001) plus o au­diență uriașă, de peste 2700 de re­prezentații pentru pro­ducția origi­nală (un re­cord absolut pentru ace­le vremuri).
A urmat apoi adap­tarea cine­mato­grafică din 1964, cu Audrey Hepburn și Rex Harri­son, în regia lui George Cukor, care a obținut, și ea, nu mai puțin de 25 de pre­mii, printre care opt Oscar-uri, trei Globuri de Aur și un Premiu BAFTA.
Dar povestea sărmanei Eliza și a profesorului lingvist, hotărât să o transforme într-o doamnă, nu a rămas doar un succes occidental. Și în România au existat mai mul­te variante ale libretului, jucate pe scena Operetei din București. Actuala montare a spectacolului "My Fair Lady" a fost realizată în 2016 de regizorul Răzvan Ioan Dincă, cu ocazia împlinii a 60 de ani de la premiera mon­dială. Regizorului i-au stat alături dirijorul Daniel Jinga, sce­nograful american Maruti Evans, desig­nerul Oana Botez, co­regraful Violeta Din­că, iar de spec­ta­colul de lumini s-a ocupat Daniel Klin­ger.
Din distribuția spectacolului fac par­te câteva nume cunoscute și îndră­gite: Horia Brenciu, Anca Țurcașiu, Er­nest Fazekas, Aura Călărașu, Irina Baianț, Ana Maria Georgescu, Adrian Nour și alți actori înzestrați cu farmec și cu talent.
"Henry Higgins a fost primul meu profesor de limbi străine. Prima dată când am văzut «My Fair Lady» la televizor, cu Audrey Hepburn și Rex Harrison, am crezut că e o lec­ție de engleză. Am și pre­luat-o ca atare, prima propo­ziție învățată în limba lui Shakespeare fiind: «The rain in Spain stays mainly in the plain». De atunci și până la propunerea pe care mi-a fă­cut-o regizorul Răzvan Din­că, de a juca rolul inter­pretat de Rex Harrison, au trecut vreo 40 de ani. După mu­si­calul «Mamma Mia», este cea de-a doua colaborare a noastră și sunt măgulit că a văzut în mine un potențial profesor de fonetică și dicție precum este Higgins. În viață nimic nu e în­tâm­plător și sper ca în seara debutului să mă pot ridica la înălțimea dis­tribuției, atât ca actor, dar și ca interpret. Spun asta, pentru că după toate ex­periențele de televiziune, film, teatru și musical prin care am trecut, «My Fair Lady» este pentru mine cea mai mare provocare artistică", declara Horia Brenciu.
Emoționată de noul ei rol este și Anca Țurcașiu, în ciuda vastei experiențe de actriță și cântăreață, ea fiind o "vete­rană" a genului mu­sical, cu apariții me­morabile în pro­ducții precum "Chi­cago", "Re­becca", "Maria de Buenos Aires" și "Mamma Mia!". "Ro­lul doamnei Higgins este unul foarte ofertant pentru mi­ne, pentru că este un con­tre-emploi", spunea ea.
Tinerele și talentatele Irina Baianț (soprană) și Ana Maria Georgescu (îndrăgita solistă de mu­zică pop) - in­terpretele Elizei Doolittle, au facut parte din distribuția ini­țială a spec­tacolului încă din 2016. La fel se întâmplă și cu Adrian Nour care redevine colonelul Pickering. "E inte­resant pro­cesul de reluare, de aducere aminte a unui spectacol care nu s-a jucat de vreo trei ani. Avem și oameni noi în dis­tribuție și, cumva, se re­creează totul acum. E o atmosferă bună, ne știm cu toții pentru că ne-am mai întâlnit și în alte proiecte. Descoperim lucruri noi despre personaje, despre situațiile scenice, coregrafiile sunt îmbogățite, s-au schimbat și unele costume...", spunea el.
Cei care vor dori să se bucure de povestea Elizei Doolittle (transformată în lady) pot să urmărească reprezentațiile de la Sala Epika, de la "Grand Ci­nema & More", din Băneasa Shopping City.
(Biletele pentru reprezentația din 22 martie s-au și epuizat, dar dacă vă grăbiți, aveți șanse să găsiți bilete la una dintre celelalte cinci reprezentații - 21-24 martie. Au prețuri cuprinse între 150 și 250 lei și sunt disponibile pe grand entertainment.ro, iabilet.ro și myfairladythe musical.ro.)