Halep - primul grand slam din carieră şi nr. 1 mondial încă un an
La finalul fiecărui an, cunoscutul post de televiziune american ESPN, specializat pe sport, întocmeşte lista campionilor care au impresionat de-a lungul ultimelor 12 luni. "Dominant 20" este o listă alcătuită din 20 de sportivi care "au redefinit imposibilul", realizată cu ajutorul unei metode statistice, dezvoltate de jurnalistul ESPN, Peter Keating.
Anul acesta, în fruntea listei se află gimnasta Simone Biles, cea care a câştigat, în octombrie, şase medalii (din şase posibile) la Campionatul Mondial de Gimnastică, fiind astfel numită "cea mai dominantă atletă a anului 2018".
Dar, deloc întâmplător, pe această listă - foarte relevantă, prin prisma faptului că se au în vedere toate sporturile posibile - se găseşte şi liderul mondial al circuitului WTA, Simona Halep. Simona se află pe locul 9 din 20, imediat în spatele croatului Luka Modric, vicecampion mondial la fotbal şi câştigător al Balonului de Aur din acest an, dar înaintea unor legende ca Novak Djokovic (tenis), Yuzuru Hanyu (patinaj artistic), Lewis Hamilton (Formula 1), LeBron James şi James Harden (baschet). "Acesta a fost anul în care Halep a erupt în sfârşit, câştigând primul ei turneu de Grand Slam la «Roland Garros», după ce a pierdut finala de la Australian Open. A început şi a încheiat anul în calitate de lider mondial, înregistrând un bilanţ de 46 de victorii, 11 înfrângeri şi alte trei turnee câştigate - şi a făcut asta cu unul dintre cele mai bune jocuri de retur din tot tenisul: a câştigat jumătate din jocurile la primire, cel mai mare procentaj din circuitul feminin de tenis. A fost, de asemenea, letală şi cu serviciul, reuşind 108 aşi. Dar, pe lângă toate aceste aspecte, dominaţia ei de la un capăt la altul al anului i-a asigurat locul pe această listă", motivează jurnalistul american Sachin Dave Chandan prezenţa Simonei pe lista "Dominant 20".
Neagu - golgheter absolut în istoria Europenelor de handbal
Handbalista Cristina Neagu, de trei ori câştigătoare a titlului de cea mai bună handbalistă a lumii în ultimii ani, a devenit, zilele trecute, în timpul meciului cu Germania de la Campionatele Europene din Franţa, cea mai bună marcatoare din toate timpurile, doborând recordul de 205 goluri, care îi aparţinea unguroaicei Agnes Farkas. Doborârea recordului a fost anunţată, în direct, în timpul meciului, de crainicul sălii din Brest, unde se desfăşura competiţia, Cristina primind aplauzele întregii asistenţe. Din păcate, şi recordul, şi golurile sale următoare, care au dus România în semifinalele Europenelor de handbal, au fost umbrite de accidentarea gravă a Cristinei, în timpul meciului cu Ungaria. Şicanată de o adversară, Cristina a alunecat pe podea, iar verdictul medicilor este unul dur: ruptură de ligamente, ceea ce înseamnă 6 luni de recuperare şi sezon încheiat pentru căpitanul echipei noastre naţionale. Cristina a mai fost încercată de accidentări grave şi a revenit în top. Suntem convinşi că o va face şi de această dată.
Canotajul - sportul anului în România
Anul sportiv 2018 a plasat canotajul pe locul întâi, pentru a doua oară consecutiv, în topul federaţiilor sportive din România, prin rezultatele obţinute la toate categoriile, în competiţiile europene, mondiale şi la Jocurile Olimpice de Tineret. Canotorii şi canotoarele care ne-au reprezentat în marile competiţii internaţionale au venit acasă cu un număr impresionant de medalii, 37 - dintre care 17 de aur, 12 de argint şi 8 de bronz. Faptul că aceste medalii vin la mai multe categorii de vârstă ne dă speranţe că munca depusă de Federaţia Română de Canotaj este foarte serioasă şi va produce performanţe mulţi ani de acum înainte. România are sportivi care sunt, în acelaşi timp, pe podium, şi la competiţiile de tineret, şi la cele de seniori, şi priveşte cu încredere spre calificările la Jocurile Olimpice din 2020. Campioane mondiale în acest an din Bulgaria, în proba de dublu vâsle, sucevencele Gianina Beleagă şi Ionela Lehaci-Cozmiuc, sunt marile vedete ale canotajului românesc. Supranumite "gemenele de aur", Gianina şi Ionela au şanse mari la aurul olimpic în 2020, dacă vor continua pe acelaşi drum şi în anul care tocmai începe.
Fotbal - din nou la Europenele de tineret, după 20 de ani
Două decenii au trecut de când echipa de tineret a României nu a mai jucat la un turneu final. Şi tot cam două decenii au trecut de când, după retragerea "Generaţiei de Aur", echipa naţională nu a mai jucat un fotbal care să ne dea speranţe, care să ne entuziasmeze. Dar iată că anul 2018 ne-a făcut cadou - nu doar o calificare a Tineretului la un Campionat European, ci şi o generaţie care joacă un fotbal curat şi spectaculos, dezinhibat, şi care reuşeşte să facă recorduri de audienţă la meciurile disputate acasă, la Cluj-Napoca sau la Ploieşti. Formată în jurul nucleului de jucători crescut de marele Gică Hagi, Naţionala de tineret a României nu avea cum să nu împrumute ADN-ul creatorului ei. Echipa a câştigat toate meciurile din deplasare, în grupa de calificare la Europenele din 2019, împotriva unor echipe care ne-ar da fiori, dacă le-am întâlni la nivel de seniori: Elveţia, Ţara Galilor, Bosnia-Herţegovina şi, mai ales, Portugalia, o superputere în fotbalul de tineret şi campioană europeană la seniori. Dincolo de rezultatele care ne duc la un turneu final de tineret, după ani lungi de secetă, ce impresionează la tânăra generaţie "Sub 21" este seriozitatea băieţilor. Condusă din teren de Ianis Hagi, fiul lui Gică Hagi, iar de pe bancă de selecţionerul Mirel Rădoi, Naţionala Sub 21 de ani promite să joace pentru medalii, la Campionatele Europene de anul viitor din Italia şi San Marino şi să se califice, astfel, şi la Jocurile Olimpice din Tokyo, 2020.