O energie egală cu a Soarelui
Când ne gândim la regele animalelor, cum este supranumit Leul, în faţa ochilor ne apare un adevărat rezervor de energie care pare nesecat. Nu prea ni-l putem imagina văicărindu-se sau dând semne vădite de oboseală. Între noi fie vorba, "regele" nici nu se osteneşte prea mult, că se respectă, stă la soare, are curteni care să-i facă treaba. Dar şi când iese la vânătoare - păzea! Simplul lui răget ar putea să-i provoace unei victime mai slabe de înger un infarct. Lăsând gluma la o parte, energia pe care o degajă Leul, fără a face în aparenţă mare lucru, e similară cu cea a Soarelui, astrul care de altfel îl stăpâneşte. Este o energie egală, care menţine în bună stare de funcţionare întreg grupul animat de Leu. Cu toată această forţă de necontestat, Leul are şi el slăbiciunile sale, din punct de vedere al sănătăţii. Acestea au fost catalogate de vechii astrologi cabalişti după cum urmează:
General: Leul este înzestrat cu un corp frumos, pe picioare subţiratice, un aer dramatic şi ochi asemănători celor de pisică. Predominant va fi părul roşcat, dar de orice culoare va fi, se va asemui în bogăţia sa de coamă cu o coroană regală. Leul va fi bine educat, isteţ, generos, şi se va baza pe propriile puteri în situaţiile periculoase. În acelaşi timp, Leul va fi înclinat către stări de melancolie, va fi repezit în vorbire, încăpăţânat, senzual, pasional şi lacom. Femeile din Leu înclină însă să fie mai degrabă modeste.
Leii născuţi în primele zece zile ale lunii (primul decan): Îşi vor păstra, odată cu vârsta, părul bogat şi roşcat, vor avea un trup şi un chip frumos şi ţinuta dreaptă, dar pot avea probleme cu focalizarea privirii. Partea superioară a stomacului devine cu uşurinţă sediul unor boli. Pe măsură ce ajunge să fie cunoscut, Leul născut în primul decan va da dovadă de modestie doar în prezenţa celor care îi întrec de departe faima.
Leii născuţi la mijlocul zodiei (al doilea decan): Nu vor putea trece neobservaţi nici să vrea, posedând şi un corp frumos. Afecţiunile lor vizează în primul rând zona diafragmei. Leii născuţi în al doilea decan vor avea inima largă şi vor fi respectaţi de cei din jurul lor.
Leii născuţi în ultimele zece zile ale lunii (al treilea decan): Aceştia sunt mai degrabă scunzi şi vor avea pete pe faţă. Vor fi pasionaţi de sexul opus şi vor fi înzestraţi cu voci puternice. Leii născuţi în cel de-al treilea decan vor fi însoţiţi de mulţi prieteni şi de mulţi duşmani, dar şi de multe boli.
Leul controlează: toracele, inima, acele părţi ale stomacului care se află în proximitatea inimii, diafragma, spatele, şoldurile, coastele şi ceafa.
Leul în astrologia modernă
În vremurile moderne, cei care folosesc teoria arhetipurilor pentru a explica structura psihologică a unor zodii consideră că există două tipuri de Lei. Leul herculean constituie unul dintre aceste prototipuri, având o constituţie atletică masivă. Conformaţia poate aduce aminte de cea a unei feline mari, emanând o forţă instinctivă.
Cel de-al doilea tip este Leul apolonic, care exprimă mai degrabă armonia fizică atribuită zeului grec Apollon, caracterizată tot printr-o tipologie atletică, dar cu o structură alungită, zveltă, asemănătoare cu cea a atleţilor care participau la clasicele olimpiade ale lumii elene.
Evident, este greu de găsit o tipologie pură, cei mai mulţi nativi ai zodiei Leului reprezentând o combinaţie dintre cele două arhetipuri. Poate cel mai aproape de constituţia herculeană dintre actorii cunoscuţi se situează Arnold Schwarzenegger, care şi-a împlinit şi aspiraţia către puterea politică, ajungând guvernatorul statului California.
La capitolul Leu apolinic, îl putem aminti pe Ben Affleck, a cărui constituţie fizică este atletică, dar prea elegantă ca să ne inspire sala de forţă.
Tipul de vitalitate şi comportament
Din punct de vedere al morfologiei, am schiţat deja mai sus cele două tipuri predominante care pot fi întâlnite în zodia fixă de foc a Leului. De remarcat este faptul că ambelor categorii li se potriveşte atributul "atletic", deşi el se manifestă diferit la herculeni şi apolinici. Ceea ce au însă în comun - după cum ştiu toţi cei care au practicat vreun sport de performanţă - este faptul că atleţii nu îşi irosesc energia. Ei ştiu că aceasta trebuie gestionată cu grijă şi condusă către momentul de explozie, pe care îl reprezintă proba din competiţie sau confruntarea decisivă. În afara momentelor în care este cu adevărat necesar să-şi demonstreze virtuţile atletice, Leii de ambele tipuri fac economie în mişcare, pot părea de-a dreptul lenevoşi. Când Leul trece prin savană, nu o face ţopăind în pas vioi, ci cu gesturi măsurate, solemne. În momentul în care se încălzeşte pentru a intra în competiţie, o face tot cu gesturi stăpânite, consumând un nivel mediu de energie. Dar în momentul în care un Leu (precum Usain Bolt) sare din bloc-starturi, recordurile mondiale însele încep să tremure de frică. Concluzionând, energia leonină este una măsurată, când nu există solicitări mari, dar care devine explozivă în momentul decisiv.
Există o anumită particularitate legată de ţinuta Leului, particulariate care ar putea explica de ce numeroşi reprezentanţi ai acestei zodii regale ajung să sufere de probleme de deformare a coloanei vertebrale. Iată în ce constă ea: în momentul în care stă în picioare sau merge, ţinuta Leului este dreaptă şi nobilă, cu capul ţinut semeţ, dar în momentul în care se aşează, partea de sus a trupului se înmoaie parcă, şi postura sa devine neglijentă. Poate de aceea erau atât de drepte spătarele tronurilor, ca să îi oblige să-şi păstreze atitudinea.
Când se deplasează, Leul face de regulă paşi mari, precişi şi rapizi. Unul dintre motivele pentru care actoria este o vocaţie asociată cu această zodie este expresivitatea gesturilor, pe care o regăsim la ambele tipuri de Lei. Mai ales când sunt pasionaţi de ceva (de actorie, de pildă, care îi atrage ca un magnet), reuşesc să transmită emoţii şi idei prin intermediul celor mai adecvate gesturi. Un gest care ar putea fi perceput ca fiind excesiv de dramatic, dacă l-ar face orice alt semn zodiacal, este cum nu se poate mai firesc dacă îl face un Leu. Mai ales pe scenă sau pe ecran.
Predispoziţii legate de sănătate la cei cu ascendentul în Leu
Ascendentul este un element astrologic care ne furnizează informaţii deosebit de valoroase cu privire la sănătate. Dacă acesta se găseşte în Leu, o atenţie deosebită ar trebui să fie acordată bunei funcţionări a inimii. Acesta este principalul organ guvernat de Leu. La fel cum Soarele ("inima" sistemului nostru solar) determină ordinea şi buna stare a corpurilor cereşti ce-i formează suita, aşa şi buna funcţionare a inimii determină în mare măsură buna stare a întregului organism. Problema e că Leul pune totul la inimă, ceea ce, în timp, poate afecta sănătatea acesteia şi, prin urmare, a întregului sistem circulator pe care îl susţine. Acesta este motivul pentru care eforturile mari, pe o perioadă prelungită, ar trebui evitate. Munca în asalt nu constituie un pericol atâta timp cât nu se prelungeşte excesiv şi este urmată de o perioadă de repaus. Dacă ne gândim la ritmul inimii - o dilatare - o contractare - ne dăm seama că, dacă va fi respectat şi în viaţa de zi cu zi, inima va rămâne sănătoasă.
Deficienţele legate de statul în poziţie aşezată duc, mai ales pentru cei prinşi în activităţi cu caracter sedentar, la deformări ale coloanei. Deşi întreaga coloană vertebrală este asociată, în astrologia medicală, cu Leul, partea cea mai sensibilă este cea dorsală.
În astrologia tradiţională, tensiunea intraoculară sau anumite defecte ale vederii erau legate de asemenea de semnul Leului. Este vorba despre ochiul stâng la femei şi ochiul drept la bărbaţi.
Bolile cele mai frecvente
Putem spune, glumind numai pe jumătate, că încăpăţânarea pe care o menţionau deja astrologii cabalei e sursa multor afecţiuni de care ajung să sufere Leii. De exemplu, mulţi dintre ei nu vor nici să audă de alimentaţia sănătoasă, pentru că "ei ştiu mai bine". Cealaltă problemă vine din mândrie: Leului nu-i place să admită că e "defect", căci asta consideră el că înseamnă boala: slăbiciune, stricăciune.
Inima mare a generosului Leu devine adesea mare, la propriu, circulaţia arterială lasă de multe ori de dorit, palpitaţiile nu trebuie trecute cu vederea, căci pot indica ceva mai serios, cum ar fi angina pectorală sau chiar stări de preinfarct la cei cu boli cardiace cronice.
Adesea apar dureri musculare, pricinuite de tasarea sau deformarea vertebrelor dorsale. Şi măduva din interiorul coloanei poate fi afectată de diverse maladii, inflamatoare sau degenerative, motiv pentru care Leul nu ar trebui, în ciuda forţei sale, să ridice obiecte grele.
Circulaţia sângelui la nivelul ochilor poate fi defectuoasă, motiv pentru care Leul se poate îmbolnăvi de purpură retiniană. Pentru a-şi menţine sănătatea vederii, Leul ar trebui să nu-şi obosească ochii mai ales după apusul Soarelui, când oricum energia tinde să-i scadă.
Baia, mai ales dacă e fierbinte şi mai ales făcută seara, ar trebui evitată, pentru că îl poate seca de energie. Copiii născuţi sub semnul Leului n-ar trebui să fie îmbăiaţi, dacă nu vor, şi nici duşi la piscină. Dacă protestează, e foarte posibil să simtă că imersiunea în apă le face rău.
Strălucitor şi darnic cu energia sa din care se hrăneşte întreaga viaţă de pe Terra, Soarele are însă şi crize temperamentale care în cazul său se numesc explozii solare, pete solare sau vânt solar. Acestea se pot recunoaşte şi la copiii săi, Leii, în viaţa cotidiană, printr-un risc crescut de infarct miocardic. Creşterea ratei de infarct miocardic în perioada de activitate solară intensă a fost documentată ştiinţific. Funcţiile organismului pe care astrologia le pune în legătură cu Soarele sunt cele ale sistemului nervos cardiac şi prin această interfaţă, influenţează muşchiul cardiac.
"Hiper" este cuvântul ce descrie cele mai multe dintre bolile puse pe seama Soarelui, şi care îi vizează pe Lei: activitatea excesivă a tiroidei, a suprarenalelor şi a hipofizei, hipertensiune, hipertermie, hipercombustie. Pentru că Soarele guvernează şi funcţia vizuală, afecţiuni precum glaucomul, keratita şi cataracta se regăsesc adesea în patologia Leului.
În fine, coloana vertebrală şi măduva din ea corespund în corp energiilor solare şi pot fi afectate de o postură fizică necorespunzătoare.
Remediile homeopatice asociate cu Soarele sunt: Aurum, Phosphorus, Raze de soare, Sanguinaria, Ruta, Ailanthus, Helianthus, Chamomilla, Lachesis, Lycopus şi Kalmia.
Metalul care exprimă nobila energie solară este aurul.
Sănătatea mentală
Soarele corespunde în astrologie începutului vârstei adulte, când omul porneşte să înţeleagă structurile sociale şi rolul pe care îl poate juca în cadrul acestora. Nevoia tânărului adult este de a se afirma în lume, de a atinge un statut care să îi confere responsabilitate, dacă nu chiar un renume care să trezească admiraţia celorlalţi şi să îl facă să devină un exemplu demn de urmat. Această preocupare este dominantă în viaţa fiecărui Leu. Dar, evident, nu toţi se descurcă la fel. Diferenţa o face creativitatea. Nu există Leu care să nu aibă un talent, iar măsura în care acesta este descoperit şi cultivat face ca Leul respectiv să fie împlinit şi fericit. Natura generoasă a semnului îl face să se bucure, realmente, dacă vede că talentul său îi bucură şi îi inspiră pe cei din jur, iar acest tip de Leu va deveni mai bogat sufleteşte şi mai profund, pe măsură ce înaintează în vârstă.
Leii care nu-şi depistează vâna creativă se mulţumesc să ajungă importanţi, prin asocierea cu persoane cunoscute care să cultive o viaţă mondenă superficială. Aceştia ajung să se plafoneze, pentru că nu s-au preocupat de explorarea propriului potenţial. La această din urmă tipologie leonină pot să apară depresii cu debut brusc, care ar trebui tratate cu toată seriozitatea, de îndată ce încep să se manifeste.
Remediile din fitoterapie
Heliotropul (Heliotropis europaeum), supranumit şi vanilia sălbatică, este o plantă cunoscută în primul rând pentru calităţile sale aromatice, dar ceaiul are, pe lângă un miros plăcut, şi proprietăţi diuretice, permiţând eliminarea lichidelor reţinute în ţesut. Planta stimulează de asemenea circulaţia, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din corp.
Angelica (Angelica archangelica), supranumită şi planta îngerilor, era adesea plantată în curţile mânăstirilor. Legendele spun că însuşi arhanghelul Mihail i s-ar fi arătat unui om evlavios, în perioada Evului Mediu, în timpul unei epidemii de ciumă, iar planta i-ar fi indicat-o ca remediu. În Ardeal circulă o legendă asemănătoare, potrivit căreia Pintea haiducul obişnuia să bea pălincă amestecată cu angelică, pentru a fi ferit de ciumă şi holeră. Printre multiplele efecte ale plantei, cel de tonic cardiac şi calmant al aritmiilor cardiace face ca angelica să fie un bun protector al inimii Leului. Sunt de notat, de asemenea, multiplele efecte pozitive pe care angelica le are asupra sistemului nervos.
Dafinul (Laurus nobilis) poate fi folosit de asemenea pentru tratarea stărilor de depresie sau nervozitate, sub formă de infuzie. Şi în afecţiunile gastrice, infuzia de dafin este recomandată. Pentru durerile reumatismale de care Leul suferă adesea, este indicată crema pe bază de ulei esenţial de dafin.
Lavanda (Lavandula) este cunoscută în primul rând pentru puternicul sau efect calmant, care duce la un somn profund. Durerile puternice de cap pot trece dacă masăm tâmplele cu puţin ulei esenţial de lavandă. Durerile musculare pot ceda la masajul cu unguente pe bază de levănţică.
Regimul alimentar
Evident că uleiul de floarea-soarelui nu ar trebui să lipsească din alimentaţia Leului. Seminţele, crude sau prăjite, contribuie şi ele la menţinerea stării sale de sănătate, fiind un binevenit lubrifiant general, capabil să contracareze uscăciunea provocată în organism de căldura solară, specifică zodiei. Verdeţurile cu un înalt conţinut în fier, cum ar fi, de exemplu, urzica, previn problemele legate de circulaţia sângelui şi de anemie. Mierea cea aurie ar fi bine să fie principalul îndulcitor (dar nu adăugată în băuturi când acestea sunt fierbinţi, altfel devine toxică). Pentru majoritatea zodiilor, o dietă lacto-vegetariană este de preferat uneia ce conţine carne, dar "supremul prădător" nu se prea simte sătul fără o bucată de carne în farfurie. Orezul, aliment complet, îi face bine atunci când doreşte să se detoxifieze, în urma ocazionalelor excese.
Dintre condimente, îi recomandăm şofranul cel scump (că Leului nu-i priesc, prin definiţie, lucrurile ieftine) precum şi rozmarinul. Produsele din grâu, considerat un produs alimentar solar, nu ar trebui să fie excluse nici măcar din dieta fotomodelelor născute în zodia Leu. Fructele care-i priesc Leului sunt cele pârguite direct de lumina Soarelui, nu cele ce se dezvoltă în lumina artificială a solariilor.
Pietre preţioase şi semipreţioase
Istoric vorbind, egiptenii şi grecii asociau smaraldul şi granatul cu energia solară, în timp ce bizantinii au păstrat smaraldul şi au înlăturat granatul, înlocuindu-l cu olivina. În cultura ebraică, Leului îi era alăturat carneolul. În Evul Mediu, onixul şi sardonixul erau considerate pietrele potrivite pentru nativii din Leu, în timp ce astrologia modernă asimilează topazul cel translucid şi diamantul (împărţit cu Capricornul) cu energia solară a Leului.
Şi acum, că le ştiţi pe toate, noi vă urăm "Sănătate!".