În vara anului 1985, fratele meu mai mic cu doi ani a murit înecat în apele învolburate ale râului Bistriţa. Din toţi ai casei, mamă, tată şi cei patru fraţi, eu eram cea care-l visam mai des. Timp de vreo doi ani, aproape seară de seară, în visele mele el colinda văile şi dealurile Tamaşului, satul în care ne-am născut amândoi şi în care trăiesc şi azi. Nu erau vise urâte, dar nu ştiam ce se întâmplă de apărea numai în somnul meu. Toţi îmi spuneau să-i dau de pomană, că asta doreşte în lumea de dincolo, dădeam, dar îl visam mai departe. De multe ori, îl visam ca fiind ocrotitorul meu: mă scotea din prăpastie, mă ajuta să trec peste o apă mare, mă apăra de duşmani. Ca o stranie coincidenţă, în vremea aceea eu mă simţeam din ce în ce mai slăbită, puterile mă lăsaseră parcă, nu puteam ridica o găleată de apă, nu puteam să mănânc, transformându-mă încet într-o umbră. Faţa îmi era gălbejită şi mă sprijineam ca să merg. Într-una din seri, l-am visat pe fratele meu în postură de medic. Mă supunea unor teste, mă trata şi îmi spunea că am sosit la el chiar la timp. Simţindu-mă foarte rău, a doua zi am mers la doctor şi ultima şi singura salvare a fost internarea. Mi s-a pus diagnosticul de anemie feriprivă cu hemoglobina 6,23, făcându-mi-se transfuzie cu două flacoane de sânge, tratament şi regim special.
Cât timp am stat internată (3 săptămâni) l-am mai visat o singură dată. Se făcea ca o umbră deasupra patului meu. S-a apropiat de mine şi mi-a şoptit: "Ai grijă de tine, cum ai avut şi de mine, dându-mi de pomană" şi umbra a dispărut.
MARIA M.
Vedenia
De obicei, dorm pe dreapta sau pe spate. Rareori îmi fac somnul pe stânga, şi atunci nu pentru mult timp, ci ca o dezmorţire. În dimineaţa despre care vă povestesc, m-am trezit pe stânga. Deschid ochii în negura dimineţii şi observ între pat şi şifonier o siluetă zveltă! O recunosc! Stătea cu faţa spre icoană şi se ruga. Vedeam silueta din spate-dreapta. A întors privirea spre mine. Cu mâna dreaptă - desprinsă din rugăciune - mi-a făcut semn să stau liniştit. Silueta era a Puşei, soţia mea, căreia urma să îi fac chiar în ziua aceea parastasul de cinci ani! M-am întrebat dacă visez. Pentru a mă convinge, m-am frecat la ochi, cu putere. Nu încăpea nici o îndoială: cea care se ruga la icoană era soţia mea, îmbrăcată în cămaşa de noapte pe care o purtase în noaptea nunţii. Se ruga! De ce se ruga? "Ce nevoie mai are ea de rugăciune?", m-am întrebat. Acum este în Lumea Spiritelor, în Lumea Luminii. Mi-a transmis multe din noua ei stare. Ştiu că este pe deplin fericită. Comunicăm frecvent şi-mi spune lucrul acesta în mod repetat. Când eram amândoi în viaţă, reuşisem marea performanţă de-a comunica telepatic. Acum, ne este mai uşor să luăm legătura. Printre lucrurile cele mai importante pe care le-am aflat de la ea, e faptul că şi în viaţa de dincolo se munceşte. Sufletele acolo lucrează... lucrează pentru alţii, pentru a fi mântuiţi. Puşa mi-a sugerat în comunicările ei starea ei fericită. Atunci, mă întreb: "Pentru ce se mai roagă?". Nedumerit, am deschis ochii. Silueta ei se micşora, dispărând spre fereastra pe care a plecat... închinându-se! M-am ridicat pe marginea patului. Primele cuvinte care mi-au venit în minte au fost: "Trezeşte-mi Doamne mintea, ca să nu mai fiu biciuit de propriile-mi păcate! Fă-mă neobosit în facerea binelui. Amin". Am repetat aceste cuvinte şi în timpul zilei, chiar şi la slujbă, la parastas. Privind chipul Mântuitorului de pe catapeteasma bisericii, mi-a străfulgerat o idee... Puşa se ruga pentru mine!
Am simţit cum lacrimile mi-au udat obrajii, apoi o linişte deplină m-a cucerit. Aveam liniştea pe care am simţit-o de atâtea ori în viaţă, când existam amândoi... Toată prezenţa ei vie o simt şi acum, când dangătele clopotelor însoţesc "veşnica pomenire". Iubirea n-are motivaţii, nici bariere. Hotarele iubirii sunt infinite. Nu poţi spune niciodată "am iubit", ci "iubesc". Sunt convins că Viaţa continuă!
CONSTANTIN N.