Trei zile şi trei nopţi petrecute la umbra unuia dintre cele mai frumoase palate brâncoveneşti, nu-s de colo. Dacă mai adaugi arborii uriaşi ai grădinii şi iarba verde, unde canicula se va simţi mai puţin, ai în faţă o ofertă ademenitoare de weekend. În ce priveşte oferta, ea este generoasă şi pentru toţi: muzici diverse, artişti în vogă, englezi şi americani: Interpol, Editors, Glass Animals, Metronomy, Birdy, The Bloody Beetroots, Roosevelt, Nothing But Thieves, The Kills, Honne şi Oh Wonder. În ce ne priveşte, am ales doi reprezentanţi ai Marii Britanii, foarte diferiţi muzical, dar la fel de celebri.
Editors
Este o trupă britanică formată în 2002, de un grup de prieteni din Birmingham. S-au autointitulat mai întâi Pilot, apoi The Pride şi Snowfield, până să se decidă asupra numelui Editors. Tom Smith (solist, chitarist, pianist), Russell Leetch (chitară bas, sintetizator), Ed Lay (tobă, percuţii), Justin Lockey (chitară), şi Elliott Williams (clape, sintetizator, chitară) s-au cunoscut în timpul facultăţii de Muzică, la Universitatea Staffordshire. Cum locuiau toţi la vremea aceea în Birmingham, unde şi-au făcut şi debutul prin baruri şi pe la terase, au decis să înregistreze trupa acolo. Tom Smith, solistul formaţiei, spunea într-un interviu recent: "Oraşul Birmingham este foarte important pentru noi. Acolo am început toată aventura aceasta. Acolo am locuit toţi în primii ani ai trupei, acolo am ţinut primele noastre concerte şi tot acolo am obţinut primul nostru contract muzical. Chiar dacă nu suntem toţi născuţi şi crescuţi în Birmingham, ori de câte ori suntem întrebaţi de unde e trupa, răspunsul e acelaşi: Birmingham".
Trupa Editors a lansat până în prezent cinci albume, iar două dintre ele au obţinut discuri de platină. Albumul de debut "The Back Room" (2005) conţine două melodii ce i-au făcut cunoscuţi în lumea muzicii indie-rock: "Munich" şi "Blood", şi a fost nominalizat la premiile Mercury. Aşteptările publicului au fost mari pentru următorul lor disc, şi pe bună dreptate, căci "An End Has a Start" (2007) a ajuns pe locul fruntaş în topul britanic şi le-a adus şi o nominalizare la "Brit Awards", pentru "Cea mai bună trupă britanică". Şi al treilea album, "In This Light and on This Evening" (2009), a urcat rapid pe primul loc în topuri. Apoi s-au mai domolit, aşezându-se rând pe rând la vatră, prilej cu care un membru al trupei, basistul Chris Urbanowicz, a decis să-şi caute singur propriul drum. Au mai lansat apoi două discuri: "The Weight of Your Love" (2013) şi "In Dream" (2015), care nu au mai repetat însă performanţele celor dintâi. Dar Editors mai au încă multe de spus, iar timpul lor nu a trecut, căci au în medie 35-36 de ani.
Birdy
Un alt invitat de peste Canalul Mânecii este şi tânăra solistă Birdy. Pe numele ei real Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde, ea s-a născut pe 15 mai 1996, în orăşelul Lymington. Iar dacă vă întrebaţi ce e cu multitudinea aceasta de nume, veţi afla că pe linie maternă, Birdy se înrudeşte cu aristocraţia britanică, bunicul ei, căpitanul John Christopher Ingram Roper-Curzon, fiind al 20-lea baron Teynham, împrejurare care impune unei descendente de sex feminin să "moştenească" numele a două străbunice. Nişte nume pompoase şi deloc potrivite cu copila ce va fi alintată, mai întâi de familie, şi mai apoi de prieteni, pentru vocea ei deosebită, cu porecla de-alint Birdy (păsăruică). Fetiţa şi-a petrecut anii copilăriei pe moşia familiei din Lymington şi a studiat, în adolescenţă, la Colegiul Brockenhurst.
A învăţat să cânte la pian încă de la 7 ani, de la mama ei, Sophie, care este pianistă, şi a început să compună propriile melodii pe la 8 ani. La 12 ani, în 2008, câştiga competiţia "Open Mic UK", învingând pentru acest titlu, nu mai puţin de 10.000 de concurenţi.
Albumul ei de debut intitulat chiar "Birdy" a fost lansat în 2011 şi a ajuns rapid pe locul unu, în topurile din Australia, Belgia şi Olanda. Avea 15 ani, şi lumea începea să i se aştearnă la picioare. Doi ani mai târziu, un nou album - "Fire Within" (2013), ce i-a adus şi o nominalizare la Premiile Brit, pentru "Cea mai bună solistă britanică", confirma că succesul ei nu este unul întâmplător. A pierdut în faţa lui Ellie Goulding, dar mai speră că într-o bună zi va obţine şi această distincţie. Anul trecut, Birdy şi-a lansat un nou disc - "Beautiful Lies", iar concertul ei din România face parte din turneul de promovare.
(Festivalul Summer Well 2017 se va desfăşura în perioada 11 - 13 august, pe Domeniul Ştirbey, de la Buftea, foarte aproape de Bucureşti. Preţul unui abonament este de 340 lei şi poate fi procurat din reţelele Orange şi Eventim. La intrare vor fi disponibile şi bilete de o zi, la preţul de 185 lei. Detalii suplimentare pentru cei interesaţi de campare şi transport găsiţi pe summerwell.ro.)