Anul acesta se împlinesc 10 ani de când marele Luciano Pavarotti trecea în nefiinţă, lăsând în urma lui un gol uriaş în lumea muzicii mondiale. Stins din viaţă la 71 de ani, este primul cântăreţ de operă care a vândut peste 100 de milioane de discuri. Pavarotti a reuşit să relanseze moda muzicii de operă, coborând-o din sala de concert... pe stadion. Vocea lui puternică şi clară nu a putut fi egalată până azi, însă italienii tot mai speră ca, odată şi-odată, să se nască un nou talent ca al lui, căci tot Italia l-a dat lumii, în urmă cu mai bine de 100 de ani, şi pe marele Enrico Caruso.
BELCANTO este unul dintre marile proiecte muzicale ale lui Pavarotti, pe care nu a mai apucat să îl vadă întruchipat în timpul vieţii: un spectacol de înaltă clasă, care să adune pe scenă tineri tenori, soprane, baritoni, mezzosoprane, balerini şi instrumentişti din toate zonele lumii, dornici să păstreze în viaţă celebrul stil bel canto italian, care s-a bucurat de atâta glorie în veacul trecut.
Dar visul lui Pavarotti nu s-a stins. În 2007, cea de-a doua soţie a lui, Nicoletta Mantovani, a creat "Fundaţia Luciano Pavarotti", o instituţie menită să păstreze vie memoria artistului, dar să şi ajute tinerii talentaţi ce doresc să ducă mai departe torţa muzicii lirice şi a baletului clasic. Astăzi, "Fundaţia Luciano Pavarotti", în colaborare cu "ArsLab/Sinfonica", realizează acele spectacole pe care marele tenor le imagina în ultimii ani ai vieţii. "Luciano nu a uitat niciodată de unde a plecat. Când era tânăr şi nu avea bani ca să-şi plătească cursurile de canto, a întâlnit un profesor dispus să îi ofere lecţii gratuit, impresionat de talentul lui. Precum profesorul de-odinioară, şi Luciano a întins o mână de ajutor oricărui tânăr artist care a îndrăznit să îi bată la uşă. Le-a oferit cu dragă inimă câteva ore din timpul lui, sfaturi şi încurajări. Adesea, afirma că vocea lui este un mare dar de la viaţă şi că este dator să-l împărtăşească şi altora, să-i îndrume şi să-i sprijine şi pe alţi artişti mai tineri decât el", mărturisea Nicoletta într-un interviu.
Moştenirea
BELCANTO este gândit ca un musical. Un spectacol ce aduce un omagiu stilului căruia îi poartă numele, lansat în Italia secolului 18, şi care a făcut furori până la începutul secolului 20. "Toată viaţa lui, Luciano a cântat bel canto, urmând cu străşnicie învăţămintele şcolii italiene de muzică. ?ncercăm să descoperim şi să promovăm tineri artişti, dar şi să răspândim acest stil muzical, care i-a fost atât de drag. Eu văd BELCANTO ca pe un adevărat laborator de talente".
Ca să poată realiza acest spectacol, Nicoletta a cerut ajutorul unor artişti de valoare, precum regizorul belgian Gianfranco Covino, producătorul Luigi Caiola, un apropiat colaborator al lui Ennio Morricone, organizatorul a zeci de spectacole, concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, dar şi compozitorul, aranjorul şi dirijorul Pasquale Menchise (59 de ani).
Regia artistică a spectacolului BELCANTO i-a fost încredinţată lui Franco Dragone (65 de ani), cel care a realizat primele zece spectacole "Cirque du Soleil", show-ul lui Céline Dion în Las Vegas, precum şi spectacolele acesteia de la Lido (Paris), iar coregrafia a fost lăsată pe mâna balerinului Vittorio Biagi (71 de ani) - una dintre stelele scenei Scala di Milano, elev al lui Maurice Béjart.
Spectacolul este conceput pe mai multe teme, marcând evoluţia bel canto în Italia şi în lume. Este o adevărată călătorie imaginară, ce pleacă din Florenţa lui Lorenzo de Medici şi Veneţia lui Claudio Monteverdi, pentru a ajunge până în Londra lui Freddie Mercury, trecând prin creaţiile marilor compozitori de operă Verdi şi Puccini, operetele austriece şi franceze, musical-urile americane şi succesele pop şi rock europene ale zilelor noastre.
BELCANTO se va desfăşura la Sala Palatului din Capitală, în data de 24 octombrie. Spectacolul este adus la noi de Asociaţia AMICI DELLA MUSICA, împreună cu MTIME, cu sprijinul Ambasadei Italiei în România. Concertul este considerat evenimentul cultural al anului 2017, iar biletele sunt disponibile în reţeaua "Eventim" şi au preţuri cuprinse între 100 şi 350 lei (categoria VIP).