- Abia risipite ultimele acorduri de la "Electric Castle", şi Clujul se pregăteşte din nou de petrecere. Un alt mare festival - UNTOLD - este gata de start. Inaugurat anul trecut, el a pornit în viaţă cu dreptul, câştigând din prima premiul pentru "Cel mai bun Festival European" -
Anul acesta, marea petrecere muzicală din capitala Ardealului se va desfăşura pe Cluj Arena, unde vor ateriza de pe planetele lor călătoare, unii dintre cei mai importanţi cântăreţi de muzică electronică şi DJ ai momentului: Armin van Buuren, Tiësto, Hardwell, Martin Garrix, Faithless, Dimitri Vegas & Like Mike's, Afrojack, Parov Stelar şi mulţi alţii. În total: 100 de ore de muzică. Fiindcă pagina de ziar este mult prea modestă ca să-i descriem pe toţi, ne-am "focalizat" doar pe câţiva dintre invitaţii de la UNTOLD, sperând să vă trezim şi mai tare interesul pentru acest festival:
Armin van Buuren are 39 de ani şi e olandez. Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi DJ-ei şi producători din lume. Conform revistei de specialitate "DJ Mag", din 2008 încoace, el a ocupat, an de an, locul unu în topul celor mai buni DJ de muzică trance din lume. Născut în orăşelul Leiden, într-o familie de pasionaţi de muzică şi de computere, Armin a avut de mic acces atât la tehnologie, cât şi la orice disc sau casetă şi-ar fi dorit. "M-am îndrăgostit de la prima audiţie de muzica dance, de sunetele rebele care erau atât de diferite faţă de ceea ce era considerată «muzică bună»", declara tânărul olandez. Iar unul dintre muzicienii care l-au inspirat şi influenţat a fost francezul Jean-Michel Jarre, care a poposit şi în România, cu muzica lui inspirată de spaţiile stelare. La 14 ani, mixa deja pe calculator primele lui melodii. Câţiva ani mai târziu, în timp ce studia Dreptul la facultatea din oraşul natal, noaptea, în loc să doarmă şi să viseze legi, el mixa ore întregi muzică prin cluburi. Şi, deşi a absolvit studiile de Drept, n-a fost nicio mirare că s-a dedicat integral pasiunii lui muzicale. ?n 1997 a înregistrat şi primul lui succes cu melodia "Blue Fear". Doi ani mai târziu, un alt cântec, "Communication", făcea furori în cluburile de vacanţă de la Ibiza, după care, cu paşaportul succesului în buzunar, a pornit spre Marea Britanie şi America, în cluburi din ce în ce mai mari.
?n 2001 a inaugurat o emisiune radio, intitulată A State of Trance, în care îşi prezenta creaţiile. Emisiunea este difuzată şi azi, fiind preluată de 100 de posturi de radio FM din 84 de ţări, având peste 37 de milioane de ascultători.
?n cei aproape 20 de ani de carieră, Armin a înregistrat numeroase discuri-compilaţie, dar primul lui album original, de studio, intitulat "76", a fost lansat abia în 2003. Ultimul disc se numeşte "Embrace" şi a fost scos pe piaţă anul trecut.
Armin van Buuren a cântat pe scena UNTOLD şi anul trecut, când s-a bucurat de un succes enorm. Prezenţa lui la a doua ediţie îi va purta spre delir pe numeroşii lui fani, dovedind, totodată, că şi olandezul trage la România şi la români.
Faithless, îndrăgita trupă britanică de muzică electronică, se întoarce pe scenă după o pauză de patru ani, festivalul de pe Someş fiind printre primele lor apariţii publice.
Solistul Maxi Jazz (59 de ani) şi multi-instrumentiştii Sister Bliss (44 de ani) şi Rollo (50 de ani) puneau, în 1995, la Londra, bazele unei trupe ce a făcut furori pe la finele anilor '90 şi începutul anilor 2000. Cei trei muzicieni britanici i-au cucerit repede pe iubitorii de muzică electronică din lumea întreagă cu melodii precum: "Salva Mea", "Insomnia", "God Is a DJ" sau "We Come 1".
?n 1996, au lansat pe piaţă primul lor disc, "Reverence", şi până în 2011, când anunţau că se despart, mai scoteau încă 5 albume, ultimul dintre acestea fiind "The Dance" (2010). Toate cele şase discuri s-au vândut precum pâinea caldă, în peste 15 milioane de exemplare, dovadă clară că aveau o mulţime de fani pe întreg mapamondul. Poate tocmai de aceea, vestea despărţirii lor a fost primită cu regret şi cu critici, topite, toate, în 2015, când cei trei britanici s-au reunit pentru a aniversa 20 de ani de la înfiinţarea formaţiei şi s-au lăsat convinşi să mai concerteze împreună.
Tiësto (pe numele lui real Tijs Michiel Verwest) are 49 de ani şi este tot un DJ olandez. Olanda fiind locul de predilecţie în care s-au lansat cei mai îndrăgiţi DJ ai ultimelor decenii, Tiësto a visat din adolescenţă să fie DJ şi asta a făcut. A debutat într-un club local, numit "Sprock", făcându-şi glorie din faptul că mixa câte 6 ore la rând. În 1994 a fost descoperit de producătorii unei case de discuri din Rotterdam - "Basic Beat Recording", perioadă în care a înregistrat câteva discuri-compilaţie.
?n 1997, împreună cu Arny Bink, îşi creează propria casă de discuri - "Black Hole Recordings". Şi tot atunci încep şi lungile lui turnee prin lume. ?nsă abia în anul 2000 începe să simtă cu adevărat gustul succesului. Remixul său la piesa "Silence" (a trupei canadiene Delerium) a fost prima melodie house difuzată vreodată la un radio FM în America de Nord, şi a intrat, timp de patru săptămâni, în top 10 în Marea Britanie. Un an mai târziu îşi lansa albumul de debut "In My Memory", primul dintre cele cinci discuri de studio ale lui, care aveau să-l pună definitiv pe orbita muzicală internaţională. Cel mai nou album al lui - "A Town Called Paradise" a fost lansat în 2014.
Tiësto este primul DJ care a cântat vreodată la o olimpiadă, şi asta s-a întâmplat în 2004, la Olimpiada de vară de la Atena. Onoarea i-a fost acordată după ce fusese ales drept "Cel mai bun DJ din lume", trei ani consecutiv, de către revista "DJ Magazine". Muzicianul olandez deţine numeroase premii, printre care şi "Harpa de aur", distincţie decernată în ţara lui natală, şi un Premiu "Grammy", pentru "Cel mai bun remix", realizat pe melodia lui John Legend, "All Of Me" (2015).
?n 2008, Casa Regală olandeză l-a ridicat la rangul de cavaler şi i-a acordat "Orde van Oranje-Nassau" (Ordinul jartierei portocalii).
(Dacă doriţi să ajungeţi la UNTOLD, trebuie să vă grăbiţi, căci biletele s-au cam vândut. Mai găsiţi abonamente la preţul de 405 lei (pe eventim şi Bilete.ro), sau bilete de o zi, la preţul de 194,4 lei. Informaţii suplimentare şi lista tuturor muzicienilor participanţi la eveniment găsiţi online pe untold.com/ro/.)