Alessandro s-a făcut remarcat în opera "Boema", nemuritoarea creaţie a lui Puccini, dar a devenit celebru în întreaga lume abia după ce a îmbrăţişat un stil muzical mai nou, care face furori: pop-opera sau opera-rock. A cântat atât în faţa capetelor încoronate ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea şi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cât şi pe stadioane, în deschiderea unor meciuri de fotbal, dar în ciuda succesului dobândit, nu a renunţat niciodată la scena lirică. "Opera-pop este un gen muzical care şi-a format deja, în ultimii ani, propriii fani. Cred că multor oameni le place să audă o voce de cântăreţ de operă, dar nu au ocazia să ajungă prin sălile de concerte lirice. În plus, nu toţi oamenii înţeleg mesajul din «Aida» lui Verdi, pentru că muzica lui nu este la îndemâna tuturor, pe când o melodie pop «la modă» este înţeleasă de un public larg", îşi motiva artistul orientarea muzicală.
Micul cântăreţ
Alessandro Safina s-a născut pe 14 octombrie 1963 la Siena, în Italia. Cum ambii părinţi erau îndrăgostiţi de operă (ca toţi italienii care se respectă), a crescut cu muzica legendarului tenor Enrico Caruso, în loc să-i asculte pe Beatles sau pe alţi artişti în vogă la vremea aceea. Vrăjit de ce auzea, micuţul Alessandro a îmbrăţişat cu pasiune opera, iar părinţii i-au simţit talentul şi l-au încurajat, astfel că la vârsta de nouă ani, l-au înscris la cursuri de muzică. La 12 ani, studia deja la o academie muzicală, iar la 17 ani, devenea elev al binecunoscutului Conservatorio di Musica "Luigi Cherubini" din Florenţa. Şi în timp ce alţi copii jucau fotbal pe stradă sau se duceau să danseze prin discoteci, Alessandro repeta şi iar repeta noi partituri. N-a fost, însă, un chin. Cânta cu mare plăcere şi nu a regretat nicio clipă că a fost îndrumat de părinţi în această direcţie. Doar că anii săriţi ai adolescenţei s-au răzbunat. Într-o bună zi, Alessandro s-a lăsat cucerit de o muzică diferită de ceea ce studiase până atunci, o muzică ce avea să îl fascineze - muzica celor de la U2, Genesis, Depeche Mode sau The Clash. În puţinul timp liber pe care-l are la dispoziţie, viitorul tenor ascultă melodiile descoperite, neîndrăznind să viseze că va ajunge vreodată să cânte şi el o astfel de muzică.
În 1989, la 26 de ani, câştigă primul loc la Concursul liric internaţional din Mantova, dedicat sopranei italiene Katia Ricciarelli, semn că sutele de ore de studiu muzical nu fuseseră în zadar. Un an mai târziu, când îl interpretează pe "Rodolfo", din opera "Boema" de Giacomo Puccini, parteneră de scenă îi este nimeni alta decât... soprana Katia Ricciarelli. De-aici înainte Alessandro are lumea la picioare. Cântă operă pe unele dintre cele mai renumite scene ale lumii, dar se apleacă şi asupra unor partituri cu temă religioasă. Aşa ajunge să interpreteze "La Messa" a lui Charles Gounod, în Basilica din Saint-Denis, sau "La Messa Di Gloria" şi "La Petite Messe Solennelle" de Puccini, din nou în duet cu Katia Ricciarelli.
"Trădarea"
Spre finalul anilor '90, Alessandro îl cunoaşte pe pianistul şi compozitorul italian Romano Musumarra. Cu 7 ani mai mare decât el, acesta avea o lungă experienţă scenică şi colaborase deja cu nume mari ale muzicii, precum: Céline Dion, Elsa, Garou, Mireille Mathieu, Demis Roussos, Hélène Ségara, Sylvie Vartan etc. Romano îl convinge să-şi ducă la îndeplinire visul secret, ce prinsese contur în mintea lui Alessandro de multă vreme, combinând muzica clasică cu muzica pop. Aşa a luat naştere albumul de debut "Insieme a Te" (1999). Melodiile cuprinse pe el sunt toate în stil rock-opera, iar primul concert în care Alessandro le-a prezentat a avut loc pe scena "Olympia" din Paris. Discul s-a bucurat de un succes neaşteptat, iar melodia "Luna" a ajuns în fruntea topurilor muzicale, unde a stat mai bine de trei luni. În Olanda, de pildă, "Insieme a Te" a obţinut nu mai puţin de 4 discuri de platină, urmate de un disc de aur, în Brazilia, şi unul în Taiwan. Doar italienii, mari amatori de operă pură, privesc cu oarecare suspiciune "experimentele" conaţionalului lor, neacceptând prea uşor "compromisurile" pe care le face de dragul succesului.
Repere artistice
În 2001, Alessandro Safina cântă alături de Ewan McGregor melodia lui Elton John, "Your Song", ce va fi inclusă pe coloana sonoră a filmului "Moulin Rouge!". Un an mai târziu, cântă şi pe scena Festivalului Sanremo, melodia "Del perduto amore". Este anul în care se şi căsătoreşte cu iubita lui, actriţa Lorenza Mario, şi devine tată. Tot în 2002, Alessandro cântă în deschiderea Cupei Mondiale de Fotbal din Seul şi primeşte şi trofeul "Mario Lanza", ca "Ambasador al muzici lirice italiene".
În 2003, Alessandro revine în atenţia publicului cu un nou album, "Musica Di Te", şi îşi face debutul actoricesc, în filmul lui Mario Cavaradossi - "Tosca E Altre Due", un film bazat pe opera cu acelaşi nume a lui Puccini. Urmează colaborări cu artişti celebri, precum: Carlos Santana, Rod Stewart, Elton John, Miriam Stockley, Sarah Brightman, José Carreras sau Mario Frangoulis. Este invitat la tot felul de show-uri TV şi concertează în întreaga lume. "Când ajung acasă, în Italia, abia dacă mai am vreo două zile libere pe care să le petrec cu familia mea. Duc o viaţă nebună. Nu mai am timp nici ca să mă bucur de succes. E o adevărată «tragedie»", se confesa într-un interviu. În ciuda numărului mare de concerte şi de proiecte, în 2007 reuşeşte să scoată albumul "Sognami", apoi un altul, în 2014, "Dedicated".
(Şi pentru că ne aflăm în plin sezon de oferte de sărbătoare, grăbiţi-vă, dacă doriţi un bilet la acest concert, căci până pe 10 decembrie, pentru fiecare bilet achiziţionat veţi primi încă unul gratuit. Oferta este valabilă numai pentru biletele achiziţionate de pe www.bilete.ro cu livrare prin curier sau la casieria Bilete.ro (Hotel Ibis Bucureşti Gara de Nord). Biletele au preţuri cuprinse între 112 şi 255 lei.)
____
Din motive de sănătate, Alessandro Safina a reprogramat concertul pe care ar fi trebuit să-l susţină în ţara noastră pe 21 decembrie. Toţi cei care şi-au achiziţonat bilete pentru spectacolul lui le vor putea folosi pentru concertul reprogramat pe 14 aprilie 2016.