Pe Champs Elysees, la Paris, pe Regent Street, la Londra, sau în Rathausplatz din Viena, Moşul poate ateriza oricând fără grijă, căci gazdele s-au pregătit pentru el. Nerăbdători să întâmpine sărbătoarea Naşterii Domnului par a fi şi românii, care au început să se pregătească şi ei, mai devreme şi mai bogat ca altădată, trăgând cu ochiul la vecinii occidentali. În fruntea plutonului, la capitolul brazi, ghirlande, globuri şi scăpărători, se află Sibiul şi Bucureştiul, unde deja târgurile de Crăciun şi-au deschis porţile, spre bucuria copiilor mari şi mici.
Târgul de Crăciun de la Sibiu
Am pus în fruntea listei Sibiul, fosta Capitală Culturală Europeană, pentru că acolo s-a dat cel mai repede startul sărbătorii. Pe 21 noiembrie, Piaţa Mare a oraşului a îmbrăcat haina strălucitoare de Crăciun. Sute de mii de beculeţe s-au aprins la unison şi aşa, într-o clipită, atelierul lui Moş Crăciun şi toate căsuţele ajutoarelor sale harnice au prins viaţă. Peste 4000 de sibieni, cu mic cu mare, au venit la sărbătoare, sperând că îl vor zări nu doar pe Crăciun bătrânul, ci şi pe fostul lor primar, actualul preşedinte al ţării, Klaus Iohannis. Din păcate, după ce 7 ani consecutiv el a deschis, personal Târgul de Crăciun, acum nu a mai reuşit să ajungă la eveniment, dar în schimb, s-a întâlnit în mod triumfal cu concetăţenii săi, pe un ecran special amenajat, în timp ce intona o strofă din Imnul României (moment emoţionant, din conferinţa de presă susţinută de acesta acum două săptămâni, atunci când era doar un simplu candidat la preşedinţia ţării). Şi ca bucuria să fie totală, o parte din publicul prezent l-a şi acompaniat. Aşa cum s-a întâmplat şi la concertul lui Ştefan Bănică, prezent la Sibiu cu un "Crăciun Rock'n Roll”.
Târgul de la Sibiu şi atelierul lui de minuni funcţionează până pe 26 decembrie. Până atunci, în fiecare weekend, în Piaţa Mare, vor avea loc concerte şi spectacole pentru copii, toate gratuite.
Pentru turiştii doritori să participe la acest Târg de Crăciun, o copie mai mică a renumitului Târg de la Viena, a fost pregătit şi un "city break”, cu un preţ ce porneşte de la 45 de euro de persoană şi include, pe lângă două nopţi de cazare, un tur în centrul oraşului, o vizită în Turnul Sfatului şi o relaxare la Baia Populară.
(Detalii suplimentare pe targuldecraciun.ro)
Tradiţii, tradiţii...
Tot la Sibiu, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, la Muzeul ASTRA se pregăteşte "pomana porcului”, un obicei străvechi în satele României. Evenimentul se va petrece la "Cârciuma din bătrâni” (muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), unde puteţi urmări scenariul integral al preparării bucatelor din carne de porc, în aşteptarea Crăciunului. Datina va fi "oficiată” de nişte bucătari inimoşi, ce vor sacrifica anume un grăsun de 200 kg, pe care îl vor prepara folosind reţete tradiţionale.
Cine ţine postul Crăciunului poate să-şi ia "bucuria” acasă: slănina, cârnaţii, toba şi caltaboşii, pregătiţi ţărăneşte, se pot păstra în cămară până ce dau din nou frunzele. Iar dacă nu puteţi rezista tentaţiei, încercaţi pe loc tochitura de porc la ceaun, cu mămăliguţă, însoţită de murături din noua producţie a hanului.
Bucharest Christmas Market
Nici Bucureştiul nu se lasă mai prejos. Cu un titlu puţin mai pretenţios, anglicizat, dar... la modă, Târgul de Crăciun este la un pas să-şi deschidă porţile şi pe Dâmboviţa. O va face pe 29 noiembrie, atunci când, cu cinci zile mai devreme decât în anii precedenţi, Capitala se va ilumina de sărbătoare. El va fi amplasat chiar în centrul oraşului şi va avea două puncte fierbinţi: Piaţa Universităţii şi Parcul Cişmigiu, unde vizitatorii sunt aşteptaţi până pe 28 decembrie. Şi aici vine Moşul, însoţit de spiriduşi harnici şi decoruri de poveste. În apropierea bradului, ornat cu mii de beculeţe, va fi amplasat un carusel, iar prin căsuţa lui Moş Crăciun vor forfoti tot felul de personaje magice. Dacă vreţi să vă număraţi printre ajutoarele Moşului, o puteţi face, alăturându-vă campaniei umanitare - "Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun....”. (Până pe 26 decembrie, se pot face zilnic donaţii de cărţi şi jucării la Casa lui Moş Crăciun.)
Bineînţeles că nu vor lipsi nici din Capitală spectacolele şi concertele gratuite. Pe scena special amenajată vor urca ansambluri de muzică populară, grupuri de copii, grupuri de colindători, ansambluri de datini şi obiceiuri, precum şi trupe cunoscute.
Târgul de Moş Nicolae
Cam uitat în ultima vreme, Moş Nicolae este aşteptat cu înfrigurare (dar fără nuiele!) la Muzeul Ţăranului Român (de vineri, 5 decembrie, până duminică, 7 decembrie, de la 10 dimineaţa la 6 după-amiaza). Aici se organizează, ca şi în anii anteriori, mare târg mare. Peste 150 de meşteri olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari... din toată ţara vin cu împletituri din pănuşe, măşti, jucării, sorcove, fluiere, clopoţei şi zurgălăi; cu marame, ii, catrinţe, podoabe, opinci, cergi, ştergare şi scoarţe; cu străchini, blide, căuce şi oale de sarmale; cu coşuri de nuiele; cu pristolnice şi icoane; cu lăzi de zestre; cu chimire şi genţi; cu blidare, lingurare, sărăriţe şi piperniţe... numai bune de dat în dar. Nu vor lipsi nici de-ale gurii: turtă dulce, cozonaci, miere, plăcinte, cofeturi fel de fel, suc de mere, kurtos kalacs, ţuică şi vin. Iar biletul de intrare costa numai câţiva lei.
La muzeu de sărbători
La Muzeul Satului "Dimitrie Gusti” din Bucureşti, cu numai 20 de lei, în perioada 29 noiembrie - 13 decembrie, vă puteţi înscrie copilul (cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani) la un atelier educativ. Aici va învăţa să decoreze turtă dulce, să confecţioneze jucării şi podoabe pentru pomul de Crăciun, dar şi să cânte un colind. Maximum 15 copii vor fi înscrişi pentru fiecare atelier, iar taxa de participare include materialele şi uneltele necesare îndeletnicirii alese. (Detalii suplimentare găsiţi pe muzeul-satului.ro, iar înscrierile se fac la tel. 021/317.91.10 - interior 195, 191 sau e-mail: programeculturale_mnsdg@yahoo.com)
Petrecere frumoasă, dragi cititori! Lăsaţi-vă duşi de ispita Crăciunului spre locurile unde sărbătoarea înfloreşte.