Fost căpitan de cavalerie într-un regiment de elită al Casei Regale Britanice, James Blunt a luat cu asalt lumea muzicală în anul 2004, cu albumul de debut "Back to Bedlam", care a ajuns repede în topuri şi i-a adus nu mai puţin de 10 discuri de platină. De altfel, până astăzi, cu doar patru albume scoase în unsprezece ani de carieră muzicală, James a reuşit să obţină două Brit Awards, două premii MTV Video Music, două premii Ivor Novellos şi 5 nominalizări la Premiile Grammy. Melodiile lui "You're Beautiful" şi "Goodbye My Lover" au fost atât de difuzate la radio şi TV, încât prima dintre acestea a ajuns chiar într-un top al celor mai... enervante melodii din lume. "Cântecul acela le-a fost băgat oamenilor cu forţa pe gât, atât de des, încât a devenit agasant", se confesa artistul într-un interviu recent acordat revistei "HELLO!". "Am ajuns cunoscut în lumea întreagă datorită câtorva melodii extrem de sensibile şi de emoţionante, dar între timp, mi-am mai schimbat stilul şi m-am mai schimbat şi eu", completa el, jenat, parcă, de faptul că a lăsat să se întrezărească prea mult din latura lui emoţională, în primele sale creaţii. Dar tocmai acea sensibilitate şi sinceritate din melodiile lui, completate de o pereche de ochi albaştri pătrunzători, i-au adus o mulţime de fane şi de fani la nivel mondial.
De pe front... pe scenă
James Hillier Blount (cu numele de artist James Blunt) are 40 de ani şi s-a născut într-un spital de garnizoană din sud-vestul Angliei. La numai 16 ani, pilota avioane, sub îndrumarea tatălui lui, colonelul de aviaţie Charles Blount, şi conducea motociclete. Iar când s-a apucat de studii, nu a ales muzica, ci ingineria aerospaţială, apoi sociologia, la Universitatea din Bristol. Pentru că studiile i-au fost plătite de armata britanică, iar tatăl lui a insistat ca el să-şi aleagă o carieră sigură şi bine remunerată, în 1996 s-a înrolat în armată. Aşa că nimeni nu se aştepta ca un soldat provenit dintr-o familie cu o lungă istorie militară şi o carieră promiţătoare în acelaşi domeniu, să abandoneze armele şi să îşi pună sufletul pe tavă cu dezinvoltură, prin muzică, în văzul şi auzul întregii lumi. Cu atât mai puţin se aşteptau la aşa ceva colegii lui de regiment din trupele NATO, alături de care a luptat în Kosovo, în 1999. Acolo, pe front, a şi compus melodia "No Bravery" (Nicio urmă de curaj), pe care a inclus-o pe primul lui disc. În 2002, şi-a pus armele în cui şi le-a schimbat cu chitara şi pianul. "În copilărie, mama m-a forţat să studiez pianul, pe care l-am urât nespus. Dar când aveam 14 ani, un prieten mi-a pus o chitară în braţe şi mi-a arătat cum să cânt la ea. A fost dragoste la prima vedere. Am început imediat să compun propriile-mi melodii şi să visez că într-o zi o să ajung muzician. M-am înrolat în armată doar pentru a-mi plăti studiile", spunea el într-un interviu.
De când a făcut pasul acesta şi şi-a urmat inima, a devenit, peste noapte, un adevărat star pop, cu patru albume lansate, patru turnee mondiale şi vânzări de peste 17 milioane de discuri. Dar celebritatea despre care scrisese chiar în propria-i lucrare de licenţă, intitulată: "Comercializarea imaginii - Crearea unui idol al muzicii pop", l-a luat, totuşi, puţin prin surprindere. Strălucirea era însoţită în mod egal de mizerie şi bârfe, iar viaţa privată, o iluzie. Fiecare melodie îi era analizată pe toate părţile, fiecare gest era disecat, iar poveştile lui de amor cu Camilla Boler, Petra Nemcova, Tara Palmer-Tomkinson, Natasha Archdale şi, nu în ultimul rând, Sofia Wellesley, au ajutat la creşterea vânzărilor revistelor de scandal britanice.
Abia acum, după 11 ani de la debutul lui spectaculos, când ardoarea legată de muzica pe care o cântă s-a mai domolit puţin, artistul se simte ceva mai în largul lui în această lume a starurilor. "Dacă îmi mai doresc să ating culmile succesului acela răsunător?! Hmm, nu ştiu să răspund la întrebarea asta. E o sabie cu două tăişuri", afirma el. Dar James nu este atât de ipocrit încât să se lepede total de muzica ce l-a făcut celebru sau să renege avantajele posturii de star. "Sunt acum în plin turneu mondial. Este cel de-al patrulea astfel de turneu al meu. Este o experienţă muzicală şi personală extraordinară. Practic, mi-am transformat hobby-ul în meserie". Artistul a mai descoperit o faţetă bună a succesului: încă de la începutul carierei lui, şi-a folosit imaginea pentru a strânge fonduri şi a susţine acţiuni de caritate, precum: "Medici fără frontiere" sau "Ajutor pentru eroi".
Anul trecut, pe 18 octombrie, James şi-a lansat cel de-al patrulea disc, intitulat "Moon Landing" (Aselenizarea). Cântăreţul şi-a mai schimbat puţin stilul şi încearcă să-şi mai tempereze latura romantică. "Nu încerc să demonstrez nimic cu acest nou album. Nu am încercat să intuiesc ce-şi doreşte publicul şi ce aşteaptă de la mine. Am scris fiecare melodie fără a medita prea mult asupra ei... Cred că aş fi înregistrat acest album, chiar dacă «Back To Bedlam» nu s-ar fi bucurat de succes", spunea el.
După şase ani de armată, urmaţi de alţi unsprezece ca muzician, James pare să-şi fi găsit cu adevărat echilibrul nu doar pe plan profesional, ci şi personal. Pe 5 septembrie a.c., s-a căsătorit cu iubita lui, consilierul juridic Sofia Wellesley, nepoata ducelui de Wellington. Cei doi sunt împreună din anul 2012. După căsătoria civilă, care s-a desfăşurat în secret, la Londra, James şi Sofia au zburat în Palma de Mallorca, unde, pe 19 septembrie, şi-au celebrat nunta de vis. "A fost o petrecere restrânsă, superbă, la care au participat doar prietenii apropiaţi şi familia", dezvăluia James în interviul acordat revistei "HELLO!". Şi mai mărturisea că este pregătit să devină acum şi tată. "Cred că e minunat să ai copii. Mulţi dintre prietenii şi membrii familiei mele au. Ar fi păcat să nu trec şi eu prin experienţa asta. Dacă nu-mi iese, o să-mi cumpăr un căţel de talie mică", spunea cântăreţul, plin de umor.
După o scurtă lună de miere în Ibiza, James şi-a reluat, pe 22 octombrie, turneul dedicat albumului "Moon Landing", la Braunschweig, în Germania. Concertul de la Cluj este inclus şi el în acest turneu mondial al lui James Blunt şi este o ocazie foarte bună de-a vedea noua direcţie pe care artistul şi-a propus s-o ia.
(Dacă nu v-aţi procurat încă bilete, mai puteţi găsi în Iulius Mall Cluj-Napoca şi la magazinele Germanos sau online pe myticket.ro. Au preţuri cuprinse între 175 şi 225 lei.)