JAMES BLUNT vine la Cluj înarmat cu o chitară

Dana Ene
- Pe 31 octombrie, la Sala Polivalentă din Cluj, concertează unul din idolii muzicii pop: britanicul James Blunt. Concertul lui face parte dintr-un turneu mondial și este principalul eveniment din cadrul Festivalului Internațional de Muzică și Artă Transilvania - TIMAF 2014. Este cea de-a doua vizită a britanicului la noi în țară, unde a mai cântat în premieră în anul 2009, la București -

Fost căpitan de cavalerie într-un regiment de elită al Casei Regale Britanice, James Blunt a luat cu asalt lumea muzicală în anul 2004, cu albumul de debut "Back to Bedlam", care a ajuns repede în topuri și i-a adus nu mai puțin de 10 discuri de platină. De altfel, până astăzi, cu doar patru albume scoase în unsprezece ani de carieră muzicală, James a reușit să obțină două Brit Awards, două pre­mii MTV Video Music, două premii Ivor Novellos și 5 nominalizări la Premiile Grammy. Melodiile lui "You're Beautiful" și "Goodbye My Lover" au fost atât de difuzate la radio și TV, încât prima dintre acestea a ajuns chiar într-un top al celor mai... ener­vante melodii din lume. "Cântecul acela le-a fost bă­gat oamenilor cu forța pe gât, atât de des, încât a de­venit agasant", se confesa artistul într-un interviu recent acordat revistei "HELLO!". "Am ajuns cunoscut în lumea în­trea­gă datorită câtorva melodii ex­trem de sensibile și de emoționante, dar între timp, mi-am mai schimbat stilul și m-am mai schimbat și eu", completa el, jenat, parcă, de faptul că a lăsat să se întrezărească prea mult din latura lui emoțională, în primele sale creații. Dar tocmai acea sensibilitate și sinceritate din melo­diile lui, completate de o pereche de ochi albaștri pătrunzători, i-au adus o mulțime de fane și de fani la nivel mondial.

De pe front... pe scenă

James Hillier Blount (cu numele de artist James Blunt) are 40 de ani și s-a născut într-un spital de garni­zoană din sud-vestul Angliei. La numai 16 ani, pilota avioane, sub îndrumarea tatălui lui, colonelul de aviație Charles Blount, și conducea motociclete. Iar când s-a apucat de studii, nu a ales muzica, ci ingineria aerospațială, apoi sociologia, la Uni­versitatea din Bristol. Pentru că studiile i-au fost plătite de armata britanică, iar tatăl lui a insistat ca el să-și aleagă o carieră sigură și bine remunerată, în 1996 s-a înrolat în armată. Așa că nimeni nu se aș­tepta ca un soldat provenit dintr-o familie cu o lun­gă istorie militară și o carieră promițătoare în ace­lași domeniu, să abandoneze armele și să își pună sufletul pe tavă cu dezinvoltură, prin muzică, în văzul și auzul întregii lumi. Cu atât mai puțin se aștep­tau la așa ceva colegii lui de regiment din tru­pele NATO, alături de care a luptat în Kosovo, în 1999. Acolo, pe front, a și compus melo­dia "No Bra­very" (Nicio ur­mă de cu­raj), pe care a in­clus-o pe pri­mul lui disc. În 2002, și-a pus armele în cui și le-a schim­bat cu chitara și pianul. "În co­pilărie, mama m-a forțat să stu­diez pia­nul, pe care l-am urât nespus. Dar când aveam 14 ani, un prieten mi-a pus o chita­ră în brațe și mi-a arătat cum să cânt la ea. A fost dra­goste la prima vedere. Am înce­put imediat să com­pun pro­priile-mi melodii și să visez că în­tr-o zi o să ajung mu­­zician. M-am în­rolat în armată doar pentru a-mi plăti studiile", spu­­nea el într-un interviu.
De când a fă­cut pasul acesta și și-a urmat inima, a devenit, peste noap­te, un adevărat star pop, cu patru albu­me lansate, patru turnee mondiale și vânzări de peste 17 milioane de discuri. Dar celebritatea despre care scrisese chiar în propria-i lucrare de licență, intitulată: "Comer­cia­lizarea imaginii - Crearea unui idol al muzicii pop", l-a luat, totuși, puțin prin sur­prindere. Stră­lucirea era însoțită în mod egal de mizerie și bârfe, iar viața privată, o iluzie. Fiecare melo­die îi era anali­zată pe toate părțile, fiecare gest era disecat, iar poveștile lui de amor cu Ca­milla Boler, Petra Nemcova, Tara Palmer-Tom­kinson, Na­tasha Archdale și, nu în ulti­mul rând, Sofia Wellesley, au ajutat la crește­rea vânză­rilor re­vistelor de scandal britanice.
Abia acum, după 11 ani de la debutul lui spec­ta­culos, când ardoarea legată de muzica pe care o cântă s-a mai domolit puțin, artistul se simte ceva mai în largul lui în această lume a starurilor. "Da­că îmi mai doresc să ating culmile succesului ace­la răsu­nător?! Hmm, nu știu să răspund la între­barea asta. E o sabie cu două tăișuri", afirma el. Dar James nu este atât de ipocrit încât să se lepede total de mu­zica ce l-a făcut celebru sau să renege avan­tajele pos­turii de star. "Sunt acum în plin turneu mondial. Este cel de-al patrulea astfel de tur­neu al meu. Este o ex­pe­riență muzicală și personală extraor­di­nară. Practic, mi-am transformat hobby-ul în mese­rie". Artistul a mai descoperit o fațetă bună a succe­su­lui: încă de la în­ce­­putul carierei lui, și-a fo­losit ima­ginea pentru a strân­ge fon­duri și a susține acțiuni de caritate, precum: "Medici fără frontiere" sau "Ajutor pentru eroi".
Anul trecut, pe 18 oc­tom­brie, James și-a lansat cel de-al patrulea disc, inti­tulat "Moon Landing" (A­se­lenizarea). Cântărețul și-a mai schimbat puțin stilul și încearcă să-și mai tempe­reze latura romantică. "Nu încerc să demonstrez nimic cu acest nou album. Nu am încercat să intuiesc ce-și do­rește publicul și ce aș­teap­tă de la mine. Am scris fiecare melodie fără a me­dita prea mult asupra ei... Cred că aș fi înregistrat a­cest album, chiar dacă «Back To Bedlam» nu s-ar fi bucu­rat de succes", spunea el.
După șase ani de arma­tă, urmați de alți unsprezece ca muzician, James pare să-și fi găsit cu adevărat echi­librul nu doar pe plan pro­fe­sional, ci și personal. Pe 5 septembrie a.c., s-a căsă­to­rit cu iubita lui, con­si­­lie­rul juridic Sofia Wellesley, nepoata ducelui de Wellington. Cei doi sunt împreună din anul 2012. După căsătoria civilă, care s-a desfășu­rat în secret, la Londra, James și Sofia au zburat în Pal­ma de Mallor­ca, unde, pe 19 septembrie, și-au celebrat nunta de vis. "A fost o petrecere restrânsă, super­bă, la care au par­ticipat doar prietenii apropiați și familia", dezvă­luia James în interviul acordat revistei "HELLO!". Și mai mărturisea că este pregătit să de­vină acum și tată. "Cred că e minunat să ai copii. Mulți dintre prietenii și membrii familiei mele au. Ar fi păcat să nu trec și eu prin experiența asta. Dacă nu-mi iese, o să-mi cumpăr un cățel de talie mică", spunea cântărețul, plin de umor.
După o scurtă lună de miere în Ibiza, James și-a reluat, pe 22 octombrie, turneul dedicat albumului "Moon Landing", la Braunschweig, în Germania. Con­­certul de la Cluj este inclus și el în acest turneu mon­dial al lui James Blunt și este o ocazie foarte bună de-a ve­dea noua direcție pe care artistul și-a propus s-o ia.
(Dacă nu v-ați procurat încă bilete, mai puteți găsi în Iulius Mall Cluj-Napoca și la magazinele Germa­nos sau online pe myticket.ro. Au prețuri cuprinse între 175 și 225 lei.)