PLAI
Cultură la iarbă verde
La Timişoara, între 12 şi 14 septembrie, în incinta Muzeului Satului Bănăţean, are loc cea de-a IX-a ediţie a Festivalului PLAI. Este unul dintre cele mai mari festivaluri de "world music" (muzica lumii) din Europa, organizat numai de voluntari. Timp de trei zile, timişorenii şi amatorii de muzici şi dansuri în aer liber sunt invitaţi printre căsuţele ţărăneşti din curtea muzeului, la iarbă verde, într-un loc unde cultura urbană şi folclorul se amestecă armonios.
La PLAI, pe scena mare, puteţi vedea concerte de world music, jazz şi fusion, în timp ce pe scena 2 (introdusă ca o noutate anul acesta), vor avea loc spectacole de dans, teatru-dans şi workshop-uri.
Tito Paris, unul dintre invitaţii de vază de anul acesta, vine pe scena festivalului timişorean tocmai din insulele Capului Verde. Are 51 de ani, s-a născut în Sao Vicente şi este unul dintre cei mai importanţi ambasadori de azi ai muzicii locului său natal. Până acum, în cei peste 30 de ani de carieră, Tito şi-a lansat nu mai puţin de şapte albume proprii, dar a devenit cunoscut în întreaga lume mai ales în urma compoziţiilor sale, cântate, printre alţii, de inegalabila Cesaria Evora, vecina lui de cântec şi insulă.
Într-o călătorie muzicală prin lume vă va purta şi Carminho (Maria do Carmo Carvalho Rebelo de Andrade). Are 30 de ani, s-a născut la Lisabona şi este fiica unei cântăreţe portugheze de fado. Nu este deci de mirare că i-a călcat acesteia pe urme, ba chiar a şi întrecut-o. Până acum a obţinut un disc de platină în Portugalia şi un contract cu EMI, fiind impresariată de aceeaşi persoană care a lansat-o pe orbită şi pe cealaltă conaţională a ei, Maritza. Carminho pare a fi una dintre cele mai talentate şi inovatoare artiste de fado din generaţia sa, după cum spun criticii şi numărul de discuri vândute. Pe lângă "stratul" de folclor portughez partiturile ei muzicale sunt adesea presărate şi cu un strop de jazz, pop sau rock. Primul ei album, "Time Out Lisboa" (2009), a fost considerat de critica portugheză drept "cea mai mare revelaţie a ultimului deceniu", în timp ce al doilea disc al artistei, "Alma", lansat în 2012, a ajuns direct pe prima poziţie a topurilor portugheze.
Nici Spania nu este uitată la această ediţie. Ea va fi reprezentată de Duquende (Juan Rafael Cortes Santiago). Are 49 de ani şi este cel mai important interpret de flamenco în viaţă. Talentul i-a fost descoperit de mic, iar la vârsta de 9 ani era prezentat pe scenă de însuşi Camaron de la Isla, artistul ce a influenţat decisiv acest gen muzical. Duquende a făcut parte şi din sextetul lui Paco de Lucia, şi este primul cantaor (cântăreţ de flamenco), invitat să-şi interpreteze melodiile pe scena Teatrului Champs Elysées din Paris.
O altă invitată de marcă a festivalului timişorean este şi trupa britanică de muzică electronică Asian Dub Foundation, una dintre cele mai cunoscute formaţii de pe scena muzicii dub (o variaţiune a stilului reggae).
La PLAI veţi putea asculta şi trupa BaLaKo (Balkan Latin Kollective), alcătuită în mare parte din instrumentiştii formaţiei româneşti Mandinga, ce combină jazzul cu folclorul cubanez, românesc, mexican, unguresc şi slovac. Alături de Valentin Zachar (saxofon/ caval), Chupi (tobe/vioară/ voce), Tony (trombon), Omar (pian) şi Nino (congas/ timbales), Leonard Vasile (clape/acordeon), Seby Yoo (bas) şi Sebastian Burneci (trompetă), pe scena de la Timişoara va urca şi Elena Ionescu, în calitate de invitat.
La acelaşi festival de pe malurile înverzite ale Begăi, vor mai cânta şi Light in Babylon (o formaţie multiculturală, ce a luat naştere pe străzile din Istanbul), ca şi şi trupele româneşti Ţapinarii şi Subcarpaţi (aceştia din urmă vor urca pe scenă alături de o orchestră).
(Până pe 1 septembrie, puteţi achiziţiona abonamente pentru festival la preţul de 90 de lei, iar după această dată, un abonament va costa 110 lei. Abonamentele sunt disponibile în reţeaua Eventim. Programul complet al evenimentelor îl găsiţi pe plai.ro.)
Balkanik Festival
Bâlci, muzică îndrăcită şi ospeţe
Tot în perioada 12-14 septembrie, de data aceasta la Bucureşti, în Grădina Uranus, are loc cea de-a IV-a ediţie Balkanik Festival. Şi acesta este un eveniment care încearcă să surprindă muzica lumii, însă pe o scară puţin mai redusă, care se rezumă la zona Balcanilor. Ghizi în această aventură muzicală, ce combină ritmurile balcanice cu cele electronice sau psihedelice vă vor fi: Shantel & Bukovina Club Orkestar (Germania), Kiril Dzajkovsky feat. TK Wonder & Ghetto Priest (Macedonia, SUA, UK), Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgaria), Caci Vorba (Polonia), Django Lassi (Germania) şi, nu în ultimul rând, Mahala Rai Banda şi Balkan Taksim - ambele din Romania.
Capete de afiş sunt Shantel & Bukovina Club Orkestar şi Kiril Dzajkovsky feat. TK Wonder & Ghetto Priest.
Shantel (Stefan Hantel - 46 ani) este un cunoscut producător şi DJ german, ai cărui bunici, pe linie maternă, erau români din Bucovina. El îşi cultivă azi originile, alături de Bukovina Club Orkestar, punând în muzică toată pasiunea şi creativitatea sa.
Kiril Dzajkovsky este unul dintre cei mai apreciaţi compozitori şi producători de muzică electronică din Balcani. A compus şi foarte multă muzică de film şi de teatru.
Un alt concert pe care nu ar trebui să-l rataţi este cel al formaţiei Mahala Rai Banda. Trupa are în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident. În 2009, imediat după ce şi-a lansat cel de-al doilea album, intitulat "Ghetto Blasters", un cronicar al ziarului britanic "The Independent" scria: "Excelenta muzică ţigănească românească a renăscut, plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume «Taraful Haiducilor» şi satul Zece Prăjini, de unde a răsărit fanfara «Ciocârlia». Mahala Rai Banda este o fuziune între cele două sate, cu riffuri minunate de trompetă, saxofon, trombon şi voci sălbatice". Nu vă rămâne decât să vă puneţi încălţări comode şi să vă dezlănţuiţi în dans.
La Balkanik Festival a fost programat anul acesta şi un bâlci urban, unde veţi găsi mâncăruri tradiţionale româneşti şi balcanice, tocmai pentru ca muzica să meargă mai bine la casa sufletului.
(Un abonament la festival costă 130 lei şi poate fi cumpărat din reţeaua Eventim sau online, de pe balkanikfestival.ro)