Este foarte eficientă împotriva îngrăşării, mai ales cea cauzată de tulburări endocrine.
Ea se poate folosi sub formă de:
* Infuzie: turnaţi 200 ml de apă clocotită peste 2 linguriţe de frunze de păpădie uscată sau 3 linguriţe de frunze proaspete şi lăsaţi să se infuzeze 15 minute. Beţi 3-5 căni pe zi, între mese, pe o perioadă de 4-5 săptămâni.
* Tinctură de păpădie: umpleţi o sticlă cu tulpini proaspete de păpădie tocate (recoltate în timpul înfloririi) sau frunze mărunţite (recoltate înainte de înflorire) sau rădăcini proaspete tocate mărunt, peste care turnaţi alcool de 40-70 de grade şi lăsaţi la macerat 7 zile. Filtraţi. Luaţi 20 de picături, de 2-3 ori pe zi, între mese, timp de o lună. (Se poate folosi şi tinctură de păpădie de la Plafar.)
* Pulbere din rădăcină şi frunze, uscate şi tocate fin. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, înainte de mese, timp de o lună.
* Salată din frunze proaspete - se consumă de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor principale.