Festivalul "Pro Istoria Fest”
La Cetatea Râşnov de lângă Braşov, trupele BUG Mafia şi Alternosfera vă aşteaptă în perioada 4-5 august, la o nouă manifestare a festivalului "Pro Istoria Fest”.
Este un festival ce a debutat anul trecut, în septembrie 2011, la Curtea Domnească de la Târgovişte, iar mai apoi, s-a mutat la Cetatea lui Vlad Tepeş de la Poenari şi la Cetatea Râşnov. Organizatorii, Asociaţia Star Education, şi-au pus în gând să îmbine istoria cu muzica şi să promoveze vechile cetăţi istorice româneşti. Pentru aceasta, au apelat la două genuri diferite de muzică, ambele cu mare succes la publicul tânăr: hip hop şi rock alternativ.
Iar dacă anul trecut, cele trei evenimente "Pro Istoria Fest” au însumat peste 40.000 de spectatori, anul acesta, numai prima manifestare, de pe 21-22 iulie, de la Cetatea Enisala, din judeţul Tulcea, a adunat peste 20.000 de oameni.
La Râşnov, puteţi călca pe urmele vechilor cavaleri teutoni, dar de dansat, dansaţi pe ritmuri moderne, timp de două zile. Sâmbătă, pe 4 august, cetatea va răsuna în ritmuri de hip-hop. Vor urca pe scenă nume sonore ale genului: ca Spike, Maximilian şi Bitză, iar seara va fi încheiată de BUG Mafia. Duminică, pe 5 august, va fi rândul rock-ului alternativ să-şi adune fanii. Vor concerta: Black Star, Changing Skins, Grimus şi Alternosfera. "Ne face o mare plăcere să revenim la Râşnov... Este una dintre cele mai frumoase cetăţi din România şi ne bucurăm să contribuim şi noi, prin Pro Istoria Fest, la promovarea ei în rândul publicului. Vă aşteptăm în număr cât mai mare la concerte!”, a declarat Zoli Toth, membru al trupei Sistem, unul dintre organizatorii evenimentului.
Intrarea este liberă, iar pe lista manifestărilor "Pro Istoria Fest” de anul acesta mai sunt cuprinse concerte la: Sarmisegetusa (pe 11-12 august), Cetatea Poenari (18-19 august), Cetatea de Scaun a Sucevei (1-2 septembrie) şi Sighişoara (15-16 septembrie).
Puteţi găsi mai multe detalii pe www.proistoriafest.ro şi pe www.facebook.com/proistoriafest
ARTmania 2012
La Sibiu, în perioada 6-12 august, are loc (aşa cum v-aţi obişnuit deja) cea de-a şaptea ediţie a festivalului ARTmania. Este un festival dedicat artelor, care a crescut puţin câte puţin în fiecare an şi a devenit din ce în ce mai bogat. Pe străzile vechiului burg transilvan, nu veţi fi trataţi doar cu muzică, ci şi cu expoziţii, lansări de carte, workshop-uri şi evenimente speciale dedicate artelor frumoase. În ceea ce priveşte muzica, în cei şase ani de existenţă, festivalul de la Sibiu a promovat artişti din zona "metal”, extinzându-şi pe parcurs aria de acoperire către heavy metal, punk şi chiar rock alternativ. Anul acesta, printre invitaţii din Sibiu se numără: Edguy, My Dying Bride, Die Toten Hosen, Poets of The Fall, Delain, Deathstars, Trail of Tears, Epica şi Kitsune Art.
Toate evenimentele artistice se vor desfăşura în zonele special amenajate din: Piaţa Mare, Piaţa Mică şi ARTmania Festival Sibiu Arena (Entertainment & Camping în pădurea Dumbrava). Biletele şi abonamentele sunt disponibile în reţeaua Eventim şi online pe www.eventim.ro. Un abonament costă 150 lei, iar preţul unui bilet pentru o zi (10-11 august) este de 100 lei.
Michel Teló
La cei 31 de ani, Michel a devenit cunoscut pe plan internaţional cu "Ai se eu te pego!” ("Vai dacă te prind!”) - o melodiuţă al cărei ritm a încins inimile şi imaginaţia a milioane de adolescente. Cântă de la 6 ani, şi la 12 ani şi-a întemeiat propria trupă muzicală, intitulată "Guri”, iar din 1998 până în 2008, a fost lider al formaţiei "Grupo Tradiç?o”. Cu toate acestea, Michel nu a reuşit să se impună pe piaţa muzicală braziliană decât după lansarea primului lui album solo, "Balada Sertaneja”, din 2009. Promotor al stilului tradiţional sertanejo, care s-a dezvoltat în mediile rurale braziliene în anii '20, Michel Teló s-a gândit să-l combine cu genul pop, şi a ajuns astfel, peste noapte, o vedetă cu 18 concerte în 21 de zile. Chiar acesta este programul lui pentru luna august. Brazilianul susţine un turneu în Europa şi are, practic, un concert pe zi - cu o singură excepţie: în România va rămâne două zile.
Organizatorii concertului din România au plătit în avans aproximativ 250.000 de euro pentru a-l convinge pe starul brazilian şi pe cei 25 de instrumentişti ai lui să cânte în această vară pe litoralul românesc, iar negocierile au durat mai bine de 6 luni.
Maeştrii de ceremonie la concertul lui Teló vor fi Buzdugan şi Morar (îndrăgiţii prezentatori de la Radio Zu). Preţul unui bilet la concert porneşte de la 50 lei (Gazon B) şi ajunge până la 2400 lei /masă Vip I (1-8 persoane), acesta din urmă având inclusă în preţ o sticlă de whisky sau votcă, cu Redbull sau suc de mere. Biletele pot fi achiziţionate online pe http:// myticket.ro
Festivalul Peninsula
Peninsula este încă unul dintre festivalurile muzicale cu tradiţie de la noi. Se află la cea de-a X-a ediţie şi va avea loc în perioada 23-26 august 2012, la Târgu Mureş, în vecinătatea Complexului Week-end. În cele trei zile de festival, puteţi asculta o mulţime de muzică bună, dar aveţi şi timp să exploraţi la pas Cetatea Medievală din centrul urbei.
În ce priveşte festivalul, concertele vor fi extrem de multe şi variate. Vor încinge scena artişti cu renume ca: Zdob şi Zdub, Republic, The Straits, Viţa de Vie, moldovenii de la Travka, Mike Godoroja & the Blue Spirit, Electric Fence, Vama, New Model Army, N.O.H.A., Cedry2k şi Carbon, Besh o droM, Ákos, Şuie Paparude, Irie Maffia, Alvin és a Mókusok, Sarmalele Reci, Gojira & Planet H, Rehab Nation, ATB, Children of Bodom, Josh Gallahan, Babylon Circus, Subscribe, Shukar Collective, Subotage, Marcian Petrescu & Trenul de Noapte, Trooper şi mulţi alţii.
Biletele şi abonamentele pentru Festivalul Peninsula 2012 sunt disponibile în reţeaua Eventim şi online pe www.eventim.ro. Un abonament costă 150 lei, iar biletul pentru o zi 60 lei.