Muzica clasica la Universitatea din Bucuresti
Concertul de Pasti al Universitatii din Bucuresti are deja traditie. Duminica, 8 aprilie 2012, de Florii, la ora 18:30, in Aula Magna a Palatului Facultatii de Drept, puteti asculta un concert de muzica clasica, sustinut de Orchestra si Corul Universitatii din Bucuresti si Corul de copii al Operei Nationale din Bucuresti. In program sunt incluse lucrari de J. S. Bach, Ludwig van Beethoven, D. Bortnianski, Vasile Corjos, Gh. Cucu, George Enescu, F. Mendelssohn, W.A. Mozart, R.D. Mihai, G.B. Pergolesi, A. Podoleanu, Ciprian Porumbescu, F. Silcher, F. Schubert, A. Stradella. Dirijorul acestui spectacol va fi Vasile Corjos, iar solistii sunt: Smaranda Draghici, Elena Sersea si Ionut Gavrila.
Concertul se adreseaza cadrelor didactice, doctoranzilor si studentilor Universitatii din Bucuresti, dar si tuturor iubitorilor de muzica de calitate. Intrarea este libera. Evenimentul va avea loc in Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 36-46.
Concert de Pasti cu Felicia Filip
Marti 10 aprilie, in Saptamana Mare, de la ora 19:00, la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti, soprana Felicia Filip va sustine un recital menit sa aduca in suflete bucuria Invierii. Merita din plin sa participati la acest spectacol, unde cunoscuta si iubita solista va va intampina cu stralucirea si caldura vocii sale de exceptie. Felicia Filip este singura cantareata din lume care a castigat toate premiile internationale "Mozart", alaturi de alte numeroase distinctii de seama. In bogata ei cariera a cantat pe marile scene internationale: Covent Garden din Londra, Staatsoper din Hamburg, Opera Royal de Wallonie din Lige, Staatsoper din Viena, Opera din Toronto etc.
Ultimele sapte cuvinte ale Mantuitorului pe Cruce
Miercuri, 11 aprilie, de la ora 19.00, Cvartetul Voces va invita la Sala Radio, pentru un recital de exceptie: cele sapte meditatii muzicale pe tema ultimelor cuvinte rostite de Mantuitor pe Cruce, redate de cele patru Evanghelii: "Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac", "Adevar iti spun Tie, astazi vei fi cu Mine in Rai", "Femeie, iata fiul tau; iata mama ta", "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit", "...Mi-e sete", "Savarsitu-s-a" si "Parinte, in mainile Tale dau duhul Meu".
"Ultimele sapte cuvinte ale Mantuitorului pe Cruce, op. 51" este o lucrare pentru orchestra, compusa de Franz Joseph Haydn, in 1787, la solicitarea unei biserici spaniole. Voces va invita sa ascultati aceasta compozitie monumentala, cu numai doua zile inaintea slujbei din Vinerea Mare.
Infiintat in 1973 la Iasi, Voces se numara printre primele cinci cvartete de acest gen din lume. Condus de Bujor Prelipceanu (vioara I), ii are in componenta pe Anton Diaconu (vioara a II-a), Constantin Stanciu (viola) si Dan Prelipceanu (violoncel). Membrii Cvartetului sunt profesori la Universitatea de Arte "George Enescu", dar si cadre universitare de onoare ale Academiei de Muzica din Cluj, iar din 1998, sunt cetateni de onoare ai Iasului. Cvartetul Voces are in palmares prestigioase premii nationale si internationale si o discografie impresionanta.
"Cantec pentru suflet"
Indragita cantareata Sofia Vicoveanca este capul de afis al concertului caritabil "Cantec pentru suflet", organizat de catre Arhiepiscopia Iasilor, pe 20 aprilie 2012, de la orele 17.30, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Iasi. Alaturi de marea doamna a muzicii moldovenesti, vor mai urca pe scena si alti artisti valorosi, dornici sa-si ajute semenii aflati in nevoie: Stefania Rares, Elena Merisoreanu, Elisabeta Turcu, Mihai Ciobanu (din Republica Moldova), Anton Achitei, Maria Salaru, Ansamblul "Balada Bucovinei" (condus de George Sarbu) si multi altii.
Pretul unui bilet la acest concert extraordinar este de 30 RON, iar fondurile obtinute in urma lui vor fi folosite la sustinerea mai multor proiecte derulate de Biroul de Asistenta Sociala "Diaconia", al Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor, cum ar fi: acordarea de burse unor copii din mediul rural; sprijinirea familiilor cu multi copii aflate in evidentele Biroului; sustinerea financiara a tinerilor care parasesc centrele de protectie sociala sau dezvoltarea unui centru de zi pentru persoane cu deficiente de auz si vorbire din Iasi.
Biletele pentru concertul caritabil se gasesc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Iasi, la Biroul de Asistenta Sociala "Diaconia", librariile mitropolitane "Sf. Cuvioasa Parascheva", precum si la bisericile din Iasi. Mai multe detalii puteti obtine la numarul de telefon 0724.252.974.
PAUL CONSTANTINESCU. Oratoriul bizantin de Pasti - Patimile si Invierea Domnului (editia a II-a)
Daca nu reusiti sa ajungeti la nici unul dintre evenimentele prezentate mai sus, puteti sa aduceti muzica de sarbatoare acasa, imprimata pe disc. In ce ne priveste, va recomandam "Oratoriul bizantin de Pasti - Patimile si Invierea Domnului" de Paul Constantinescu, aparut la editura Casa Radio. Aflat la cea de-a doua editie, acest album elaborat in cadrul Colectivului de valorificare a Patrimoniului Radio Romania va aduce in prim-plan creatia unuia dintre marii compozitori romani ai perioadei interbelice si postbelice. Elev al lui Mihail Jora la Bucuresti, dar si al lui Franz Schmidt, Oskar Kabasta si Joseph Marx la Viena, Paul Constantinescu a fost profesor de armonie, contrapunct si muzica religioasa la Academia de Muzica Religioasa din Bucuresti (1937-1941).
"Oratoriul bizantin de Pasti", in interpretarea Orchestrei Nationale Radio, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, si a Corului Academic Radio (dirijor: Dan Mihai Goia), cu Eduard Tumagian (bariton) in rolul Evanghelistul si Gabriela Popescu (mezzosoprana) in rolul Maica Domnului, este o lucrare exceptionala, cu o forta deosebita, ce nu ar trebui sa lipseasca din colectia niciunuia dintre noi.