Vin din flori de leurda
* 2 pumni de flori de leurda
* 1/2 l vin alb sec
Florile aflate in plina perioada de inflorire se spala cu grija si se zvanta intr-un stergar de bucatarie. Dupa care se pun intr-o sticla alba, transparenta, cu gatul larg. Acoperiti florile cu vinul alb, astupati bine sticla si tineti-o sase saptamani intr-un loc cald si insorit. Pentru aerisire, destupati sticla din cand in cand.
Doza: un paharel (de lichior) pe zi, ca aperitiv.
Pentru sanatate: stomac si intestin.
Invatatura: vindecarea incepe atunci cand decidem ca trebuie sa ne ocupam de propria boala.
Rachiu din frunze de leurda
* Frunze de leurda (culese inainte de aparitia mugurilor)
* Rachiu limpede (38-43gr.)
Taiati marunt frunzele spalate si zvantate (intr-o sita) si umpleti cu ele cam o treime dintr-o sticla alba, transparenta, cu gatul larg. Turnati deasupra rachiul si lasati sticla vreme de 6 saptamani intr-un loc insorit si cald, dupa care puteti folosi rachiul.
Doza: de doua ori pe zi, cate 12 picaturi (corespund unei jumatati de lingurita) in putina apa sau ceai.
Pentru sanatate: bun pentru creier, poate preveni calcifierea.
Atentie: Cand culegeti leurda, n-o confundati cu brandusa sau cu frunzele de lacramioara. Fiind otravitoare, acestea nu se mananca in nici un caz si nu se prepara nimic din ele.
Rachiu din bulbi de leurda
* Bulbi de leurda
* Rachiu limpede
Scoateti bulbii de leurda din pamant, la sfarsitul lui noiembrie, dar trebuie sa fiti siguri ca sunt cei potriviti!
Dupa ce i-ati spalat, i-ati curatat si i-ati taiat bucatele, umpleti cu bucatelele o treime dintr-o sticla alba, transparenta, cu gatul larg. Turnati peste ele rachiul si tineti sticla intr-un loc cald si insorit, circa 6 saptamani. Si rachiul este gata!
Doza: de doua ori pe zi, cate 12 picaturi, diluate in putina apa.
Pentru sanatate: ajuta la inlaturarea hipertensiunii arteriale.
Rachiu de urzici
* 2 pumni urzici
* 1/2 l rachiu de fructe
Culegeti frunze tinere si crude de urzica si scuturati-le bine, ca sa indepartati de pe ele murdaria si insectele. Puneti apoi frunzele intr-o sticla alba, transparenta, cu gatul larg, turnati peste ele o jumatate de litru de rachiu de fructe si astupati sticla.
Tineti sticla vreme de 6 saptamani intr-un loc cald si insorit, dar mai deschideti-o - din cand in cand - in aceasta perioada.
Doza: o lingura pe zi (la nevoie).
Pentru sanatate: bun pentru intregul organism, curata stomacul si intestinul.
Rachiu din scorus de munte
* Boabe de scorus
* Rachiu limpede
Rachiul se face din fructele (boabele) de scorus. Acestea se tin in congelator trei zile, inainte de a prepara rachiul, si se pun apoi, asa inghetate, intr-o sticla cu gatul larg, pana ce se umple cam pe jumatate. Se toarna deasupra rachiul si se tine 6 saptamani la soare sau la caldura. In acest rastimp, sticla trebuie scuturata din cand in cand. Se ia cate o lingura de rachiu, de trei ori pe zi.
Daca nu reusiti sa culegeti fructe de scorus proaspete, le puteti cumpara uscate de la Plafar. Le puneti intr-un recipient, turnati peste ele apa, cat sa le acopere, si le lasati cateva zile sa se umfle. Le scurgeti, apoi, printr-o strecuratoare si in continuare procedati exact ca la reteta de mai sus.
Pentru sanatate: pentru tensiune oculara, se iau zilnic 20 de picaturi, adica o jumatate de lingurita.
Atentie: Toate afectiunile oculare - inclusiv tensiunea - necesita tratament medical!
Gutui in rachiu de fructe
* Gutui
Taiati marunt gutuile (dupa ce ati indepartat partea lemnoasa) si puneti bucatelele intr-o sticla alba, transparenta, cu gatul larg, cat sa o umpleti de o treime.
Turnati apoi alcoolul, tineti sticla 8 saptamani intr-un loc cald, insorit, si scuturati-o din cand in cand.
Pentru sanatate: combate problemele stomacale (cand aveti o senzatie ciudata in stomac).
Vin de hrean
* 1 radacina de hrean
* 1 l de vin alb
Taiati o radacina de hrean in felii groase de 2,5 cm. Puneti 10 asemenea felii intr-un litru de vin alb si lasati-le sa se patrunda bine, circa 10 ore.
Daca aveti pietre la rinichi, beti - de doua ori pe zi - cate-un paharel. Ar fi bine sa incepeti cand luna este in descrestere si sa continuati tratamentul vreme de 3 saptamani, fara intrerupere.
Pentru sanatate: ajuta la eliminarea calculilor renali.
Atentie: In cazul calculilor prea mari, desprinderea ar putea produce o colica renala, de aceea este bine sa consultati un medic.
Vin rosu cu salvie
* 1 pumn de frunze proaspete de salvie
* 1 l de vin rosu
Spalati frunzele de salvie, taiati-le marunt si puneti-le intr-o oala, impreuna cu vinul rosu. Lasati-le sa dea in clocot si apoi sa fiarba, nu mai mult de un minut. Luati oala de pe foc, lasati vinul sa se odihneasca 24 de ore si strecurati-l. Se bea cate un paharel de vin, de doua ori pe zi.
Pentru sanatate: in probleme stomacale, impotriva arsurilor la stomac.
Rachiu de coada-soricelului
* Coada-soricelului proaspata
* Rachiu de fructe sau rachiu alb, limpede
Umpleti o sticla alba, transparenta, cu gatul larg, cam de o treime, cu coada-soricelului, turnati deasupra alcoolul si tineti sticla circa 6 saptamani intr-un loc cald, insorit. Scuturati sticla din cand in cand.
Pentru sanatate: in caz de afectiuni stomacale si intestinale (se bea cate un paharel pe zi).
Rachiu de ienupar pentru stomac
* Doua crengi de ienupar, cu boabe multe
* Un pumn de boabe de ienupar
* Rachiu alb sau rachiu de fructe
Luati o sticla alba, transparenta, cu gatul larg, si varati in ea crengile intregi cu bobitele pe ele, rasucindu-le ca o spirala. Adaugati si restul boabelor si turnati deasupra rachiu bun de fructe sau rachiu alb, limpede. Tineti sticla intr-un loc cald si insorit, vreme de 6 saptamani, timp in care rachiul devine maroniu.
Daca aveti probleme cu stomacul sau cu intestinul, puteti bea o jumatate de paharel de rachiu de ienupar seara, inainte de culcare. Doua paharele in timpul zilei curata sangele si sunt diuretice.
Pentru sanatate: bun pentru intestin si stomac, are efect diuretic, curata sangele. In caz de reumatism si de dureri articulare, se freaca zonele dureroase cu tinctura.
Atentie: In caz de probleme renale si pe timpul sarcinii este interzis a se folosi sau a se inghiti boabe de ienupar sau alimente si leacuri preparate din acestea.
Rachiu de paducel pentru inima
* Frunze si flori de paducel
* Rachiu limpede de fructe
Se umple cam o treime dintr-o sticla alba, transparenta, cu gatul larg, cu frunze si flori proaspete de paducel. Se toarna peste ele rachiul de fructe si se tine sticla vreme de 6 saptamani intr-un loc cald si insorit.
Odata cu inaintarea in varsta ar trebui sa beti in fiecare dimineata, dupa micul dejun, 25 de picaturi din acest rachiu, impreuna cu putina apa. Dar si in cazul problemelor cardiace trebuie neaparat sa consultati medicul.
Pentru sanatate: bun pentru inima.
Bautura cu ceapa
* 2 cepe rosii
* 2 linguri de miere naturala
* rachiu de fructe (38-43gr.)
Se curata cepele, se dau pe razatoare si se pun - impreuna cu mierea - intr-o sticla alba, transparenta, cu gatul larg. Se umple sticla cam de 3/4 cu rachiul de fructe, se agita bine, ca sa se amestece ingredientele, si se tine 24 de ore intr-un loc cald si insorit, scuturand-o din timp in timp.
In perioada racelilor si gripelor, se bea zilnic cate un paharel de rachiu, dar se pot lua si numai una sau doua linguri, de preferinta inainte de a pleca de-acasa.
Pentru sanatate: previne raceala si infectiile gripale, este bun pentru stomac si intestin.