Prin declaratii neasteptate, fostul si actualul presedinte al UDMR, Marko Bela si Kelemen Hunor, au reintrodus pe agenda publica subiectul Rosia Montana, exprimandu-si direct si indirect opozitia fata de acest proiect. Cand ne luasem gandul ca formatiunea maghiarilor mai are vreun pic de respect pentru propriul cuvant, exprimat cu doi, cu patru si cu sapte ani in urma (se stie ca UDMR a fost de la inceput impotriva proiectului RMGC), dupa ce ministrul udemerist al Culturii si-a dovedit lasitatea, aproband descarcarea de sarcina arheologica a muntelui Carnic (aprobare care a si fost atacata in justitie), iata ca, asa cum se spune, caile Domnului sunt nestiute.
"UDMR nu va vota proiectul de modificare a Legii Minelor in forma actuala"
Kelemen Hunor, presedintele in functie al UDMR si ministru al Culturii, a primit un avertisment extrem de la 77 de ONG-uri maghiare din Transilvania, ca raspuns la pozitia lui duplicitara fata de proiectul Rosia Montana. Practic, societatea civila de etnie maghiara l-a "excomunicat" din randul maghiarimii, afirmand ca nu o reprezinta. Ca o fi una, ca o fi alta, domnia sa s-a intalnit de curand la Cluj-Napoca, unde era asteptat, cu membri ai ONG-urilor care alcatuiesc redutabila campanie "Salvati Rosia Montana". Cu aceasta ocazie, a facut declaratii salutare, legate de proiectul de lege care modifica Legea minelor si da corporatiilor libertatea de a stramuta fortat populatia din zonele miniere, in numele statului. In consecinta, opozantii din Rosia Montana, daca nu vor sa-si vanda proprietatile, ar putea, gratie acestei legi, sa fie alungati cu armata sau politia din case, ca pe vremea comunistilor. O aberatie trecuta in 2009 prin Senat, unde se doarme di granda, de catre doi mercenari politici: Toni Grebla (PSD) si Ion Ruset (PDL). Proiectul pare a fi fost redactat de avocatii companiei Gold Corporation, intr-atat de favorabil este corporatiilor miniere. Iata ce marturiseste domnul Kelemen: "Timp de un an si jumatate, am blocat proiectul de modificare a Legii Minelor in comisii. UDMR nu va vota acest proiect in forma actuala. Sunt foarte multe prevederi cu care nu suntem de acord". Multumim, domnule Kelemen! Ar fi extraordinar ca politicienii maghiari sa castige cauza Rosiei. La alegeri i-ar vota si romanii.
"Nu putem accepta un proiect care inseamna un pericol pentru mediul inconjurator!"
Kelemen Hunor n-a vorbit insa de capul lui. Pozitia rationala de astazi i-a fost "inspirata" de mentorul sau de-o viata (politica), vicepremierul Marko Bela, care, luand prin surprindere mediile politice si, in special, pe presedintele Basescu, a declarat zilele trecute: "Suntem intr-o criza economica si, intr-o astfel de perioada, argumentele financiare sau economice conteaza foarte mult. Dar eu afirm ca argumentele privind protectia mediului sunt valabile in continuare. Nu putem accepta un proiect (Rosia Montana - n.red.) care inseamna un pericol pentru mediul inconjurator! Dupa parerea mea, ministrii vizati, adica ministrul Culturii si ministrul Mediului, nu ar trebui sa dea drumul la acest proiect, inainte de a ajunge la un consens in intreaga coalitie. Cu alte cuvinte, cat sunt divergente, cat sunt diferente de opinii, eu as zice ca nu putem merge mai departe cu acest proiect".
Mama lui Emil Boc crede ca legea Grebla/Ruset este ceausista
Membrii campaniei "Salvati Rosia Montana" au organizat exproprierea simbolica a sediilor unor institutii reprezentative din Cluj-Napoca si din judetul Cluj, printre care Gradina Botanica, sediile partidelor politice si sediile unor institutii media. La Rachitele (comuna Margau), au fost "expropriate" casa natala a premierului Emil Boc, casa primarului comunei, Mircea Sorin Suciu, dar si cascada Valul Miresei. Prin aceasta actiune, ONG-urile au atras atentia asupra posibilelor efecte ale proiectului Grebla/Ruset, de modificare a Legii Minelor, proiect care este de fapt o lege speciala de expropriere, total neconstitutionala, potrivit careia corporatiile nu ar mai avea nevoie nici de descarcari de sarcina arheologica, nici de certificate de urbanism. "Asa o fost si inainte. Cunosc legea aia de pe vremea lui Ceausescu", a declarat Anuta Boc, mama premierului Emil Boc, cand voluntarii de la "Salvati Rosia Montana" i-au explicat prevederile proiectului de lege in discutie. "Or facut ce-or vrut pe vremea comunistilor. Or gasit mina, i-o expropriat si i-o tapat de-acolo si or facut ei ce-or vrut". Primarul comunei, Mircea Suciu, intervine: "Nu ne trebuie minerit. La tara numai cine nu munceste moare de foame". Este exact ce spun acum, cu ochii in lacrimi, unii dintre rosienii stramutati de companie la Alba Iulia. Nu mai au bani, n-au slujbe, sunt instrainati si revoltati ca s-au lasat pacaliti. Pe criza asta, le-ar fi fost mult mai usor in casele si gradinile parintesti...