Manastirea Oasa si orasul Sibiu, doua repere fundamentale pentru "Formula AS", au stat la baza primei manifestari legate de implinirea a 20 de ani de la infiintarea revistei. Intr-o expozitie foto de cea mai inalta tinuta, gazduita de Casa Hermes din Sibiu, Parintele Pantelimon de la Oasa si Iulian Ignat, redactor la "Formula AS", i-au facut pe sibieni partasi la un adevarat miracol artistic, tesut din imaginile pline de magie si de lumina, ale privelistilor din Muntii Parang si Sureanu, "ograda" monahilor de la Oasa.
Luminile Oasei
Nu putine au fost, in 20 de ani de cautari febrile in cele patru zari ale Romaniei si ale lumii, marile intalniri care au dat sens reportajelor, interviurilor si dezbaterilor din "Formula AS". Si care, mai mult decat atat, au dat adesea sens chiar vietii celor care au realizat revista saptamana de saptamana. Intalniri cu locuri speciale si cu oameni minunati, intalniri pe care vi le-am prezentat cu drag in revista, exprimate direct sau invaluite in filigranul metaforei, cu delicatetea cu care se cer impartasite secretele cele mai scumpe.
Una dintre aceste intalniri esentiale ale "Formulei AS" a fost intalnirea cu Oasa. Departe de a fi o simpla intamplare, ci mai degraba un lucru dinainte randuit de Dumnezeu, Manastirea Oasa a devenit prin biserica si monahii ei, un focar de iradiere spirituala si un popas sufletesc, datator de iubire, liniste si speranta. Despre acest loc special si despre oamenii sai minunati am considerat ca, la ceas aniversar, cel mai potrivit e sa vorbeasca imaginile. Si astfel, pasiunea comuna pentru fotografie, pe care colegul nostru Iulian Ignat si Parintele Pantelimon si-au descoperit-o la Oasa, a dat nastere unei expozitii, intitulata chiar asa - "Oasa".
Peisaje nepamantene, inscrise mai degraba intr-o geografie a cerului, culori ireale, obtinute din vecinatatea pietrei cu ceata, prin care plutesc calugari ratacitori - sunt doar cateva dintre "ingredientele" de seductie ale fotografiilor. In instantaneele surprinse de cei doi artisti fotografi, lumina razbate, astfel, purificata, spre sufletul privitorului, din negurile laptoase ale muntelui, dintre zidurile albe ale manastirii, din costumele populare, de sarbatoare, ale credinciosilor celor mai cucernici si, mai cu seama, din ochii transfigurati de bucurie ai preotilor si fratilor de la Oasa, la ceasul tainic al vecerniilor.
Parintele Pantelimon Susnea
"Bucuria artistului, bucuria celorlalti"
Pentru Parintele Pantelimon, un binecunoscut pictor de icoane, absolvent al facultatii de Belle Arte din Timisoara, fotografia e perfect complementara picturii de icoane, in care e atat de apreciat. Daca la icoane lumina vine din interiorul adancului sufletesc, fotografia descopera frumusetea exterioara a luminii. "Fotografia este scriere cu lumina, e desenare cu lumina. Ca om de cultura, am fost intotdeauna fascinat de minunile pe care lumina le pune in valoare in jurul nostru. Daca esti sensibil la frumos, nu poti sa nu vezi asta!", le-a spus Parintele Pantelimon celor prezenti la vernisaj. "Imaginile din expozitie sunt incercari de a surprinde in instantanee frumoase, necenzurate, viata si chipul de zi cu zi ale calugarului. Sunt imagini care nu isi propun sa prezinte neaparat o realitate, cat emotia clipei, caci fotografia e o poezie in imagini", crede Parintele Pantelimon.
"Noi, la Oasa, ca manastire, punem foarte mult accentul pe trairea directa, nemijlocita, a relatiei cu Dumnezeu si cu oamenii pe care El ni-i scoate in cale, un lucru pe care si Iulian Ignat l-a surprins, de altfel, foarte frumos in imaginile sale.In ce ne priveste pe noi, ca monahi, ne place, indeobste, sa stam retrasi. Nu am cautat niciodata mediatizarea. Initiativa a avut-o "Formula AS", care a insistat sa ne scoata de sub obroc, considerand, bunaoara, ca e in interesul tuturor ca fotografiile realizate la Oasa sa fie prezente intr-o expozitie. Iar aici sunt si eu in asentimentul acestui demers. Ca iubitor de frumos, nu esti multumit pe deplin decat atunci cand reusesti sa impartasesti si celorlalti bucuria ta. Asa s-a nascut, de altfel, si ideea realizarii acestei expozitii despre Oasa".
Iulian Ignat
"Viata monahala este un subiect fotografic tentant pentru turisti, fotografi amatori sau profesionisti. Expozitia aceasta arata insa o latura mult mai intima, mai sensibila, dincolo de fatada fotografiei-document, gen "calugari la rugaciune, calugari la lucrul campului". Si asta, nu doar datorita faptului ca Parintele Pantelimon are, lucru ravnit de orice fotograf, acces total la viata de zi cu zi de la manastire, ci si pentru ca simtul sau estetic se impleteste cu entuziasmul pentru fotografie, care-l face sa porneasca la 4 dimineata, pe ger sau pe ploaie, spre varful muntelui, pentru a surprinde lumina dorita. Fotografiile mele se datoreaza prieteniei cu care calugarii m-au primit in cele patru zile petrecute in vara trecuta la Oasa, pentru a scrie un reportaj, zile de care imi amintesc cu mare drag. Nu-l cunosteam pe Parintele Pantelimon, dar, de cum ne-am vazut, am inceput sa discutam despre fotografie, iar cand mi-a aratat, in atelierul in care picteaza icoane, fotografiile sale superbe, mi-a venit, vag, ideea acestei expozitii.Am inteles ca, desi venim din lumi diferite, in acest subiect suntem pe aceeasi lungime de unda. Anume, o fotografie buna nu este cea cu cat mai multe culori, mai clara, cu expuneri perfecte, ci aceea care spune o poveste sau transmite o emotie. Imi place sa cred ca vizitatorii expozitiei vor simti cateva din emotiile, trairile noastre, si se vor bucura de aceste fotografii", le-a spus, la randul sau, Iulian Ignat celor prezenti la vernisajul de la Sibiu.
Pasaport de fidelitate
Nici Sibiul n-a fost, pentru "Formula AS", o alegere intamplatoare. Oras de vita veche al Transilvaniei, devenit intre timp capitala europeana, Sibiul respira inca profund romaneste, prin radacinile lui.
In ce-i priveste pe cei prezenti la vernisajul expozitiei de fotografii, in majoritate cititori ai revistei "Formula AS", ei erau usor de recunoscut, nu doar prin revistele pe care le tineau in mana, pasaport de fidelitate, ci si printr-o anumita stare de spirit, o fizionomie distincta, in care bunatatea si zambetul tin permanent bucuria pe obraz. Oameni minunati, intr-un loc minunat. O intalnire deosebita, cu adevarat inaugurala, pentru aniversarea celor 20 de ani si 1000 de numere de "Formula AS".