- manager din Exeter -
Paradisul din Suslanesti
Dupa o viata de munca istovitoare, dupa o alergatura fara sfarsit pe campia vietii la oras, englezul Stewart Payne, onorabil manager de turism din Exeter, in sud-vestul Angliei, a grait intr-o seara catre sotia sa: "Gata cu munca! Vreau liniste, vreau libertate, vreau aer curat si pace buna!" "Unde sa gasim toate astea?", a venit replica doamnei Sue. Din acea clipa, prea truditul Payne a inceput cercetarile, dandu-si seama ca locul magic ce s-ar potrivi cu dorintele lui simple nu poate fi gasit in tara natala. Dar nici in afara Europei. Auzise ca multi compatrioti cumparasera case si proprietati in Bulgaria, se pregatea sa plece in recunoastere, cu toate ca il speria limba si, mai ales, alfabetul chirilic. Intamplarea a facut sa-l intrebe si pe un roman care lucrase pentru dansul, "Mr. Larry", care i-a raspuns scurt: "Go to Romania! Ce mai vorba? Nicaieri nu-i mai frumos ca la noi!". Si cum "Mr. Larry" este originar din Campulung Muscel, in cele din urma, cuplul de britanici aterizeaza in Tara lui Dracula, si pornesc sa-si caute casa, prin satele muscelene. Au vazut 24 de case, pana cand au spus: "Stop! Aici va fi". Locul se numea Suslanesti, o asezare cu dealuri blande si aer curat. Casa era exact asa cum isi doreau: pe un plai inverzit, cu livada de meri in spate, cu o curte mare, cu coacaze negre, salbatice, pe o latura, cu vie si flori pe sub streasina, cu un foisor de vara la umbra de pruni si alte acareturi gospodaresti. Astazi, casa este aratata de toti cu degetul, ca exemplu de renovare: in culori simple, naturale (maroniu si alb), inconjurata de glastre cu cercelusi si muscate - un mic paradis familial, dovedind respect pentru traditie si bun gust.
"O, Doamne, Stewart, cum de plecati atat de departe?"
Dupa terminarea formalitatilor birocratice legate de cumpararea casei (in martie 2009), Stewart si Sue s-au intors la Exeter si au convocat numeroasa lor familie pentru ceea ce au numit "Ziua cea mai lunga", ziua care a precedat plecarea spre Bucuresti. Frati, surori, cumnati si nepoti, parinti si gineri, prieteni si vecini, cu totii isi aratau surprinderea pentru gestul extravagant al celor doi. Cea mai socata a fost respectabila doamna Katherine Payne, mama lui Stewart, in varsta de 91 de ani. "O, Doamne, Stewart, cum de plecati atat de departe? Ce va atrage acolo atat de mult? Cum va indurati sa ne parasiti, doar am fost toata viata atat de apropiati?", suspina printre lacrimi batrana indurerata. "Mama nu intelegea ca mergem la doar trei ore de zbor cu avionul, dar, pana la urma, cand i-am explicat ca vom reveni de doua-trei ori pe an sa-i vedem, a oftat si s-a resemnat. Am invitat-o sa ne viziteze, desi sarmana de ea nu poate sa calatoreasca", isi aminteste Stewart.
"Aunty Sue si gemul de gutui"
Suslanestiul e un sat bogat, legat in mod traditional de livezi de meri si pruni. Din acest punct de vedere, noii tarani din Albion au nimerit bine: au o livada si vor sa-si mai cumpere una, desi inca n-a expirat interdictia UE, gratie careia strainii nu pot cumpara pamant in Romania, decat pe numele unor localnici sau al unor firme. Familia Payne va respecta, desigur, legea, va cumpara pe numele unor prieteni, dar nu intelege de ce interdictia respectiva se aplica si la cumpararea unui automobil. Au dorit sa-si cumpere un Logan cu sapte locuri si li s-a spus ca nu le permite legea, desi au domiciliul stabilit in sat. Ca urmare, sunt nevoiti sa plateasca multi bani pentru inchirierea unei masini, mai ales cand au musafiri. Altminteri, s-au invatat cu autobuzul local, pe care-l asteapta cuminti in statie, ca orice localnic care merge sa-si faca piata in Campulung Muscel. Despre viata lor taraneasca vorbesc cu incantare, deoarece este plina de lucruri nefacute vreodata in Anglia. Se trezesc la ora 7 si, in timp ce Stewart da boabe la gaini si uda gradina, Sue face cafeaua si omleta. Ziua de munca prinde viteza pe la 8.30, cand doamna trebaluieste in bucatarie sau la masina de spalat, iar domnul construieste o noua camera in spatele casei, o extensie cu baie si bucatarie pentru musafirii din Anglia.
Relaxare contra munca, un schimb romano-european
Stewart si Sue au calatorit destul de mult in tara, ca sa-si dea seama ca multi romani vorbesc engleza. Dar nu si in Suslanesti! Asa ca au invatat ceva romaneste de la vecinii din sat, din dorinta de a nu mai fi "lenesi", ca tot englezul, cand e vorba de invatarea unei limbi straine, si spera sa faca progrese mai mari in viitor. Vor avea nevoie la acordarea cetateniei romane. Sunt hotarati s-o obtina, Romania a devenit a doua lor tara, nu mai au mentalitate de turisti. Tocmai de aceea vorbesc liber, cu interes cetatenesc, de gunoaiele de pe marginea drumurilor si de pe malurile apelor. Ceva trebuie facut, spune Stewart. Tara are nevoie nu numai de aer curat, ci si de ape libere de pet-uri. Romanii nu au suficienta grija de mediu, nu respecta prea mult darurile nestemate ale Cerului.
Foto: Felicity Brown
08.11.2011, 07:47Aurelia Ionescu
Interesant...ce pot spune ?!? Nu sunt singurii...poate asa vom scapa de " eticheta" , cersetori !
Romanii sunt oameni muncitori...insa orice padure are uscaciuni....
O zi frumoasa...azi de Sf. Mihail si Gavril, sanatate, niroc si fericire tuturor sarbatoritilor....si cititorilor Formulei AS
Aurelia - Gabriela