In curtea Casei Memoriale "Maria Lataretu" din Balcesti, in seara premergatoare sarbatorii Sfintei Marii, pe 14 august, langa bustul de marmura al artistei, in jurul unui foc inalt, ce se va adauga luminii ce-o are cu prisosinta pe lumea cealalta, oltenii si-o vor reaminti pe cea care a fost "privighetoarea Gorjului". Evenimentul se inscrie in seria de actiuni organizate sub egida Anului Omagial "Maria Lataretu", de la a carei nastere se implinesc 100 de ani.
Nascuta in 7 noiembrie 1911 la Balcesti, Maria Lataretu a lasat in urma sa un tezaur muzical impresionant, dublat de amintirea unei personalitati artistice coplesitoare si a unui om de o bunatate ingereasca, adorata de public si iubita de colegii de scena. Gorjenii nu au uitat-o si se aduna sa-i reasculte doinele, pe care le canta acum copiii si tinerii interpreti, reuniti intr-un ansamblu ce-i poarta numele, "Balcestii Mariei". I-au invatat cantecele sub indrumarea doamnei Elena Popescu, castigatoarea trofeului primei editii a Festivalului "Maria Lataretu", din 1979.
Ioana Lataretu, nora Mariei Lataretu si legatara mostenirii sale artistice, un om care si-a dedicat toata viata mentinerii vii a amintirii marii noastre interprete de muzica populara, ne da mai multe amanunte despre evenimentele care marcheaza centenarul nasterii artistei: "In 10 februarie anul acesta a avut loc, la Targu Jiu, deschiderea oficiala a Anului Omagial "Maria Lataretu", cu o sesiune de cuvantari si un concert de muzica populara. Apoi, la mijloc de primavara, am participat la Chisinau, la un festival impresionant, dedicat centenarului "Maria Lataretu", desfasurat sub titlul "Te tinem minte, mai, draga Marie!", organizat de Societatea Culturala "Dor de tara", cu implicarea Ministerului Culturii. Trebuie sa va spun ca acolo, alaturi de premiile date castigatorilor, am inmanat fiecaruia si cate un numar din revista "Formula AS", cu materialul pe care l-ati publicat anul trecut despre Maria Lataretu si care a adus mare bucurie iubitorilor de cantec romanesc. Am fost foarte fericita sa vad cat o iubesc basarabenii, mai ales ca multi mi-au declarat ca, pe masa lor, la zi de sarbatoare, sunt, alaturi de paine si vin, si cantecele Mariei Lataretu. Basarabenii sunt oameni calzi, fierbinti chiar, iar cantecele ei ii rascolesc in mod dramatic.
Maria i-a cunoscut si i-a iubit mult, concertand de cateva ori la Chisinau, la inceputul anilor '70, si era intotdeauna induiosata de suferinta lor, ca frati ai nostri despartiti de tara-mama. As vrea ca oamenii sa si-o reaminteasca asa cum era: frumoasa si buna, dedicata total cantecului romanesc. S-a si jerfit pe sine, murind pe scena, in timpul unui concert pe care-l sustinea in 1978, la caminul cultural din Romanesti, un sat uitat de lume si de vremuri de pe malul stang al Prutului. Poate ca menirea maramei aceleia splendida pe care a purtat-o pe cap cand si-a dat sufletul si care este expusa in Muzeul de la Balcesti a fost ca s-o arunce peste Prut, sa lege cele doua maluri prin cantec. In cinstea centenarului, as vrea sa editez, si sper ca aici voi avea sprijinul Casei de discuri "Electrecord", un album cu cantece inedite ale Mariei Lataretu, multe dintre ele fiind inregistrari foarte vechi, cu acompaniamentul tarafului condus de sotul ei, violonistul Tica Lataretu.
Varful seriei de evenimente va fi pe 5 noiembrie, la Sala Radio "Mihail Jora", cand va avea loc Concertul Omagial "Maria Lataretu", la care vor veni multime de interpreti de muzica populara, spre a canta in amintirea si de dragul ei. Imediat dupa aceea, in 7 noiembrie, la Targu Jiu, va incepe Festivalul National "Maria Lataretu", care va avea anul acesta o editie omagiala.
Vor fi, de data aceasta, cinci zile de festival, o adevarata sarbatoare a cantecului popular romanesc, inchinate Mariei Lataretu. De multi ani urmaresc si incurajez, prin premii onorifice, tinerele talente care preiau cantece din repertoriul Mariei Lataretu. Intre ele, Maria Beatrice Bandoiu, castigatoarea trofeului festivalului din 2007, Loredana Streche, naista si interpreta vocala, castigatoarea premiului intai la editia 2008, Adnana Ghinea, valceanca, de 15 ani, care interpreteaza ca nimeni alta cantecele Mariei Lataretu. Am vazut-o cum ridica lumea in picioare, in concerte, si cum ii face pe multi sa lacrimeze de emotie. O alta fetita extrem de talentata, care va participa la festivalul copiilor de la Balcesti, din 13-14 august, este Roxana Croitoru, de opt ani, care interpreteaza, si ea, cantecele Mariei Lataretu, dumnezeieste. Iata ca se mai nasc voci care sa duca mai departe, spre glorie, cantecul popular romanesc, iar asta e o mare bucurie pentru neamul nostru.
De la precedentul nostru interviu, trebuie sa va spun ca soarta Casei Memoriale "Maria Lataretu" s-a schimbat in bine. A fost luata din grija Primariei Balcesti si data in administrarea Muzeului Judetean Gorj, care a restaurat-o, a consolidat-o si a facut din ea o adevarata podoaba.
Va fi decorul cel mai potrivit pentru evenimentul din 13-14 august, dedicat omagierii Mariei Lataretu. Anul trecut, in 7 noiembrie, de ziua nasterii sale, a avut loc sfintirea monumentului funerar pe care l-am ridicat la cimitirul Sf. Vineri, la capataiul mormantului ei, in care se odihneste, alaturi de sotul si de fiul ei, care a fost sotul meu, Ion Lataretu, in prezenta a numerosi prieteni ai familiei, oameni de cultura si iubitori ai cantecelor ei. Sunt si eu un om sub povara anilor si a suferintelor varstei, dar simt ca, de acolo de unde este, Maria Lataretu, soacra mea, careia i-am spus cu drag "maicuta" si cu care am trait sub acelasi acoperis mai bine de 20 de ani, imi da putere sa continuu ce-am inceput. Poate ca glasuri ca ale Mariei Lataretu se vor mai naste, dar om cu nobletea, delicatetea, bunatatea si modestia ei, nu stiu daca va mai fi pe pamant!"