Este cat se poate de evident faptul ca pentru a incepe sa tratezi aceste afectiuni, se impune adoptarea unei alimentatii naturale, combinata cu folosirea externa a argilei. Pentru ca, efectiv, nu poti pretinde ca tratezi un organ digestiv, continuand sa-l intoxici cu alimente care contin un exces de reziduuri si toxine. Inainte de a aborda examinarea acestor maladii, trebuie sa ne reamintim cateva reguli elementare, dar ignorate sau neglijate in mod frecvent.
A manca, a ne hrani, nu inseamna a inghiti, pur si simplu; pentru ca organismul sa profite la maximum de calitatile nutritive ale alimentelor ingerate, acestea trebuie - in primul rand - mestecate bine, zdrobite si transformate in pasta inainte de a le inghiti. Dintii nostri nu sunt doar un ornament pentru suras, iar saliva trebuie sa-si indeplineasca functia si sa impregneze alimentele cu care vrem sa ne hranim.
Pe de alta parte, masticatia completa este necesara pentru buna functionare a stomacului si a aparatului nostru digestiv. Exista prejudecati alimentare care - pentru om - constituie un pericol real. Unii cred ca regimul cu carne este singurul care le confera forta necesara, altii considera ca alcoolul le e indispensabil pentru a-si reface puterile slabite.
Carnea consumata in cantitati mici nu prejudiciaza sanatatea. In schimb, in cantitati mari, incarca organismul cu toxine, pe care acesta nu reuseste sa le elimine. Regimul vegetarian ii este suficient omului si nu prezinta carente alimentare. Alcoolul este o otrava; invioreaza pentru moment, dandu-ne impresia ca suntem plini de energie, dar cand s-a sfarsit efectul, oboseala se resimte si mai puternic. Urmarile abuzului de alcool le cunoaste, practic, toata lumea. Ceea ce se ignora, insa, in general, este faptul ca alcoolul consumat in cantitati mici, dar in mod regulat, distruge celulele si pune in pericol organismul, pentru ca atunci cand se instaleaza boala, organismul lipsit de o parte a celulelor sale, reactioneaza mai putin bine si mai incet. Deci: alcoolul trebuie eliminat complet din alimentatie.
O alta prejudecata greu de combatut este cea conform careia legumele si fructele crude ar fi mai indigeste decat legumele si fructele fierte. Este adevarat ca unii bolnavi si convalescenti care sufera de afectiuni digestive suporta mai bine alimentele fierte, dar majoritatea oamenilor suporta foarte bine fructele si legumele asa cum se gasesc in natura, adica crude. Cruditatile au un aport important de vitamine, iar aceste vitamine sunt indispensabile pentru asimilarea alimentelor.
Catarul bucal si faringian
Se vor aplica pe ceafa, de mai multe ori pe zi, cataplasme groase cu argila rece, care se vor tine circa 10 minute. Tot de cateva ori pe zi, se vor face spalaturi bucale si gargara cu apa argiloasa. Proportia: o lingurita de argila la un pahar cu apa.
Stomatita ulceroasa
Stomatita ulceroasa se caracterizeaza prin ulceratii pe buze, gingii si obraji. Se vor face - de cateva ori pe zi si pe o perioada cat mai lunga cu putinta - spalaturi ale gurii cu apa si argila - o lingurita la un pahar de apa. In acelasi timp, se vor suge bucatele de argila. Trebuie respectata o igiena severa a gurii si a dintilor, trebuie consumate fructe si trebuie tinut un regim preponderent vegetarian.
Dureri dentare
In cazul nevralgiei dentare se fac - din argila si putina apa - niste bilute, care apoi se sug ca bomboanele. Durerile se vor calma foarte repede. Pentru durerile provocate de un abces, se va aplica pe obraz, in dreptul abcesului, o cataplasma groasa cu argila rece. Dupa ce se indeparteaza cataplasma, se asteapta o ora si abia dupa aceea se poate aplica o cataplasma noua. Se continua pana la retragerea abcesului. Cand acesta va fi gol, se va pune pe el argila pudra si se va suge o "bomboana" de argila sau pur si simplu praf de argila.
Angina
Angina se caracterizeaza mai ales prin inflamarea amigdalelor. Se pune o cataplasma de argila rece pe locul inflamat. Se fac gargare cu apa argiloasa calduta din doua in doua ore. Se aplica, pe rinichi, o cataplasma groasa de argila calduta, care se va tine acolo cat mai mult posibil (dar fara sa jeneze sau sa se usuce). Bolnavul va sta in casa si va manca ceva usor, doar hrana vegetariana. Seara, inainte de culcare, se invelesc labele picioarelor si partea inferioara a gambelor cu cataplasme groase de argila calda. Angina poate sa fie prima manifestare a unei boli contagioase, mai ales la copii.
Ulcer si cancer stomacal
Este indispensabil ca bolnavul sa ia argila pe cale bucala. O data pe zi se va aplica pe stomac o cataplasma subtire de argila rece (grosimea: circa 1/2 cm). Nu va panicati si nu intrerupeti tratamentul, chiar daca durerile sunt mai violente si insotite de voma (cu puroi). Aplicatiile trebuie continuate, marind, progresiv, grosimea si durata mentinerii cataplasmei, pana la aproximativ doi centimetri grosime si trei ore de aplicare. Mai departe, cresterea grosimii cataplasmei se va face cu multa prudenta, pentru a nu provoca un accident.
Enterita
Se vor aplica pe abdomen cataplasme reci, subtiri, care vor fi tinute 10-15 minute si vor fi schimbate o data pe ora. Daca bolnavul nu poate suporta cataplasmele reci, se va incalzi putin argila, fara insa sa se infierbante. Se vor lua, pe cale bucala, doua lingurite de argila pe zi: una dimineata si una seara, fiecare cu o jumatate de pahar de apa. Alimentatia va fi usoara, neiritanta si neconstipanta: fulgi de ovaz si zeama de orez, in cantitati mici.
Diaree
Argila luata - in mod regulat - pe cale bucala este suficienta pentru a evita diareea, pentru ca ea regularizeaza toate functiile organelor digestive. Dar daca in urma unei raceli se declanseaza, totusi, o diaree, aceasta trebuie tratata cu clisme cu apa argiloasa calduta, in proportie de trei linguri de argila pulbere la 1 l de apa.
Flatulenta
Flatulenta este acumularea de gaze in intestin, ca urmare a fermentatiilor interne. Flatulenta poate fi evitata, luand - regulat - argila, pe cale bucala. Ca metoda curativa, se vor face clisme cu apa argiloasa, pastrand aceleasi proportii ca in cazul diareei. Se recomanda, de asemenea, menta si anasonul.
Colici intestinale
Remediul imediat consta in aplicarea pe abdomen a unor cataplasme late si groase de argila foarte calda. Se infasoara si picioarele in cataplasme calde, iar dupa calmarea durerilor i se va administra pacientului o clisma laxativa.
Ocluzie intestinala
In cazuri mai putin grave, bolnavul poate sa manance, dar regimul va fi sever si esential vegetarian: legume verzi, piureuri, fructe, produse lactate. Se vor aplica, de asemenea, cataplasme groase, caldute. Daca este vorba de un caz grav, pacientul nu va manca, ci va bea doar apa rece, din cand in cand. Dupa indepartarea cataplasmei, se va masa usor abdomenul cu argila amestecata cu apa.
Cancer intestinal
Se vor respecta indicatiile date pentru cancerul stomacal.
Hemoroizi
In cazul acestei afectiuni dureroase, este foarte important ca scaunul sa fie regulat. Alimentatia va fi, deci, exclusiv vegetariana. Se aplica cataplasme reci, groase de 1 cm si se lasa sa actioneze o ora, o ora si un sfert. Concomitent, se maseaza usor abdomenul cu argila amestecata cu apa. Si nu uitati: treceti la o alimentatie naturala si consumati - in mod special - paine integrala.
Hernie
Se va aplica pe hernie o cataplasma de argila rece, groasa de circa 1 cm, daca bolnavul suporta recele. In caz contrar, argila va fi calduta. Bandajul va trebui bine fixat, ca sa sustina hernia. Hernia poate fi cel mult ameliorata, de vindecat, se vindeca doar cele foarte recente. Si chiar daca nu se foloseste argila, hernia trebuie legata (bandajata). Pe langa cataplasme, se va face - de doua ori pe zi - un masaj usor cu argila amestecata cu apa. Bolnavul va trebui sa evite efortul si va continua aplicarea cataplasmelor inca multa vreme dupa micsorarea herniei.
Viermi intestinali
In afara tratamentului cu argila pe cale bucala, se vor face spalaturi cu apa argiloasa calduta, in proportie de o lingura de argila pulbere la 1/2 l de apa. Daca e vorba doar de oxiuri sau de limbrici, tratamentul pe cale bucala este suficient. Si va fi continuat cata vreme vor exista viermi in fecale.
Hidropizie
In general, hidropizia este provocata de un organ bolnav si de aceea trebuie sa se inceapa cu tratarea afectiunii fundamentale. Tratamentul hidropiziei consta in aplicarea de cataplasme groase (circa 2 cm) reci pe zona sensibila. De doua ori pe zi, adica dimineata si seara.
Congestia ficatului
Daca argila rece este bine suportata, se vor aplica cataplasme groase de circa 2 cm, care vor fi tinute pana ce se usuca sau se incalzesc. Daca nu, argila va trebui incalzita putin.
Hipertrofia ficatului
Este maladia marilor "amatori" de mancare "buna" si multa. Prima conditie de care trebuie sa se tina seama in vederea vindecarii este adoptarea unei alimentatii vegetariene si naturale. Alcoolul va fi complet suprimat din alimentatie. La inceputul tratamentului, se vor aplica cataplasme subtiri de argila calduta si chiar calda, daca asa cere pacientul, care vor fi tinute cat mai mult cu putinta. Doua cataplasme pe zi sunt suficiente. Dupa cateva zile, se va trece la cataplasme reci, din ce in ce mai groase, pana vor ajunge la circa 2 cm.
Cancer hepatic
Vezi cancerul stomacal.
Icter sau galbinare
Tratamentul consta, inainte de toate, in inlaturarea cauzei bolii. Pentru aceasta, bolnavul va urma un regim preponderent vegetarian si va exclude ouale din alimentatie. Bolnavul va trebui sa evite constipatia si daca nu reuseste, va bea ceaiuri laxative. Trebuie evitate raceala, oboseala si emotiile. Se vor aplica pe abdomen - de doua ori pe zi - cataplasme de argila calduta groase de circa 1 cm, care vor fi tinute pana ce se usuca si-i provoaca o jena celui in cauza.
Colici hepatice
Cand durerile sunt acute, se aplica cataplasme groase si calde. Nu se recomanda aplicarea de cataplasme reci pe o vezica inflamata. De fapt, sunt rare cazurile cand bolnavul suporta aplicatiile reci. Dupa criza, se vor face masaje cu argila uda in partea dreapta, pe coaste si sub coaste, avand grija ca miscarile sa se efectueze de la dreapta la stanga. Masajele se vor face doar daca ficatul si zona ficatului le suporta. Ca in cazul tuturor afectiunilor hepatice, bolnavul va urma un regim vegetarian, excluzand ouale din alimentatie. Nu va consuma alcool si otet (in salate, acesta va fi inlocuit cu lamaie). Se recomanda, de asemenea, cresonul proaspat (cate 25-30 g pe zi, vreme de 25 de zile), neasezonat. Bolnavul va evita enervarea, care i-ar putea produce noi crize.
- Regimul LACOSTE -
Regim de baza pentru afectiunile hepatice
* In functie de bolnav, laptele este suportat mai bine sau mai putin bine, deci va fi consumat in cantitatea si sub forma care-i convin.
* Toate fructele sunt permise, cu conditia sa fie bine coapte; totusi, nu sunt recomandate coacazele si visinele, din cauza aciditatii.
* Sunt permise toate fructele fierte sau coapte.
* Cele uleioase, adica nucile, alunele si migdalele, nu se recomanda.
* Dintre produsele de patiserie, ar trebui evitate cremele crude sau fierte, gogosile, clatitele, inghetatele, prajiturile cu ciocolata, foitajele.
* Pestele slab este permis, dar ar trebui evitate ciorbele de peste. Peste slab recomandat: pastravul, crapul, stiuca etc.
* Nu se recomanda crustaceele si nici molustele.
* Toate grasimile gatite sunt interzise.
* Singurele branzeturi acceptate: branza de vaci si cascavalul (svaiterul). Branzeturile fermentate sunt interzise.
* Legumele fierte vor fi puse pe masa imediat ce se scot din apa si se va adauga unt proaspat, dupa bunul plac, cand se servesc.
* Toate legumele crude si verzi sunt recomandate.
* Dintre produsele lactate, sunt permise: laptele degresat, laptele prins, iaurtul.
* Ciupercile sunt strict interzise.
* Ouale sunt permise in functie de toleranta bolnavului, dar numai cate unul singur si fiert in coaja.
* Nu sunt recomandate bauturile tari si vinul sec; apa, ceaiurile de plante si ceaiurile lejere sunt cele mai bune bauturi.
* Singurele mirodenii permise sunt usturoiul, lamaia, patrunjelul si hasmatuchi.
Regim de baza pentru bolnavii de stomac
* Sunt permise toate fructele crude, cu conditia sa fie bine coapte. Sunt permise, de asemenea, toate fructele fierte sau coapte; ar putea exista intoleranta la mere si la pere, bolnavul trebuind sa stie pe care le suporta si pe care nu.
* Fructele uleioase - nuci, alune, migdale - sunt autorizate, cu conditia sa fie consumate in cantitati mici.
* In ce priveste produsele de patiserie: a se evita prajiturile cu ciocolata, cremele cu unt, aluaturile grase si foitajul.
* Sunt permisi pestii slabi: pastravul, crapul, dorada, rosioara, fierti cateva minute, cu putina lamaie. Pestele gras este interzis.
* Toate legumele uscate sunt permise, dar sub forma de piure (pasate).
* Sunt autorizate toate legumele crude si verzi, cu conditia de a fi prezentate intr-o forma digestibila: spanacul pasat, pentru a elimina toate fibrele vegetale, iar varza, macrisul si rosiile, consumate mai rar si in cantitati mici.
* Legumele crude vor fi consumate mai rar si se vor mesteca bine salatele.
* Nu se recomanda grasimile, cu exceptia untului proaspat si a uleiului de masline; untul prajit este interzis.
* Singurele branzeturi permise sunt branza de vaca si cascavalul. Cele fermentate nu se recomanda.
* Dintre produsele lactate, se recomanda: iaurtul, laptele prins, laptele degresat. Fiind prea gras, laptele integral este interzis.
* Ciupercile nu se recomanda, fiind greu de digerat.
* Painea se va manca prajita sau uscata (grisine, pesmeti).
* Painea proaspata nu este recomandata.
* Toate cerealele si pastele fainoase sunt permise.
* Ouale sunt permise, cu conditia sa fie consumate cu putin unt.
* Fiind greu de digerat, crustaceele si molustele sunt interzise.
* Nu se recomanda bauturile tari si vinul; cele mai bune bauturi sunt apa si ceaiurile.
* Singurele condimente permise sunt sarea si zeama de lamaie; se suprima categoric otetul si toate mirodeniile.