Oare chiar sa existe plante medicinale destinate exclusiv femeilor?, se vor intreba scepticii. Raspunsul este afirmativ, iar printre cele mai cunoscute si mai eficiente plante se numara cretisoara, coada-soricelului si coada-racului, pe care femeile au inceput sa le utilizeze cu mii de ani in urma, pentru a-si vindeca micile indispozitii, dar si eventualele complicatii provocate de sarcina, de nastere, de alaptare etc.
In vremurile cand ingrijirea medicala a femeilor se afla in mainile vindecatoarelor si a moaselor, cunostintele despre puterea tamaduitoare a plantelor erau vitale pentru supravietuire si de aceea ele au fost transmise mai departe, din generatie in generatie.
In zilele noastre, interesul pentru medicina naturista a crescut din nou, astfel ca in unele tari din Europa, mai ales in Elvetia si Germania, exista manastiri de maici care organizeaza cursuri speciale, la care femeile afla lucruri extrem de importante despre plantele medicinale si, in plus, invata cum sa prepare ele insele anumite pomezi, tincturi sau ceaiuri.
Iata cateva retete folosite in manastirile franciscane din Alsacia.
Spray impotriva bufeurilor
Ingrediente: 1/2 lingura de alcool (70gr.), 4 picaturi ulei eteric de salvie, o picatura ulei eteric de trandafir, 2 picaturi ulei eteric de menta, 2 picaturi ulei eteric de lamaie, apa distilata.
Mod de preparare: Se toarna alcoolul intr-o sticla (cu pulverizator) de 50 ml, se adauga uleiurile, se umple apoi sticla cu apa distilata si se agita bine.
Atentie: turnati intotdeauna mai intai alcoolul si abia pe urma uleiurile si apa distilata.
Folosire: Se pulverizeaza in functie de necesitati, inainte sau in timpul bufeurilor.
Tinctura de plante
Ingrediente: coada-soricelului, cretisoara si coada-racului (proaspete) in parti egale, alcool (40gr. sau 70gr.).
Mod de preparare: Se taie plantele marunt si se pun impreuna cu alcoolul (proportie 1:5) intr-o sticla transparenta. Se astupa bine sticla si se tine 2-3 saptamani intr-un loc calduros, agitand-o de cateva ori pe zi. Se strecoara apoi lichidul printr-o sita deasa si se toarna tinctura in sticlute de culoare inchisa.
Folosire: In tulburarile menstruale cronice. Doza: se iau 30 de picaturi (cu putina apa) pe zi, vreme de 4-6 saptamani.
Ingrediente: cretisoara, coada-soricelului si coada-racului (proaspete sau uscate), taiate marunt, amestecate in parti egale.
Mod de preparare: Se oparesc 1-2 lingurite de amestec de plante cu o ceasca de apa clocotita (circa 150 ml). Se lasa sa se infuzeze (cu capac) si apoi se strecoara.
Folosire: Se beau de regula 3 cani de ceai pe zi, inainte de venirea ciclului, care va decurge fara probleme si aproape fara dureri. In locul ceaiului se poate folosi si tinctura prezentata mai sus.
Pomada-balsam
Ingrediente: cate o lingura de cretisoara, coada-soricelului si coada-racului, 10 g ceara de albine.
Pentru fiecare extract se pun intr-o sticla de culoare deschisa cate 20 g de planta proaspata, dupa care se umple sticla cu 90 ml de ulei vegetal. Se tin sticlutele intr-un loc luminos (la fereastra) si se agita de cateva ori pe zi. Dupa 3-4 saptamani se filtreaza uleiul si se toarna in sticle de culoare inchisa.
Mod de preparare a pomezii:
1. Se toarna cele trei uleiuri intr-un vas si se incing, pe foc, pana la 70gr. (temperatura exacta se masoara cu termometrul).
2. Se adauga ceara de albine si se lasa sa se topeasca. Se amesteca apoi compozitia, pana ce se raceste sau se raceste pe baie de apa - pana la 40gr., amestecand incontinuu.
3. Se incorporeaza 1-2 picaturi de ulei eteric de trandafir.
4. Se toarna balsamul in cutii de crema (de la farmacie), se acopera mai intai cu un servet de bucatarie, ca sa iasa umezeala din el, dupa care se astupa cutiile si se pastreaza la rece.
Folosire: Cu balsamul astfel preparat se maseaza usor partea inferioara a abdomenului, in caz de dureri menstruale.
Saculet cu coada-racului, contra durerilor menstruale
Se coase un saculet de bumbac, lasand o deschizatura de circa 10 cm, si se umple cu 150-200 g de planta uscata. Se incalzeste saculetul pe aburi si se aplica pe abdomenul dureros sau pe spate. Se acopera cu un sal de lana si se lasa sa actioneze stand intinse pe pat si complet relaxate. O "umplutura" de planta poate fi folosita de 2-3 ori.
Pentru fiecare boala a crescut o planta...
...se spune in popor. Cele trei pe care vi le prezentam mai jos sunt reprezentative pentru plantele ce le usureaza femeilor viata. Sunt usor de recunoscut si le puteti culege si dvs.
1. Coada-soricelului - sub forma de ceai, are un efect relaxant, antispastic si antiinflamator in cazul problemelor menstruale si digestive.
2. Coada-racului destinde rapid musculatura uterului, opreste hemoragiile puternice si poate fi folosita si pentru combaterea acceselor de tuse. Planta proaspat inflorita se recolteaza intre lunile mai si august.
3. Cretisoara - bauta sub forma de ceai - vindeca aproape toate bolile femeiesti si echilibreaza toate carentele. Planta inflorita se recolteaza intre luna mai si luna septembrie.