* Una din marile pasiuni descatusate dupa '89 in Romania sunt calatoriile. In tara sau peste hotare, romanii stau cu harta in mana, visand sa cucereasca noi teritorii. Desfasurat la Bucuresti, intre 31 martie si 3 aprilie, cea de-a XXV-a editie a Targului de turism a aratat din plin acest lucru, adunand sub cupola Romexpo, peste 150 de firme din 21 de tari si mii de vizitatori *
Peste mari si tari
Romania, Turcia, Grecia, Ungaria si Bulgaria au fost reprezentate la targ de autoritatile nationale de turism, cu standuri spatioase, luminoase, cu pliante pline de informatii si de fotografii frumoase. Totodata, avand in vedere fluxul de turisti romani ce merg in sezonul estival in Grecia si in Turcia, agentii particulare au preferat sa-si faca singure reclama si sa ia contact direct cu vizitatorii targului. Printre acestea, Asociatia proprietarilor de pensiuni din Thassos, una dintre cele mai frecventate insule de catre turistii romani, sau Prefectura regiunii turcesti Balikesir.
Multe dintre oferte s-au concentrat pe perioada Sarbatorilor de Pasti si pe zilele de vara, dar si circuitele turistice sunt in continuare la mare cautare. Un Whisky Tour prin Scotia si Anglia, Transmediterana, prin Corsica, Sardinia, Sicilia, Capri, Malta si Croatia, un traseu al tarilor baltice sau al fiordurilor scandinave, Israel si Iordania, iata doar cateva dintre circuitele teribil de tentante propuse la targ; la fel de atragatoare ca si croazierele, fie ca-i vorba de uriase nave de lux, pe Coasta Adriaticii, in Caraibe, Bermude, sau de o saptamana petrecuta pe o intima gullet, ambarcatiune traditionala din lemn, pe coastele Turciei. Chiar daca nu pare a fi un moment bun pentru a vizita regiunea, standul Siriei, o tara fabuloasa din punct de vedere turistic, a atras multe priviri. Vorbind despre destinatii indepartate, standul statului Chile a iesit in evidenta prin expozitia de fotografii realizate de brasoveanul Radu Ursu, un globe-trotter ce ne-a impartasit prin lucrarile sale cateva dintre peisajele sublime ale Americii de Sud. O alta expozitie de fotografie ce a dat un plus de consistenta Targului de turism s-a intitulat "Salbatic. Nocturn. Traditional", si a prilejuit o excursie aproape ireala printre meteoritii, cometele si stelele fotografiate de Alex Conu si, totodata, intalnirea "bot in bot" cu animalele salbatice surprinse in natura, cu multa truda, de Silviu Matei.
Trasee romanesti
Asa cum se intampla si la drum lung, o abatere in stanga sau in dreapta de la traseul principal a adus si la Targul de turism cate o surpriza placuta. Dincolo de standurile atragatoare ale marilor agentii, ofertele turismului intern s-au aratat a fi foarte diverse si interesante. Asa am aflat de Tasnad, poate cea mai tanara si mai dinamica statiune romaneasca. Aflat in nord-vestul tarii, langa granita cu Ungaria si cu Ucraina, inconjurat de paduri, oraselul Tasnad a devenit o statiune balneara, odata cu forarea, in 1972, a unui put cu ape termale. In anii '80 s-au construit bazine si un strand termal in aer liber, in care apa isi pastreaza temperaturile foarte ridicate si pe timp de iarna, iar din 2005 incoace, statiunea a cunoscut o dezvoltare turistica de invidiat. In acest moment, aici sunt aproape 1000 de locuri de cazare in camping, pensiuni sau hoteluri. Apele termale sunt indicate in afectiuni reumatice, neurologice si ginecologice. Tot in vest, dar in partea de sud a hartii, in apropiere de Orsova, va asteapta pensiunile din Garnic, comuna in care inca se mai vorbeste limba ceha, dupa ce, la inceputul secolului XIX, 56 de familii din Boemia s-au stabilit aici. Panorame intinse deasupra Dunarii, trasee ce trec pe langa pesteri, cascade, chei si canioane, iata doar cateva din atractiile zonei ce face parte din Parcul National Portile de Fier. Tot la Garnic se va desfasura anul acesta, intre 30 aprilie si 1 mai, festivalul Rocker's, ce aduna iubitori ai motociclismului enduro, iar pe scena, cateva dintre cele mai bune trupe rock ale Banatului. Ramanem intr-una dintre cele mai spectaculoase zone ale Romaniei, unde Asociatia "Cazanele Dunarii" propune plimbari cu vaporasul sau cu barca cu motor, pescuit sportiv, ture de biciclete, drumetii montane si un pic de alpinism.
De o vacanta foarte dinamica puteti avea parte si daca alegeti statiunea montana Straja, pe Valea Jiului, la 8 kilometri distanta de Lupeni. O destinatie preferata iarna de amatorii de schi, Straja are multe de oferit si pe timp de vara. In zona sunt multe hoteluri, pensiuni si cabane, de unde puteti porni in drumetii pe munte, rafting pe Jiu, activitati la inaltime in parcul de aventuri, trasee cu masini de teren sau excursii cu microbuzul la obiectivele turistice din zona. Lista cu evenimente se deschide anul acesta cu Drumul Crucii, pe 22 aprilie, cand cateva mii de credinciosi si 20 de preoti vor participa la procesiunea din Vinerea Mare, purtand cu ei o cruce in marime naturala. Pe 21 mai, aici are loc Hramul Schitului Straja, intre 24 si 26 iunie Nedeia Sanzienelor, o luna mai tarziu se tine Masuratul oilor, iar intre 19-20 august este momentul Festivalului afinelor.
Ridicate in secolele XVII-XVIII de voievozi munteni, pentru a marca evenimente importante, 37 de cruci votive din calcar, multe din ele ornate cu motive astrale, pot fi admirate si acum in orasul Campulung Muscel si in imprejurimile sale. "Crucea Juramantului" si "Crucea Pargarilor" sunt doar cateva din aceste comori conservate, ce se alatura minunatiilor naturii si frumusetii manastirilor, intre propunerile turismului argesean.
Nordul Olteniei si Gorjul par a fi locuri de joaca propice pentru amatorii turismului de aventura. "Romania Gorj Adventure", cel mai complex program de aventura din Romania, propune, sub supravegherea ghizilor montani din zona, 30 de activitati turistic sportive de vara si de iarna, ce se adreseaza atat celor dependenti de adrenalina, cat si celor fara mari calitati sportive, copiilor veniti in tabara sau programelor tip "team building". Aventura se poate impaca foarte bine in Gorj cu traseele spirituale, culturale si etnografice.
Unul dintre cele mai frumoase proiecte prezentate la targ este "Drumul Lemnului", o initiativa prin care Ordinul Arhitectilor atrage atentia asupra pericolului in care se afla 60 de biserici vechi din lemn, pentru renovarea carora statul roman nu a gasit nici o finantare. Proiectul isi propune descoperirea nordului Olteniei, prin prisma elementelor culturale si turistice ce-i confera unicitate: biserici vechi, mestesuguri aproape uitate, natura neintinata de civilizatie...
Un alt drum, cel al vinului, ne duce in estul tarii. Traseul porneste in Buzau si continua pe podgoriile Cotesti, Odobesti si Panciu. Tot in Tara Vrancei, pensiunile ANTREC isi asteapta oaspetii, in sate in care Sarbatoarea Pastelui se tine dupa randuiala straveche: Tulnici, Naruja, Nereju, Barsesti. Mai in nord, "Drumul oualor incondeiate" cuprinde patru rute diferite, fiecare pornind din Suceava spre paduri adanci si locuri legendare, Moldovita, Izvoarele Sucevei, Brodina, Carlibaba, Frasin.... "Pastele in Bucovina" este un program de o saptamana, timp in care turistii sunt invitati sa participe la slujbe religioase, la incondeiatul oualor si la alte traditii locale. Deschiderea are loc pe 17 aprilie, in Duminica Floriilor, in Suceava, odata cu recitalul sustinut in aer liber de ansamblul de copii si tineri "Balada Bucovinei", urmat de concertul lui Grigore Lese, de la Catedrala Catolica "Sf. Ioan Nepomuk".
Foto: AGERPRES