Pe plan senzorial, e greu sa diferentiezi splina de pancreas, in timp ce pe plan fiziologic, functiile lor sunt foarte distincte.
Pancreasul
Este o glanda de forma alungita, care masoara 20 de centimetri, situata in stanga abdomenului, in spatele stomacului. Pancreasul are o functie dubla: digestiva si endocrina:
- secreta enzimele care digera zaharul si grasimile, ajutand la utilizarea si transformarea proteinelor.
- produce circa 1,5 litri de suc pancreatic pe zi, ceea ce inseamna foarte mult, in raport cu greutatea sa.
- secreta hormoni, glucagonul si insulina, care regularizeaza valorile zaharului in sange. Glucagonul creste nivelul zaharului, iar insulina il coboara. Dezechilibrul celor doua duce la diabet.
Cand pancreasul trage semnalul de alarma
* simtim nevoia de a manca alimente dulci sau grase si carne.
* ne e sete fara motiv, sau ne e foame, la scurta vreme dupa ce am mancat.
* bautul alcoolului ne oboseste! Atunci sunt perturbate si ficatul, si pancreasul.
* avem tulburari digestive, mai ales dupa ce mancam gras sau dulce.
* simtim semnele unei proaste digestii, vreme de una pana la trei ore dupa ce am mancat: oboseala, transpiratie, greata.
* ne deranjeaza mirosurile grele, cum ar fi un parfum prea dulce sau mirosul de varza fiarta.
* resimtim o durere in spate, in omoplatul si umarul stang, fara sa fi suportat vreun traumatism.
* unele persoane au dureri de dinti.
Splina
Este situata sub coastele din partea stanga, lateral. Nu cantareste decat 200 de grame. E legata de ficat, pancreas si intregul corp:
- distruge celulele rosii
- filtreaza sangele si constituie un rezervor din acest pretios lichid, pentru a-l reinnoi (1% din celulele rosii mor in fiecare zi si trebuie sa fie inlocuite). Se intampla chiar ca splina sa fabrice celule rosii.
- joaca un rol important in imunologie, aparand organismul contra virusilor, bacteriilor, parazitilor si microbilor.
Fapt surprinzator, noi putem trai si fara splina, desi indeplineste atatea functii. In cazul indepartarii ei, mai ales maduva spinarii va produce mai multe globule rosii si albe, pentru a compensa absenta splinei. Ea va asigura in mare parte apararea imunitara, datorita limfocitelor. Pe plan fiziologic, splina nu si-a dezvaluit inca toate secretele.
Cand splina da semne de oboseala
* avem o paloare accentuata pe fata si buzele se fac albe.
* suntem victimele unor infectii ORL si, uneori, chiar pulmonare. Cele mai mici lovituri ne provoaca vanatai. Gingiile au tendinta sa sangereze.
* in timpul efortului, poate aparea o intepatura in partea stanga. La 11-12 ani, copiii au adesea acest junghi, cand alearga. Aceasta varsta, cand sistemul imunitar este in plina transformare, corespunde, adesea, si cu crize de apendicita acute. Splina se umple si apasa pe diafragma.
* dupa un efort, ne recuperam greu.
EVENIMENTE PSIHICE SI SUFLETESTI CARE DUC LA DEREGLARILE PANCREASULUI SI SPLINEI
Suferinte neacceptate
Dupa un deces, un divort dureros, o catastrofa naturala, un accident de o mare violenta, un atentat, trebuie, totusi, sa facem fata, sa reflectam asupra semnificatiei suferintelor noastre, sa incercam sa le acceptam ca facand parte din viata noastra. Cand impacarea cu realitatea e refuzata si suferinta neacceptata, pancreasul si splina reactioneaza fulgerator. Un doliu neacceptat poate sa dezvolte chiar o leucemie. Pancreasul si splina au conexiuni vasculare foarte inguste. O atingere a unuia din cele doua organe il afecteaza si pe celalalt. Cel mai des se produce o prabusire a imunitatii. Daca nu va descurcati singuri in imprejurarile dramatice ale vietii, apelati degraba la psiholog.
Violenta fizica
Exista oameni nefericiti care sunt supusi permanent violentei, in familie, la locul de munca, in societate. Violenta ne atinge in profunzime. Asemenea situatii inacceptabile declanseaza reactii imediate, ca voma, diaree, tremuraturi. Dar ele au repercusiuni si asupra unor organe sensibile, cum sunt pancreasul si splina. Ele reactioneaza ca niste bombe cu actiune intarziata: infectii repetate, glicemie oscilanta, sete imposibil de calmat.
Spaima mortii
In civilizatia noastra, care promoveaza in exces tineretea si aparenta, statul in fata televizorului si consumismul ne ocupa tot timpul si ne impiedica sa ne gandim la moarte. Facem ca strutul! Stim ca ea este ineluctabila, dar amanam cat se poate clipa in care urmeaza sa reflectam la ea, profund si serios. Iata de ce un traumatism fizic grav, o situatie care te pune fata in fata cu moartea reprezinta socuri enorme pentru cei care au evitat pana atunci subiectul. Or, moartea face parte din destin, aceasta idee este destul de restrictiva, dar ea ne ajuta sa ne precizam mai bine drumul pe care il avem de facut. Ei bine, pentru cei nepregatiti, imprejurarile grave, cand se afla fata in fata cu moartea, le ataca splina si pancreasul! Persoana in cauza va face infectii repetate, va fi mereu obosita, chiar si cand se afla in repaus, organismul ei va regla cu greu glicemia si cel in cauza va suferi permanent de sete.
Copilarie chinuita sau furata
In general, amintirile noastre din copilarie sunt pline de afectiune, de protectie si tandrete. Dar uneori, din motive familiale sau sociale, din cauza lipsurilor materiale, copilaria devine terifianta, violenta, distructiva. In functie de caracter, unii copii reactioneaza prin fatalism, altii cu determinare. In ambele cazuri, splina si pancreasul au grav de suferit. Conform unor statistici realizate in America, din 10 adulti care au avut o copilarie nefericita, 8 prezinta la analizele medicale calcifieri ale pancreasului, fara cauza fiziologica.
La fel de periculoase pentru sanatatea celor doua organe sunt: pesimismul profund, tristetea de lunga durata, disperarea, melancolia, remuscarile torturante.
MASURI DE PROTECTIE
Pe plan alimentar
Pentru ca pancreasul sa va ajute sa gestionati stresul, alegeti-va cu grija alimentele. Eliminati, pe cat posibil, alimentele urmatoare, prea bogate in zaharuri rapide: * zaharul, mierea, prajiturile, bauturile dulci * ciocolata, fulgii de porumb * painea alba, biscuitii, saratelele, produsele de patiserie * orezul alb * prajelile si toate mancarurile grase * untul, margarina, branza * alcoolul. Atentie la bere! Asociaza alcoolul cu zaharul. Marii consumatori se pot imbolnavi de pancreatita.
Insulina secretata de catre pancreas permite reglarea nivelului de zahar din sange. Cu cat mancam mai dulce, cu atat pancreasul produce mai multa insulina, si cu cat furnizeaza mai multa, cu atat mai multe grasimi se stocheaza in organism. Se vorbeste tot mai des, si pe buna dreptate, despre Indexul glicemic al alimentelor, cu alte cuvinte, viteza de asimilare a zaharului continut in ele. In privinta aceasta, campioane la toate categoriile sunt bauturile acidulate dulci. Nu doar cantitatea ingerata de alimente conteaza, ci si continutul in zahar rapid sau lent. In sensul acesta, teoria ca ciocolata neagra poseda un index glicemic scazut este doar partial adevarata. Totul depinde de zaharul si alte elemente nutritionale care ii sunt adaugate.
Alimente recomandate
Cele mai bune alimente pentru pancreas sunt legumele si fructele cu continut ridicat de fibre alimentare, pentru ca ele intarzie trecerea si asimilarea zaharului rapid. De asemenea, ele usureaza munca pancreasului. Printre cele mai bogate in fibre fructe si legume se afla: fasolea, mazarea, spanacul, urzicile, prazul, andivele, usturoiul, zmeura, capsunile, afinele, coacazele, caisele, prunele, smochinele.
Alte alimente recomandate: cerealele complete, anghinarea, merele si perele acre, ananasul, mango, papaya.
Nutritionistii recomanda, de asemenea: pestele gras, bogat in Omega 3 - sardelele, somonul, heringul sau rosioara.
Consumati alimente bogate in fier - ficat de vita, cartofi, linte, oua; si alimente bogate in magneziu - nuci, migdale, alune, cacao si soia.
Pe plan psihologic
* Prima conditie a protejarii pancreasului este lupta cu stresul, atat al celui trait in trecut (depresii, suferinte), cat si al celui prezent. Daca nu va descurcati singuri, apelati la un psiholog.
* In caz de stres mai putin important, pentru a alunga gandurile negre, nu exista nimic mai bun decat clipele de bucurie ale vietii - prietenii, lectura, indeletnicirile care va fac placere, mersul cat mai des in natura... Profitati de ele.
* Faceti-le loc in apropierea dvs. oamenilor care va fac bine, si indepartati-i pe cei pe care ii simtiti negativi.
* Deveniti creativi. Faceti sport, mergeti la sali de dans, invatati sa cantati la un instrument sau dati-va drumul la voce.
* Aranjati-va interiorul. Inveseliti-va locuinta, umpleti-o, acum, primavara, de flori, puneti in ea cat mai multe oglinzi, schimbati-va locul patului, incercand sa-l puneti cu capatul la care dormiti spre nord.
Toti oamenii au, la fel ca si animalele, simtul adapostului, al unui loc preferat, in care ne simtim cel mai bine, indiferent ca este in bucatarie, in camera de lucru sau in dormitor. Petreceti cat mai mult timp in locurile unde va simtiti bine (multi scriitori si-au desavarsit operele pe masa din bucatarie), unde va simtiti mai senin sufleteste. Fiecare organism omenesc produce si primeste un camp electromagnetic. Il simtim instinctiv. Senzatia de bine si ocrotire da semnale pozitive la creier si se transforma intr-un medicament pentru pancreas. Chiar daca acum ni se pare absurd, va trebui sa ne invatam cu ideea ca sanatatea e legata de suflet, de felul in care gestionam tristetea si bucuria. E cea mai noua tendinta a medicinii occidentale, care va sosi si la noi.