- A fost destul de greu de admis ca un partid care se pretinde de stanga si unul care se declara de dreapta fac o alianta electorala: Uniunea Social Liberala (USL). Dar acum, USL incearca sa inghita orice organizatie in care simte un spirit de opozitie, inclusiv sindicate si patronate, chiar daca unele formatiuni sunt adversare ireconciliabile, cum se intampla cu PRM si UDMR. Este o dovada de putere sau de slabiciune?
- Liderii USL vor sa faca un organism eterogen, precum era odata Frontul Salvarii Nationale, in care sa poata intra orice formatiune, de orice culoare si preocupare, fara deosebire de categorie sociala, nationalitate sau rasa - cum se spunea inainte de '89. USL vrea sa-si asigure astfel victoria in viitoarele alegeri. Pe de alta parte, si liberalii, si social democratii, au deja o istorie a acestor legaturi cu PRM, cu UDMR, cu sindicatele - deci, nu e ceva de mirare ce se intampla. De altfel, toate partidele s-au combinat in fel si chip la guvernare, ca au si terminat variantele de asociere. Asa incat nici pentru noi nu mai exista surprize din acest punct de vedere. Singura curiozitate care ne-a ramas este sa vedem cu cata incapatanare si regularitate se repeta istoria, mai ales in partile ei eronate. Surpriza, daca e sa vorbim de una, s-a consumat in aceste zile, la Congresul UDMR, care a fost asteptat de toata suflarea politica a tarii. Nu pentru ca ar fi fost nu stiu ce suspans in legatura cu alegerea presedintelui - se stia din capul locului ca cei trei candidati sunt doi: Kelemen Hunor - mostenitorul doctrinei lui Marko Bela (fidelitate fata de partenerul actual, dar fara iubire vesnica pentru nimeni). Deci interesul a venit din alta parte: din speranta USL de a atrage si UDMR in alianta, pentru a dobori guvernul Boc. USL a si somat, de altfel, UDMR sa faca acest pas in urmatoarele saptamani, amenintand-o ca in 2012 va fi prea tarziu sa intre la guvernare. USL n-a calculat insa ca tocmai insistenta si avertismentele vor determina UDMR sa refuze propunerea. Pe buna dreptate, UDMR a replicat ca nu are de ce sa paraseasca actuala guvernare, pentru o viitoare guvernare - in care, sa fim seriosi, oricum e binevenita. Chiar daca USL este creditata azi in sondaje cu 66%, nu e deloc sigur ca va obtine acest scor in alegeri. Pentru ca partidele se erodeaza si in opozitie, nefacand nimic, nu numai la putere. Si e foarte probabil ca va avea nevoie de UDMR. In plus, asa cum au spus liderii UDMR, USL nu i-a convins ca are un program de guvernare. Drept e ca programul USL se reduce la lupta inversunata pentru cucerirea puterii. Ce-o face mai incolo, va vedea.
- In opinia dvs., cu un lider format la "scoala Marko", UDMR nu-si va schimba politica pana in 2012?
- Nu are motiv s-o faca, deocamdata. Dar depinde foarte mult de cum vor evolua lucrurile in economie. Au aparut deja mici semne - vizibile doar la microscop - pentru iesirea din recesiune. Daca aceste semne vor deveni vizibile si cu ochiul liber, atunci UDMR va ramane la guvernare, ca sa culeaga roadele reusitei, dupa ce in ultimii ani si-a asumat costul electoral al masurilor de austeritate, alaturi de PDL. Ponderea in sondaje a partidelor guvernamentale se va imbunatati dupa iesirea din recesiune. In schimb, daca Romania nu iese din recesiune anul acesta, la inceputul anului viitor s-ar putea ca UDMR sa treaca in opozitie, pentru a nu risca sa ramana in afara Parlamentului dupa alegeri.
"D-l Boc va fi schimbat din motive de imagine"
- Pana vom vedea incotro apuca UDMR, ne asteptam la o schimbare a premierului si poate si a componentei guvernului. Presedintele Basescu a spus ca, dupa congresul UDMR, se va hotari cand si cu cine va fi inlocuit prim-ministrul Emil Boc. Dar de ce sa-l schimbe, daca tot au aparut semnele unei reveniri a economiei?
- La prima vedere, nu exista nici un motiv ca Emil Boc sa fie inlocuit. A luat masuri de austeritate, a pus in opera programul de guvernare convenit cu FMI, a incasat toate loviturile posibile, neclintit, s-a dovedit loial si onest. Va fi schimbat insa din motive de imagine. PDL e constient ca a cazut in sondajele de opinie, la un nivel de la care nu-si permite sa riste noi scaderi. Presedintelui Basescu, in ciuda declaratiilor sale recente, ii pasa de PDL, si de aceea a si deschis discutia pentru schimbarea dlui Boc. PDL trebuie sa se relanseze odata cu presupusa relansare economica, iar evenimentul trebuie bine marcat prin punerea unui premier nou, poate si a unui nou sef de partid. Dupa cum a transpirat in presa, d-l Basescu a spus la intalnirea cu liderii PDL ca d-l Boc nu mai aduce voturi, ca este erodat. Exista, totusi, si varianta ca d-l Boc sa ramana liderul PDL. Cu dansul la conducerea partidului, s-ar asigura o sustinere buna din partea PDL a noului premier, iar troica Blaga - Videanu - Berceanu ar fi tinuta in frau. Cu alte cuvinte, d-l Boc ar fi garantia ca partidul se va mentine intr-o zona de fidelitate si fata de guvern, si fata de presedintie. Oricum ar fi, d-l Boc pare impacat cu situatia. Pana atunci, ultima sa misiune grea este aceea de a trece in Parlament Codul Muncii, prin asumarea raspunderii guvernului. Daca va reusi, isi va incheia mandatul victorios, daca nu, va cadea glorios.
- Credeti ca noul premier va fi un om politic sau un tehnocrat? Sef de partid sau nu?
- Varianta unui premier tehnocrat este putin probabila, pentru ca nu va avea sustinere in partidele arcului guvernamental. UDMR, de pilda, nu l-ar vota. Pana mai deunazi, si d-l Traian Basescu era de parere ca numai un premier politic poate asigura sustinerea politica a unui program de guvernare. Si asa a fost greu de impus in Parlament programul guvernului, pentru ca oastea PDL s-a lasat greu mobilizata. Logic si indicat ar fi ca premier sa fie un om politic, pentru ca ar obtine mai usor sustinerea partidelor guvernamentale, ar avea mai multa autoritate in guvern si, in plus, guvernarea trebuie asumata politic pana la capat. A numi acum un tehnocrat ar insemna un fel de delegare a raspunderii, ceea ce nu e prea corect. Pe de alta parte, cum spuneam, daca iesim din recesiune, este interesul PDL sa aiba un premier din randurile sale, ca sa-si asume meritele si sa relanseze electoral partidul. In privinta decuplarii functiei de premier de cea de lider al partidului - tot ideea dlui Basescu - nu-ti garanteaza nimeni ca va fi mai bine. Am mai avut premieri care n-au fost sefi de partid, pe d-l Victor Ciorbea si pe d-l Radu Vasile. Si amandoi au cazut din pricina asta. Pe urma, multi au spus ca nu e bine asa.
"Nu traim intr-un climat in care sa apara un nufar"
- S-ar parea ca in electorat se face simtita tot mai mult nevoia de schimbare. Asa a aparut si ideea unui partid nou, denumit de d-l Sebastian Lazaroiu "Alba ca Zapada" - un partid cu oameni curati, care eventual n-au mai facut politica. Ce sanse ar avea un astfel de partid sa se nasca si sa capete influenta acum?
- Pentru cei care mai cred in Mos Craciun si la varste inaintate, e posibil sa apara si Alba ca Zapada, intr-o politica neagra ca smoala. Admitand ca vor fi gasiti doi, trei lideri de opinie care n-au mai facut politica, nu-ti garanteaza nimeni ca sunt curati si competitivi, si-apoi nu e obligatoriu sa mearga in directia buna. De exemplu, cazul lui Dan Diaconescu - n-a mai facut politica, dar daca te uiti la programul lui, e catran. Pe de alta parte, aduna tot felul de fugiti de prin alte partide, filiale intregi de la PRM, PNG, PSD - adica, taman pe aia de care ne vaicarim ca au facut politica proasta pana acum.
- Nu doar d-l Lazaroiu spune ca e posibil un partid "Alba ca Zapada", ci si unii lideri ai societatii civile, ca dna Alina Mungiu.
- Foarte bine, sa incerce. Tot asa, la mijlocul anilor '90, a aparut un partid nou, cu intelectuali care nu mai facusera politica, se numea Partidul Alternativa Romaniei, condus de Varujan Vosganian si Laurentiu Ulici. A esuat destul de repede, pentru ca nu traim intr-un climat in care sa apara un nufar. Sigur ca daca suntem foarte lirici, pe urmele lui Lucian Blaga, putem spera ca in lacul cu mal, la fund, ar putea aparea un lotus... Sigur, in cateva ONG-uri sunt, in mod cert, oameni competenti si cinstiti, care ar putea analiza corect situatia tarii, propunand solutii la problemele societatii romanesti. Insa vor fi spulberati pe scena politica. Politica romaneasca este o jungla, in care lucreaza leul, lupul, la nevoie si motanul Felix, dar nu e ingaduita Alba ca Zapada. Electoratul s-a pervertit si el. Chiar daca spune ca vrea oameni priceputi si onesti, n-ar vota astfel de oameni. In realitate, romanii ii voteaza tot pe corupti, pe versati, tot hienele. Electoratul romanesc are niste resurse de acceptare a raului incredibile.
"Coruptia la vami era o problema de siguranta nationala"
- Sa incheiem discutia noastra cu scandalul "Mita la vami", care a marcat puternic nu numai activitatea Justitiei, ci si viata politica. Exista si o miza politica interna, sau numai una externa, legata de aderarea noastra la spatiul Schengen?
- Interesul Romaniei pentru spatiul Schengen este cert, iar dupa ce ne-a fost amanata aderarea, noi trebuia sa demonstram ca suntem in stare sa eliminam coruptia de la frontiere. Dar, aveti dreptate, este si o miza politica interna. Intai de toate, pentru ca in zona asta a vamilor, coruptia s-a cronicizat, sistemul a devenit lacom si de neoprit, asa incat, probabil, ameninta echilibrul financiar al Romaniei. Las' ca intretinea si partide, platea campanii electorale, oameni politici, lideri sindicali - multi si-au tras de aici averile. Daca sumele provenite din evaziune ar fi intrat in economia reala, probabil ca erau cat imprumutul Romaniei de la FMI. Nu intamplator, problema a ajuns in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Coruptia la vami era o problema de siguranta nationala.