Mara, Iuliana, Ruxandra si Masa sunt patru tinere visatoare, care cred cu convingere, ca au gasit o solutie pentru oamenii care cauta sa-si ocupe timpul liber intr-un mod placut: sa danseze! Metoda e cunoscuta. Romania e plina de scoli de tango, de salsa si vals. Si iata, inca o scoala de dans irlandez s-a deschis acum. Dansul irlandez se danseaza de unul singur, cu capul sus, mainile tinute la spate si picioarele angrenate intr-o tropoteala continua, cam cum se danseaza la noi, in Oas. Aici vine si prima speranta de izbanda a celor patru maestre de dans irlandez de la STEYsha: inrudirea traditiei romanesti cu cea irlandeza. Dorinta unor oameni de a cunoaste prin dans originea unor izbitoare similitudini dintre celti si dacii din nordul Carpatilor. Asadar, lectii de dans cu ingrediente culturale si istorice, menite sa antreneze, nu doar trupul, ci si sufletul.
- Nu vi s-a parut o idee prea curajoasa sa deschideti o scoala de dans irlandez in Romania? Pe cine intereseaza batutele din picior, ca-n Tara Oasului?
Mara: - Cu Iuliana m-am cunoscut in februarie 2008, la un atelier de dans irlandez sustinut de Anne-Marie Cunningham la Bucuresti. Cu Ruxi am facut echipa de un an. Ceva mai tarziu, in noiembrie 2010, a prins viata ideea de a deschide aceasta scoala. In luna decembrie, am avut predeschidere, numai pentru prietenii nostri, iar in ianuarie a venit si deschiderea oficiala. Succesul a fost deplin. Au urmat doua luni cu zile pline. Am facut coregrafiile pentru toate grupele de cursanti, toate materialele, comunicatele de presa, afisele, spotul de radio, tot, tot. Toata anvergura pe care a luat-o scoala s-a intamplat intr-o perioada foarte scurta de timp.
- Cui va adresati cu prioritate?
Iuliana: - Ne adresam si copiilor, si adultilor. In primele doua saptamani de la deschiderea scolii, au venit peste 30 de cereri de inscriere. Fetele care fac dansuri au intre 21 si 27 de ani, dar am primit solicitari si de la oameni de peste 40 de ani.
- Povestiti-mi mai multe despre dans...
Mara: - Dansul irlandez se danseaza pe varfuri, ca la balet. Foarte importanta e postura corpului. Acesta este intotdeauna drept, cu coloana foarte bine intinsa. Privirea este increzatoare, te strapunge. Nici mainile nu sunt folosite. La dansul irlandez, pasii sunt atat de complicati, incat nu mai e nevoie sa dezvolti, sa punctezi din miscari cu bratele. Asta ar distrage atentia de la picioare. In plus, istoria dansului irlandez povesteste despre perioade in care biserica interzicea dansul, pentru ca presupunea atingeri intre oameni. Se desfiintasera toate locurile publice unde se putea dansa, astfel incat oamenii dansau in spatii mici - pe o scandura, pe o usa sau pe butoaie. In spatii atat de restranse nu mai aveau loc si de maini. In timp, dansul irlandez a ramas asa. Pasii sunt neschimbati de sute de ani si se transmit din generatie in generatie. Dansatorii de la orice scoala din lume invata exact aceiasi pasi. Scoala noastra este inregistrata la Comisia Internationala de Dans Irlandez de la Dublin.
- Aveti si profesori irlandezi care va ajuta?
Ruxandra: - Da, avem doi profesori din Londra, cu cel mai inalt grad (open), obtinut in competitii si campionate internationale. Cand se afla in turnee internationale, colaboram cu ei prin Internet. Ne trimit videoclipuri, inregistrari ale dansurilor, materiale scrise care ne ajuta enorm sa tinem pasul cu ce e nou acolo. Ne impartasim continuu metoda.
- Voi cum ati invatat sa dansati?
Mara: - Sunt cel mai bun exemplu pentru oricine ar veni la sala si ar zice: "Asta nu e de mine, e prea complicat". Muzica irlandeza a fost cea care m-a starnit. Am inceput sa caut, sa aflu de ce e muzica asta atat de speciala. Asa am ajuns la dansatori. Traiasca Internetul! Sa vezi niste oameni care iti iau ochii pur si simplu... Am simtit ca trebuie sa invat acest dans fabulos. Iar picioarele mele au devenit zburatoare, in momentul cand am avut sansa sa fiu printre cei mai buni dansatori, la un concurs international de dans in Polonia. Dintr-o suta, am fost alesi vreo 30 de oameni, cei mai buni, si de acolo am plecat sa dansam la Woodstock. De invatat, am invatat sa dansez in Bucuresti, unde s-au organizat lunar workshop-uri cu Anne-Marie Cunningham. Apoi am mers in Austria si in Polonia, la cursuri de formare si la competitii de dans irlandez, cu oameni din toata Europa.
Iuliana: - Eu am inceput sa invat dans irlandez din 2006, dupa DVD-urile profesoarei Olive Hurley, singurul set de lectii pentru incepatori. Mi-au fost de mare folos. In noiembrie 2007, s-a deschis seria workshop-urilor romanesti, cu profesori straini. Au fost vreo 14, destul de multe, cat sa ne duca mai departe. Inainte de dans irlandez, am facut cinci ani si jumatate de step, de mare ajutor.
- Cum v-ati pregatit sa le insuflati cursantilor spiritul irlandez?
Masa: - Apelam mult la legendele irlandeze si celtice vechi, pline de zane, spiridusi, si o multime de alte creaturi fantastice. Ielele romanesti, fata padurii, moroii sunt foarte asemanatoare cu spiritele rele ale padurilor la irlandezi. Asemenea legendelor, si dansul irlandez are radacini comune cu dansurile romanesti maramuresene. Batuta din Oas, tropotita se trag dintr-un stramos comun, celtic.
- Extrem de viguros si atletic, are dansul irlandez si virtuti energetice, terapeutice?
- Dansul irlandez aduce beneficii enorme pentru sanatate. Fortifica muschii spatelui, intareste picioarele, te inzestreaza cu gratie si cu pas semet. Iti intareste increderea in tine, increderea ca nu ai limite, ca practic poti sa ajungi de la doua picioare obisnuite la doua picioare zburatoare.
Opiniile cursantilor
* "Pe mine ma atrage cultura irlandeza. Am vizitat Irlanda si mi-am propus sa invat sa dansez ca irlandezii. Este un mod de a-mi pastra vie amintirea minunatei vacante pe care am petrecut-o acolo. In plus, ma bucura. E o modalitate de relaxare foarte placuta si benefica pentru corp". Evelina Jianu, 23 de ani.
* "Despre curs am aflat de la radio. Azi vin pentru a doua oara. Imi place foarte mult pana acum. De ce? Cred ca o sa ma simt eu mult mai bine fizic si spiritual. Muzica irlandeza e foarte frumoasa. Te atrage ca un magnet. Pacat ca multa lume nu stie". Maria B., 22 de ani.
* "Mi se pare extraordinar ca pot face asta in Bucuresti, ca hobby. Imi place. Nu mi-am propus sa ajung sa evoluez pe scena; ar fi foarte frumos daca s-ar intampla asta, m-as bucura, dar cel mai important este ca ma face sa ma simt bine. Dansul irlandez e foarte antrenant si... eliberator. Te ajuta sa te scuturi de toate grijile". Andreea F., 25 de ani.
* "Fiecare stie ce si-a propus si ce asteapta sa obtina. Eu am facut dans sportiv. Mi-a placut atat de mult incat am mers si la concursuri. Acum vreau sa incerc si dansul irlandez, tot in ideea sa avansez, sa ajung in competitii". Bogdan T., 31 de ani.
* STEYsha este transcriptia fonetica a unui cuvant din irish gaelic, o limba vorbita pe plan local (asemanatoare cu scotish gaelic, cu welsh si cu bretona), si inseamna "renascut".