Presa si comisia de ancheta a Ministerului Administratiei si Internelor au aflat repede ca intre victima si seful politiei locale, Aurelian Soric, exista o relatie apropiata. Soric a recunoscut "o relatie cat se poate de fireasca" si s-a mirat ca amicului i se spune interlop doar "pentru ca dadea bani la oameni si le lua camata". Comisarul parea a nu sti ca, insotita de dobanzi ce duc la spolierea debitorului, camataria e in marginea legii. Nu mai vorbim de recuperatori, de batai, de masini incendiate ca in filme, chiar in parohia lui, de care Mararu nu era strain.
Pentru management defectuos, Valentin Fatuloiu, secretar de stat, a propus ministrului demiterea lui Soric, dar si a lui Petru Toba, seful Inspectoratului General al Politiei, pentru incompetenta, conditionand demiterea de propria lui demisie. Ca la un semn, sefii de post din judetul Neamt au amenintat ca demisioneaza daca seful lor, Soric, va fi schimbat din functie. A fost nevoie de interventia sefului statului, care a denuntat lipsa de disciplina din politie, faptul ca sefi de sindicat, subofiteri, bat cu pumnul in masa inspectorilor sefi. Mai mult, Traian Basescu a cerut ca procesul de reorganizare a Politiei sa inceapa imediat, afirmand ca aceasta s-a transformat din institutie care trebuie sa asigure ordinea publica, in structura care apara clanurile mafiote. A avut gura pocita. Scanteia declansata de moartea unui interlop cu relatii neortodoxe cu seful politiei locale a devenit valvataie in parcarea si in birourile Ministerului Administratiei si Internelor, unde s-a inregistrat cea mai spectaculoasa incercare de corupere a unui inalt functionar public.
Spectaculoasa prin locul unde s-a consumat, prin tinta aleasa, al doilea om in ierarhia ministerului, si prim marimea sumei puse in joc, circa un milion de euro. Faptele au avut loc la vedere, sub obiectivele televiziunilor, dar si a mijloacelor audio-video instalate de Directia Nationala Anticoruptie, anuntata chiar de cel vizat, Dan Valentin Fatuloiu, secretarul de stat care a propus demiterea lui Aurelian Soric si a lui Petru Toba. Ca este vorba doar de o reglare de conturi la nivel inalt, de incercarea de compromitere a unui om stiut ca partizan al reformarii politiei sau de un act de coruptie caracterizat, e greu de stiut la acest stadiu al anchetei. Dan Fatuloiu are si el un punct slab. Omul care a facut legatura intre el si corupatori este fiul lui, angajat in afaceri cu unul dintre oamenii din anturajul lui Catalin Chelu, dubiosul om de afaceri care a oferit mita de un milion de euro. Miza este pe masura mitei. Ar fi vorba de musamalizarea a 48 de dosare penale pe numele lui Catalin Chelu, printr-o metoda patentata de politistii de la economic, adica impartirea dosarelor mari, cu aceiasi autori, in dosare cu prejudicii mici, care nu impun inceperea urmaririi penale, ci doar amenda. In cadrul campaniei de depistare si centralizare a dosarelor de evaziune fiscala, Dan Fatuloiu, prin ordin scris, ar fi cerut sefului Inspectoratului General de Politie, Petru Toba, conexarea si trimiterea dosarelor la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata. Cu concursul unor politisti corupti, informatiile ar fi ajuns la infractori, printre care si Chelu.
Coruptia din politie, in cardasie cu justitia si cu oligarhia politica si financiara, care colcaie de interlopi, dateaza de pe vremea aparitiei primelor vile cu epoleti. Atunci de reformarea institutiilor statului de drept, intre care justitia si ministerul de interne, s-au ocupat dinozaurii mosteniti de la dictatura, toti cu legaturi stranse cu Securitatea.
Reformarea Justitiei, dar si a activitatii Ministerului de Interne, niciodata dusa pana la capat, a fost si mai este marul discordiei in procesul integrarii Romaniei in structurile europene. Un mar in care viermele coruptiei era si este inca foarte vioi.