De la pauza de pranz n-a trecut mai mult de un ceas si, totusi, parca ati gusta iarasi ceva. Repede, niste cornulete cu nuca, seara, o masa calda cu partenerul, si putin inainte de culcare, un iaurt. Oare nimic nu poate bloca aceasta foame nepotolita? Ba da! Iata zece motive pentru care vi se face mereu pofta sa mancati - si cum puteti rezista.
Va lasati sedusi de pofta
Adesea e de ajuns ca aroma painii proaspete sa va gadile narile ori sa va cada privirea pe niste carnaciori apetisanti, ca sa simtiti un gol in stomac. Aceasta n-are nimic de-a face cu foamea. Pofta de ceva gustos este un fenomen psihologic. Ce-i drept, nu e usor sa faci distinctia intre foame si pofta. Nutritionistii ne vin in ajutor cu o sugestie: intrebati-va imediat cand ati mancat ultima data? Daca a fost abia cu o ora in urma, va aflati pe punctul de a cadea in capcana poftei. La fel, daca va lasa gura apa dupa ceva anume. O solutie: deseori, pofta poate fi potolita cu un pahar mare cu apa, pentru ca organismul nu prea face deosebire intre sete si foame.
Prea multa diversitate strica
Orice gust nou stimuleaza apetitul. De aceea, nu mancati mai mult de trei alimente diferite concomitent. Pentru cei ce alearga des la frigider: luati-va de fiecare data numai cate o portie mica. Astfel veti face mai multe drumuri si poate ca la un moment dat va veti da seama ce cantitati ati inghitit deja. Si nu va grabiti in timpul meselor. Indiferent de marimea portiilor, dureaza aproximativ douazeci de minute pana cand stomacul trimite un semnal de satietate la creier. Mestecati lent. Aceasta va da un ragaz si nu oboseste stomacul.
Nu mancati ciocolata in momente nepotrivite
Consumata pe stomacul gol, ciocolata declanseaza din nou, dupa foarte putin timp, foamea de dulciuri. Sfatul specialistului: ciocolata numai ca desert, deci la 15-30 minute dupa o masa principala. Cel mai bine una amaruie, cu 70% cacao: e cu atat mai sanatoasa cu cat are o culoare mai inchisa. Daca doriti sa va inviorati, alegeti insa mai curand bananele si fructele uscate: contin mai putine calorii si determina o secretie mai abundenta de serotonina, hormonul fericirii.
Dormiti prea putin
In conditiile unui deficit permanent de somn, organismul produce mai putina leptina - un hormon ce regleaza greutatea corporala si apetitul. Consecinta: vi se face foame mai des, ardeti caloriile mai lent si va ingrasati.
Nu mancati in fata televizorului
Cu cat filmul e mai captivant, cu atat mai des intindem mana dupa chipsuri sau alune - iar subconstientul nostru combina cele doua elemente, micul ecran si apetitul, intr-o unitate inseparabila. Frumoasa justificare: chipsurile calmeaza. Zgomotul produs de mestecarea rondelelor crocante ajuta la descarcarea stresului cauzat de filmul de actiune, afirma nutritionistii. Tocmai de aceea e preferabil sa mancati inainte de vizionare. Si sa schimbati din cand in cand "sedativul", de exemplu luati un mar. Iar cand o emisiune va plictiseste, ocupati-va mainile cu altceva, sa zicem cu o ceasca de ceai. Sau schimbati canalul.
Preferinta pentru combinatii
Cafea si prajitura, cartofi prajiti si Cola, branza si vin - multe lucruri au un gust mai bun impreuna. Cel putin, asa ne inchipuim noi. In realitate, e vorba de o pura chestiune de obisnuinta. Fireste ca ele ar merge si separat. Incercati o data si un biscuit la cafea, in loc de o felie de tort.
Suntem sclavii obisnuintei
Punctual ca un ceas cu cuc, stomacul nostru ne da de stire ca a sosit ora cand suntem obisnuiti sa luam masa. Aceasta se datoreaza adesea unor deprinderi insusite in copilarie: paharul de lapte cu miere seara, sau dulciurile oferite drept consolare sau recompensa. Psihologii ne sfatuiesc sa ne schimbam treptat obiceiurile, incercand, in mod deliberat, sa schimbam temporal orele de masa.
Interdictii cu efect contrar
In timpul dietelor de slabit, renuntand, brusc, la alimentele dvs. preferate, veti ajunge de regula la un rezultat contrar celui dorit. De aceea, specialistii recomanda asa-numitul "control flexibil". Aceasta inseamna sa va fixati drept scop ca, in loc de un baton de ciocolata pe zi, sa mancati doar trei pe saptamana. In lipsa unei interdictii stricte, apetitul pentru dulcele dvs. preferat va scadea incetul cu incetul. Si nu luati batonul intreg cu dvs. pe canapea, ci rupeti numai cate un patratel de fiecare data.
Alimente cu multe calorii
Chiflele, prajiturile, dulciurile de orice fel - toate sunt carbohidrati cu densitate energetica mare, care satura doar pentru putin timp. Fiindca provoaca o crestere rapida a glicemiei si implicit a secretiei de insulina, ulterior duc insa la o scadere la fel de rapida, care declanseaza senzatia de foame. Este mai bine sa mancam carbohidrati "buni", cu densitate energetica scazuta: paine din faina integrala, paste, orez integral, legume, fructe. Acestea ne ofera o senzatie mai durabila de satietate, asigurandu-ne totodata aportul necesar de vitamine si minerale.
Hormonii decid
Estrogenul stimuleaza pofta de dulce. La femei, in perioada ovulatiei si a sarcinii, cantitatea de estrogen existenta in sange creste apreciabil. O influenta tot atat de nefasta o are si nivelul scazut al serotoninei, intalnit de fiecare data in ajunul ciclului. Atunci, numeroase femei nu pot rezista tentatiei dulciurilor. Nu face nimic, cata vreme in rest pastrati masura.
Ce blocheaza rapid apetitul
* Sucul de rosii combate apetitul, satura si are putine calorii (18 la 100 ml).
* Salata sau supa saraca in grasimi reduc foamea, inainte de felul principal.
* Aroma de vanilie domoleste apetitul: puneti-va in camera lampi cu ulei parfumat.
Trucuri mici de imblanzit pofta mare
* Saturati-va vizual - Folositi farfurii mici, umplandu-le pana la margine: asa, portia arata mai mare decat este de fapt. Acelasi efect il au si farfuriile de culoare inchisa, pline pe jumatate.
* Faceti pauze - Daca aveti pofta de dulce, nu va sfiiti sa mancati o pralina sau o bucata de ciocolata. Dupa aceea, asteptati insa cel putin trei minute. Deseori, veti constata ca apetitul a disparut.
* Spalati-va pe dinti - Creierul va interpreta acest semnal ca: "Gata pentru astazi!". Va veti simti deja satui.
* Faceti sport - Excesul de oxigen impulsioneaza secretia de colecistochinina, un hormon provenit din mucoasa duodenala, care anunta creierul: "Sunt satul!".
* Nu beti vin pe stomacul gol - Altfel, nivelul glicemiei si al insulinei se va grabi sa creasca, apoi se va prabusi, ceea ce va garanteaza ca veti fi atacati de o foame de lup.
Prof. RINA BUCUR, psiholog nutritionist
"Cine e stresat pierde controlul"
- De ce femeile sunt pandite de primejdia de a manca prea mult, atunci cand sunt tensionate?
- Asadar, cei ce mananca normal nu au de-a face cu acest risc?
- Intr-o masura neglijabila. De pilda, barbatii sunt in general mai putin vulnerabili, fiindca ei nu-si controleaza atat de strict comportamentul alimentar. Desigur, cei ce s-au deprins in copilarie sa manance dulciuri in situatiile stresante vor face si ca adulti acelasi lucru.
- Ce pot face, concret, stresatii mancaciosi?
- O solutie de moment este indreptarea atentiei in alta parte: sa dea cateva telefoane, sa se relaxeze. Pe termen lung, ar trebui sa incerce din nou sa manance potrivit necesitatilor reale. Atunci nu vor mai avea decat foarte rar o foame anormala in momentele de mare tensiune. Primul pas: o zi intreaga sa nu se preocupe de calorii, ci pur si simplu sa se serveasca dupa pofta si chef. Dar numai o zi!
- Cedarile in fata micilor tentatii sunt grave?
- Dimpotriva. Pentru psihic este important sa te recompensezi cu o bucata de ciocolata, cateva bomboane sau un hamburger. Iar dupa aceea, te vei simti mai energic si mai apt de munca.