In urma cu trei luni, publicam in paginile "Formulei AS" un interviu cu un tanar plin de entuziasm, Nicolae Marghiol, foarte hotarat sa salveze satul traditional romanesc. In urma interviului, un cititor care semneaza I. Adrian a trimis o scrisoare ce se incheia astfel:
"Sa fim sinceri, satul nu mai este ceea ce a fost. Taranul nu mai poate trai in gumari si in ilic, in asteptarea debarcarii turistilor japonezi si americani. Asta ar fi posibil doar daca am organiza satele precum rezervatiile pentru bizoni. In fine, taranul s-a plictisit sa mai astepte in saracie si melancolie "medeleniana" rezolvarea problemelor sale. Azi, noroiul din ulita, din televizor si politica sunt noile realitati. Sa dea Domnul sa ma insel, caci nu mi-ar parea rau! Succes, oricum, initiativei."
Domnule I. Adrian, am bucuria sa va anunt ca v-ati inselat! Nicolae Marghiol a reusit sa infiinteze Asociatia Cele mai Frumoase Sate din Romania. Treizeci de sate, cele mai frumoase din toata tara, si-au trimis la Brasov primarii, pentru a deveni membrii fondatori ai acestei asociatii. Viscri, Sambata de Sus, Vama Buzaului, Ruginoasa, Polovragi, Nucsoara, Rimetea, Zviceni sau Manastur sunt doar cateva dintre ele.Prezentarea lor a scos la lumina o alta fata a satului romanesc decat cea cu noroiul din ulita. Am vazut sate care au stiut sa mizeze pe pastrarea valorilor autentice, pe conservarea arhitecturii traditionale ca patrimoniu national, sate care au stiut sa faca dintr-un peisaj sau dintr-un eveniment istoric cartea de vizita a unei comunitati. In astfel de locuri, oamenii se imbraca in costum national de sarbatori, isi tin obiceiurile vechi si fac painea si vinul cum le faceau si stra-stra-bunicii lor. Asa le place, asa sunt ei. Japonezii si americanii sa vina, nu-i bai!
O veste si mai buna: alaturi de acesti primari, au fost si multi iubitori din strainatate ai satului romanesc. Au venit ca sa-i incurajeze sau ca sa le impartaseasca din experienta lor. Mobilizati intr-o solidaritate rara in ultimii 20 de ani, au stat la aceeasi masa reprezentanti ai celor mai frumoase sate din Belgia, din Italia, din Franta. Si au mai fost de fata reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor din Romania, ai Presedintiei Romaniei, ai Muzeului Satului, ambasadelor Frantei si Belgiei. Timp de trei zile, s-a discutat si s-a dezbatut impreuna soarta celor mai frumoase sate romanesti. Ca intr-o mica revolutie, s-au facut proclamatii, s-au hotarat legi, s-au votat regulamente. Asociatia Cele mai Frumoase Sate din Romania exista! Domnule I. Adrian, daca sunteti originar dintr-un sat care isi pastreaza identitatea, propuneti-l sa devina membru.
Nicolae Marghiol, presedinte executiv al asociatiei "Cele mai Frumoase Sate din Romania"
"Va asteptam cu drag si speranta"
"Sunt foarte bucuros. Am facut primul pas. Existam! Urmeaza sa formam un comitet de specialisti din institutii prestigioase - de la Academia Romana si Ordinul Arhitectilor si pana la Muzeul Satului - care sa aprobe pe criterii foarte clare acceptarea satelor in asociatie. Deja mai avem 50 de sate pe lista de asteptare. Cel mai probabil, ne vom opri la aproximativ 200. Aceasta lista nu este definitiva. E bine de stiut ca noi nu facem un concurs sau un top. Nici macar arhitectura unitara si originala a unei localitati nu este un criteriu unic, desi conteaza mult ca un sat sa nu aiba vile de beton colorate strident. Ce ne intereseaza este sa existe un spirit al locului, sa aiba o identitate proprie, pentru care sa merite sa il vizitezi. Acceptarea in Asociatia Celor mai Frumoase Sate inseamna o vizibilitate mai mare. Vom face un ghid pe care il vom traduce in mai multe limbi. Nu e putin sa apari acolo ca sat ales. Dar vom face si filme despre aceste sate, speram si emisiuni TV. Practic, un sat membru beneficiaza de toata publicitatea pe care o vom face asociatiei. Accesul la fonduri europene va fi mai usor, financiar este o oportunitate. Dar dincolo de bani, cred ca mai este si miza demnitatii oamenilor. Taranii care respecta traditia se vor bucura de respectul celorlalti, de atentia si pretuirea celor ce doresc o Romanie autentica, cu identitate si personalitate. Orice primarie sau asociatie de sateni poate depune o candidatura pentru satul pe care il reprezinta. Ii asteptam pe toti cu drag si speranta".
Catalin Avramescu, reprezentant al Presedintiei Romaniei
"Sper ca cele mai frumoase sate sa devina si cele mai prospere"
"Exista in aceasta tara o traditie a organizarii de sus in jos. Se decide ceva pe undeva pe sus si cand se poate, daca se poate, se aplica si jos. Adevarul este ca daca vrem sa reformam cu adevarat societatea romaneasca, trebuie sa asteptam si sa salutam initiativele oamenilor, ale cetatenilor obisnuiti. Salut aceasta initiativa in numele Administratiei Prezidentiale. Sper ca aceasta asociatie sa aiba un rol important si o voce puternica in salvarea patrimoniului cultural. Si sper ca cele mai frumoase sate sa devina si cele mai prospere, pentru a deveni un exemplu pentru turismul rural."
"Asociatia noastra are aproape doua sute de sate si ele impreuna castiga din turism aproape un miliard de euro anual"
"Infiintarea acestei asociatii este un moment foarte important pentru satele romanesti, pentru ca ele se vor alatura unui proiect european de mari dimensiuni, se vor alatura celor mai frumoase sate din Europa. In Italia, avem aceasta asociatie deja de 10 ani. Asta ne-a ajutat nu doar sa ne dam seama mai bine de frumusetea satelor noastre, dar si sa avem un trai mai bun. Acum, asociatia noastra are aproape doua sute de sate si ele impreuna castiga din turism aproape un miliard de euro anual. O astfel de asociatie te ajuta sa iti salvezi patrimoniul vizibil, arhitectura locala, monumentele... dar te ajuta sa salvezi si patrimoniul invizibil. Patrimoniul format din oameni si din spiritul lor local. Sper sa se intample asa si in Romania."
Cornel Berevoianu, primar in comuna Nucsoara, Arges
"Am incercat sa pastram satul cu frumusetea lui"
"Daca stai o saptamana in Nucsoara, nu ai cum sa te plictisesti. Sunt multe minunatii de vazut si incercam sa pastram satul cu frumusetea lui, fara sa il mutilam. Am avut grija sa se taie foarte putin din paduri si, de curand, am adus specialisti sa masoare puritatea aerului. Pot sa va spun ca avem, dupa masuratorile lor, cel mai curat si mai ozonat aer din Romania. Facem pe cat se poate agricultura ecologica, si oricand veniti la noi, puteti manca, fara frica, mar direct din pom. Noi nu stropim cu chimicale. La Nucsoara se vor construi 75 de case din lemn si piatra, pe un model de arhitectura locala. Vin foarte multi din Bucuresti, din Ploiesti, si le-am zis ca ne bucuram sa vina, dar sa respecte traditia."
Sucaciu Gheorghe, primar in comuna Dragus, Brasov
"Sa pofteasca musafirii, ca avem cu ce sa ii omenim"
"Avem un muzeu al satului, asa cum am invatat de la Dimitrie Gusti. Pentru ca dumnealui a fost aici in sat si a facut cea mai ampla cercetare sociologica. Oamenii il tin minte si isi amintesc si ce le-a spus despre pastrarea traditiilor. Este un sat foarte vechi Dragusul. Inca s-au pastrat obiceiuri de la batrani, cum e aruncarea buzduganului dupa seceris. Avem un fierar in sat care lucreaza si primeste la el pe cei ce vor sa vada cum se potcovesc caii si cum se bate fierul. Si-l avem si pe batranul cojocar Dumitru Sofonea. Cine vrea poate sa treaca pe la el, doar sa il vada la lucru, dar poti cumpara si cel mai frumos cojoc din zona, inflorat pe piept. Mai e biserica veche de aproape doua sute de ani, si casa scriitorului Ion Dragusanu si multe alte lucruri de vazut. Gazduire la oameni acasa si mancare proaspata din gradina. Sa pofteasca musafirii la Dragus, ca avem cu ce sa ii omenim."
Michael de Backer, reprezentantul "Operation Village Roumain"
"In Romania sunt sate superbe"
"Vin in Romania din 1990. Atunci am venit cu ajutoare, apoi m-am imprietenit cu romanii, apoi m-am indragostit de Romania si vin in fiecare an. Romania a facut un salt urias in acesti 20 de ani de dupa revolutie. Poate nu va dati seama, pentru ca locuiti aici tot timpul, dar eu in fiecare an vad alte schimbari in bine. Si acum, aceasta asociatie, care era absolut necesara. In Romania stau foarte putin in oras, consider ca viata adevarata este la sat. Sunt sate superbe, Soars, langa Fagaras, este unul dintre preferatele mele. Sper ca aceasta asociatie sa faca mai vizibil satul romanesc adevarat, cu toata frumusetea sa autentica. In acelasi timp, sper sa nu fie acceptate prea usor satele ca membri, pentru ca ar insemna decredibilizarea ideii de "cele mai frumoase" sate. Sper sa existe criterii foarte clare, respectate cu strictete."
Fotografiile autorului