- Inamicul natural al infectiilor -
Merisorul este un mic arbust cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie, care creste in zonele muntoase de la noi din tara, de regula la marginea padurii. De ceva timp, Merisorul nostru este o adevarata vedeta a fitoterapiei, fiind foarte prezent in rafturile farmaciilor, in literatura de specialitate, dar si in... spoturile publicitare de la televiziune. Ce face atat de special acest mic arbust? In primul rand, efectul sau antiinfectios extrem de puternic. Programat de natura sa faca fata conditiilor extreme - rezista la geruri de 40 de grade, la vanturile cele mai puternice, creste pe soluri extrem de acide. Merisorul si-a dezvoltat un sistem de aparare extrem de puternic, menit sa faca fata cu succes aproape oricarei boli produse de bacterii, virusi sau fungi. Astfel, frunzele si fructele sale sunt o adevarata uzina farmaceutica, unde sunt produse niste medicamente antiinfectioase extrem de sofisticate.
Descrierea plantei
Frunzele Merisorului sunt foarte bogate in taninuri (substante puternic antibacteriene si antimicotice) si in flavonoide (substante cu efect antioxidant), fiind principalele "responsabile" de actiunea antiinfectioasa a plantei. Se recolteaza pe tot timpul anului, ele fiind mereu verzi, dar cele mai puternice efecte se pare ca le au inainte si dupa fructificatie (adica la sfarsitul primaverii si la inceputul toamnei). Dupa recoltare, care se face prin simpla rupere, frunzele se usuca in strat de grosime medie (3-4 cm) si apoi se pastreaza in pungi de hartie.
Fructele Merisorului se aseamana la forma cu afinele, insa culoarea difera. Avand la inceput o nuanta albicioasa, coloratia lor se schimba spre rosu, pe masura ce se coc. Din pacate, la noi in tara, Merisorul e... invizibil in plafaruri sau in piete, aproape intreaga recolta din flora spontana ducandu-se la export si intorcandu-se sub forma de medicamente si bauturi scumpe. Se culeg, la fel ca si afinele, prin desprinderea de pe ramuri, putand fi consumate ca atare sau conservate in apa. Fructele de Merisor puse intr-un borcan cu apa, la temperatura de 10-18 grade Celsius, se pastreaza vreme de un an, fara vreo alta interventie, deoarece contin substante numite benzoati, care sunt varianta naturala si netoxica a periculosului aditiv E 211 (benzoat de sodiu), cu efect puternic conservant.
Preparate din Merisor
Comprimatele cu Merisor
Sunt un amestec dintre o baza neutra (numita excipient), extractul de fructe de Merisor si frunzele de Merisor extrem de fin macinate. Ele constituie forma de administrare cea mai frecvent folosita in prezent, deoarece sunt foarte usor de ingerat, sunt bine tolerate de organism si au un efect puternic. In farmaciile si in magazinele naturiste de la noi din tara se gasesc comprimatele produse de firma "Dacia Plant", care sunt un amestec perfect echilibrat de fructe si de frunze de Merisor, care si-a dovedit eficienta in tratarea infectiilor renale, intestinale si gastrice.
Tinctura de Merisor
Se obtine astfel: se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de frunze de Merisor, peste care se adauga doua cani (in total 500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi. In magazinele naturiste de la noi gasim tinctura de Merisor gata preparata, produsa tot de "Dacia Plant".
Infuzia combinata de Merisor
Se foloseste mai ales extern. Se prepara amestecand extractia la rece cu cea obtinuta la cald, astfel: patru lingurite de pulbere de frunze de Merisor se macereaza 8 ore intr-un sfert de litru de apa, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un sfert de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se combina maceratul cu infuzia, preparatul rezultat folosindu-se mai ales extern, pentru spalaturi si comprese. Acest remediu inhiba dezvoltarea unor bacterii, fungi si virusi, elimina in buna masura inflamatia.
Afectiuni prevenite cu Merisor
Prevenirea bolilor este una dintre "specialitatile" Merisorului. Vreme de secole, el a fost folosit profilactic de catre populatiile din Suedia, Rusia, Finlanda, zone nordice in care clima extrem de aspra nu permitea cresterea si, ca atare, consumul altor vegetale. Prin urmare, Merisorul a putut fi probat in timp, demonstrand o capacitate exceptionala de prevenire a unor boli din cele mai diverse, asa cum vom vedea in continuare:
* Infectii urinare - un studiu facut in Finlanda, sub conducerea profesorului universitar dr. Tero Kontiokari, a demonstrat ca Merisorul, administrat de 5 ori pe saptamana, vreme de macar 3 luni, duce la o reducere semnificativa a incidentei cistitelor bacteriene. In studiul finlandez, facut pe 150 de femei care sufereau de cistita recidivanta, tratamentul cu Merisor a fost asociat cu un alt remediu stimulent imunitar, si anume iaurtul Bifidus, cele doua remedii actionand perfect in tandem. Se tin cure usoare cu Merisor, in timpul carora se iau 3 comprimate pe zi, vreme de 5 zile pe saptamana, iar suplimentar se consuma zilnic minimum 250 ml de iaurt Bifidus.
* Ateroscleroza - se iau cate 4 comprimate de Merisor pe zi, in cure de 3 luni, urmate de 1-2 luni de pauza. Aceasta planta are efect antioxidant puternic, impiedicand depunerea lipidelor pe vasele de sange si formarea placilor de aterom. Studii in curs de desfasurare indica si o actiune favorabila a Merisorului in metabolismul lipidelor. Este semnificativ faptul ca in zonele nordice ale Europei, unde pe timpul sezonului rece (care dureaza 8 luni!) se consuma multe grasimi animale, incidenta bolilor cardiovasculare este, totusi, la un nivel acceptabil, in conditiile in care Merisorul este printre putinele, daca nu unicul remediu vegetal folosit in profilaxia acestor boli.
* Boala canceroasa - un studiu extrem de complex de medicina experimentala, intreprins in Statele Unite, in anul 1996, demonstreaza ca extractele din fructe de Merisor au un efect anticancerigen. Se pare ca ele contin substante care impiedica mutatiile celulare si stopeaza procesele de malignizare, fiind o speranta in prevenirea celor mai diverse forme de cancer. Se tin cure cu Merisor, de doua ori pe an, pe timpul carora se iau cate 4 comprimate pe zi, vreme de 3 luni.
* Viroze respiratorii - cateva comprimate de Merisor supte atunci cand simtim primele senzatii de iritatie la nivelul gatului sau al cailor respiratorii superioare pot pune "pe fuga" o infectie gripala iminenta. Studiile de laborator arata o puternica actiune antivirala a frunzelor de Merisor, care blocheaza replicarea virusilor.
Tratamente interne
* Nefrita, pielita - se administreaza tinctura de Merisor, cate o lingurita diluata intr-un pahar de apa (200 ml), de 4-6 ori pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza. Inainte cu 10 minute de a lua fiecare doza de tinctura, veti lua si un varf de cutit de bicarbonat, pentru alcalinizarea urinei. Suplimentar, se recomanda si un tratament extern cu Merisor, si anume, baile de sezut. Intr-un lighean cu apa fierbinte se adauga 1-2 litri de infuzie combinata de Merisor, regland temperatura apei, asa incat sa fie cat de calda puteti suporta. Baia de sezut dureaza 10-20 de minute, apoi se va ramane la caldura vreme de macar o ora. Principiile active ale frunzelor de Merisor, asimilate de organism pe cale interna si externa, au un puternic efect antibacterian, antiviral si antimicotic, fiind utile in tratamentul aproape al tuturor formelor de infectii reno-urinare. Un studiu chinez, publicat in 2001, arata ca acest tratament este util si ca adjuvant la terapia medicamentoasa a uretritelor rezistente la antibiotice.
* Adjuvant in calculoza urinara - doua categorii de principii active din componenta frunzelor si a fructelor de Merisor (flavonoidele si saponinele) au o puternica actiune diuretica, "spaland" rinichii de microlitiaza si fiind un bun ajutor pentru eliminarea calculilor maruntiti in prealabil. Se recomanda tratamentul cu tinctura de Merisor, din care se iau cate 6 lingurite pe zi, diluate in apa, in cure de minimum 3 saptamani.
* Diaree - taninurile prezente in frunzele Merisorului au o puternica actiune antibacteriana la nivelul intestinului si, totodata, au o actiune astringenta, care normalizeaza tranzitul intestinal. Ca tratament de urgenta al diareelor acute se ia o doza de soc de 6 comprimate de Merisor, dupa care se iau cate doua comprimate, de trei ori pe zi, pana la disparitia simptomelor. Acest tratament este si un bun adjuvant in cazul enterocolitelor si al sindromului colonului iritabil.
* Guta - se face o cura de 12 saptamani, timp in care se administreaza cate 6 lingurite pe zi din combinatia de tinctura de frunze de Merisor si de fructe de Ienupar (Juniperus communis), amestecate in proportii egale. Cele doua plante au calitatea de a mobiliza ureea din tesuturi si de a o elimina prin urina, rezultatele tratamentului fiind remarcabile. Sub actiunea acestui remediu diuretic, antiinflamator si depurativ, crizele de guta se raresc, inflamatia articulatiilor dispare treptat, acestea recapatandu-si in buna masura mobilitatea.
* Tuse - se iau cate 4 comprimate de Merisor pe zi, care se sug, pana la dizolvarea completa, actionand astfel la nivelul cailor respiratorii. Nu se inghit imediat. Suplimentar, se face de 3 ori pe zi gargara cu infuzie combinata de Merisor. Acest tratament are efecte antiinflamatoare, antibiotice si antivirale la nivelul gatului, ajuta la eliminarea secretiilor suplimentare de la nivelul cailor respiratorii (are efect expectorant).
* Hemoragii menstruale abundente - din prima zi a ciclului menstrual se iau cate 6 comprimate de Merisor pe zi, pana la oprirea completa a hemoragiei. Datorita actiunii astringente a taninurilor din frunzele acestei plante, hemoragia este redusa considerabil, la fel ca si senzatiile neplacute de balonare, greutate in bazin etc. Administrarea Merisorului in cazul hipermenoreei poate injumatati durata ciclului menstrual si reduce starile de slabiciune, anemie, devitalizare.
Tratamente externe
* Placa bacteriana bucala - in fiecare seara, se fac vreme de cinci minute clatiri succesive ale gurii, cu o cana de infuzie combinata de Merisor. Studii facute in Elvetia arata ca principiile active din componenta frunzelor acestei plante distrug bacteriile care creeaza pelicula ("placa") ce se formeaza pe dinti si pe gingii si care favorizeaza imbolnavirea acestora. Tratamentul cu Merisor se face dupa spalatul pe dinti si este o alternativa naturala la apele de gura care contin substante sintetice.
* Gingivite, stomatite - actiunea antibiotica a Merisorului contra unor microorganisme care produc aceste afectiuni, cum ar Streptococcus oralis, Porphyromonas gingivalis sau Prevotella intermedia, recomanda in mod special Merisorul in aceasta categorie de afectiuni. Se fac de 3-4 ori pe zi clatiri ale gurii cu infuzie combinata de frunze de Merisor, tinand cat mai mult timp lichidul in gura. Merisorul nu doar ca ajuta la eliminarea infectiilor la nivelul mucoasei bucale, dar are si efect antiinflamator si cicatrizant.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
In caz de sarcina, tratamentul intern cu Merisor se va face cu prudenta si doar la recomandarea si sub supravegherea medicului.
Administrarea interna a frunzelor de Merisor este contraindicata in cazurile de constipatie acuta.
MERISORUL - Un campion in lupta cu cistitele
Un tratament extraordinar contra Helicobacter Pylori
Aceasta bacterie este responsabila de peste 40% dintre cazurile de gastrita si de ulcer, dar si de alte afectiuni mai grave, cum ar fi anumite forme de cancer, mai ales ale stomacului si ale esofagului. Din pacate, tot mai adesea, tratamentele cu antibiotice de sinteza nu reusesc singure sa elimine acest microorganism, devenit foarte rezistent la medicamente. Iata ca vine un ajutor din partea medicinii naturale. Este vorba de un studiu facut la Universitatea de Medicina din Massachusetts, Statele Unite, in care au fost asociate cu succes doua plante exceptionale in tratarea infectiilor produse de bacteria Helicobacter pylori, si anume: Merisorul si Sovarvul (Origanum vulgaris), o iarba de leac romaneasca despre care vom vorbi cat de curand in paginile revistei. Cele doua plante fac un tandem extraordinar in inhibarea acestei bacterii, care devine mult mai vulnerabila la tratamentul cu antibiotice clasice. Asadar, in paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic, se face o cura cu comprimate de Merisor si de sovarv (il gasim si sub denumirea de oregano). Se iau cate 8 comprimate din fiecare planta pe zi, in patru reprize, pe o perioada de timp de 14 zile. De regula, tratamentul cu Merisor si sovarf este bine sa inceapa cu macar cinci zile inaintea tratamentului cu antibiotice si sa continue alte trei zile dupa incheierea administrarii acestora.