Spre lauda lor, europarlamentarii romani s-au raliat luptei pentru salvarea Rosiei Montane. Printre cei mai decisi combatanti, alaturi de Renate Weber, Daciana Sarbu si Catalin Ivan, se afla si parintele episcop Laszlo Tokes. Atitudinea sa radicala, manifestata in diferite ocazii publice, l-a transformat intr-un adversar redutabil al proiectului RMGC. "Nu putem accepta, pe teritoriul Uniunii Europene, ca dictatura banilor sa ne distruga biserici si cimitire, vestigii romane si peisaje unice, sa afecteze interesele Romaniei", afirma recent, la un seminar international dedicat "mineritului responsabil", domnia sa. Hotarat sa lupte pe toate caile legale impotriva celor ce se inchina exclusiv profitului, de a sensibiliza, impreuna cu ceilalti europarlamentari romani, Parlamentul si Comisia Europeana, domnul episcop ne-a acordat un interviu pe care-l considera un fel de angajament public al viitoarelor actiuni europene in care s-a implicat.
"Mutarea Rosiei Montane este o idee absurda, imi aduce aminte de planul de sistematizare din vremea dictaturii ceausiste"
- Cum explicati angajamentul dvs. atat de energic in apararea Rosiei Montane?
- Sunt un om care-si iubeste pamantul natal si tine la respectarea si mentinerea patrimoniului istoric si a mediului inconjurator. Atunci cand am fost ales, m-am angajat sa reprezint interesele tuturor cetatenilor romani, bineinteles si ale maghiarilor din Romania, dar nu numai. Acest proiect este un adevarat pericol ecologic, cultural si social. Recent, la Bruxelles, in cladirea Parlamentului European, a fost organizata o miniconferinta propagandistica pentru a obtine legitimare europeana pentru proiectul companiei canadiene. Eu mi-am expus clar opiniile impotriva realizarii minei de la Rosia Montana. Sunt impotriva, nu numai pentru faptul ca bisericile istorice sunt amenintate cu distrugerea, dar si pentru ca acest proiect dauneaza grav intereselor transilvanenilor si, bineinteles, ale Romaniei.
- Compania afirma ca va construi o alta Rosie Montana pe un deal invecinat.
- Localnicii au dreptul sa traiasca acolo unde au trait si stramosii lor. Traditia si cultura locala sunt valoroase si trebuie aparate. Mutarea localitatii este o idee absurda. Proiectul imi aduce aminte de planul de sistematizare din vremea dictaturii lui Ceausescu. Atunci, se voia stramutarea si demolarea satelor. Acum, in democratie, sa ne lasam batuti de dictatura banilor?
- La Rosia Montana sunt amenintate cu distrugerea doua biserici ortodoxe si doua greco-catolice, impreuna cu cimitirele lor. Compania a stramutat deja cateva zeci de morminte, oferind recompense banesti. Cum vedeti, ca episcop crestin, aceasta sinistra tranzactie?
- Pentru un crestin exista valori supreme, de necontestat. Faptul ca investitorii vor sa mute cimitire intregi si sa demoleze biserici vorbeste de la sine. Se pare ca pentru ei, in acest proiect, nu exista nimic sfant, numai profitul, numai banii. Iar noi ne aparam ca indienii din jungla, cand sunt taiati copacii care le dau viata... Nu ne vom lasa. Nu numai bisericile istorice din Romania, dar si Academia Romana si numeroase organizatii neguvernamentale s-au pronuntat impotriva proiectului. Este datoria noastra sa luptam pana-n panzele albe pentru salvarea Rosiei Montane!
- De mai bine de zece ani, Rosia Montana este scoasa in afara timpului, fiind tinuta in saracie in mod premeditat. Poate deveni mineritul o solutie economica pentru moti?
- In principiu, oriunde in lume, mineritul poate fi o sansa pentru dezvoltare. Dar atunci cand actiunile intreprinse provoaca ravagii de mediu si drame omenesti trebuie cautate alte solutii. In cazul Rosiei, teama de o catastrofa ecologica e mult mai mare decat cea produsa acum zece ani la Baia Mare. Mutilarea mediului, stramutarea populatiei, distrugerea unei localitati istorice si a vestigiilor sale arheologice, asa cum se arata si in comunicatul din 2 februarie al Academiei Romane, nu pot fi permise sub nici o forma. Bineinteles, se ridica intrebarea: cine va profita in urma investitiei? Aurul este o sursa neregenerabila, deci este de importanta strategica. Cum au lasat guvernele de pana acum sa se ajunga pana aici? Natura inconjuratoare nu este un dar mostenit de la bunicii nostri, ci este un bun primit spre pastrare si ingrijire de la... nepoti. Peisajul din Transilvania este unul dintre cele mai frumoase din Europa. De ce nu dezvoltam mai intens turismul rural, in loc sa distrugem peisajul si traditiile locale asa de bine pastrate aici?
"Rosia Montana este un nou test pentru UDMR"
- In Ungaria a fost de curand interzis mineritul folosind cianura. In Romania, nu! Ar putea parlamentarii UDMR sa initieze un nou proiect de lege in acest sens?
- Ar fi de dorit. Noi ne straduim sa realizam acest lucru la nivelul Uniunii Europene. Personal, fac acest lucru in Parlamentul European. Daca deputatii UDMR vor ramane consecventi declaratiei presedintelui UDMR, facuta in decembrie 2009, si propunerii legislative a lui Peter Eckstein din 2007, atunci vor initia din nou acea lege de interzicere a tehnologiei de minerit cu cianura. Nu numai in Ungaria, dar si in alte tari europene, tehnologia cu cianura este interzisa. Specialistii spun ca exista deja o noua tehnologie, care elimina folosirea cianurii in procesul de extragere a aurului, insa trebuie finalizata adoptarea ei pentru conditii industriale.
- Va reusi Laszlo Borbely, ministrul Mediului, sa se opuna presiunilor politice diverse, in tentativa sa de aparare a Rosiei Montane?
- Nu stiu ce este in capul domnului Borbely. Daca va lupta pentru cauza Rosiei Montane, vom fi aliati. Daca isi va schimba opinia si isi va da acordul pentru inceperea mineritului de aur cu tehnologia cianurii, vom fi oponenti. Daca UDMR se tine de cuvantul dat de domnul Marko Bela in decembrie, se va opune intentiilor RMGC.
- Ce ar face francezii, englezii sau ungurii daca ar avea astfel de valori antice, unice, precum cele de la Rosia, pe teritoriul lor?
- Asemenea valori arheologice sunt de neatins in occident. Domnul profesor Piso din Cluj a tinut o prezentare excelenta la Bruxelles. Valorificarea stiintifica si turistica a potentialului arheologic de la Rosia Montana ar trebui sa opreasca toate discutiile pe marginea acestei teme. Din pacate, nu este asa, interesele financiare ale unora sunt prea mari...
"In cazul in care s-ar realiza proiectul, am avea in Transilvania, aproape de granita vestica, o adevarata "bomba atomica din cianura""
- Propagandistii companiei RMGC au lansat ideea ca Ungaria si ungurii apara Rosia Montana cu un singur scop: sa le ramana lor aurul cand... Transilvania se va intoarce la Ungaria...
- Aberatie! Cine urmareste relatiile romano maghiare stie ca acest argument nu mai este "inghitit" nici de copiii de gradinita. Ungaria a cunoscut efectele dramatice ale poluarii cu cianura a Tisei, de acum zece ani. In cazul in care s-ar realiza proiectul, am avea in Transilvania, aproape de granita vestica, o adevarata "bomba atomica din cianura". Efectele unei catastrofe ecologice ar pune in pericol vietile a sute de mii de oameni, printre care si cetateni maghiari. Poluarea, catastrofele ecologice nu tin cont de granitele dintre tari. Cernobilul si Baia Mare ne-au aratat acest lucru...
- Ca europarlamentar, aveti un program concret pentru salvarea Rosiei Montane?
- Impreuna cu alti europarlamentari romani, am convenit ca vom lupta cu mijloacele oferite de cadrul institutiilor europene. Daca in Ungaria si Cehia deja s-a interzis tehnologia cu cianura, ar fi de dorit sa se intample asa la nivelul intregii Uniuni. Problema nu mai este doar una interna. Este una regionala, respectiv europeana. Grupul parlamentar al Partidului Popular European a acceptat deja ca ne va sustine in demersul nostru initiat impreuna cu deputatul Ader, pentru a pune problema pe agenda plenarei. Ne vom folosi de toate mijloacele posibile de a salva Rosia Montana.
Parintelui Laszlo Tokes ii puteti scrie la e-mail: office@tokeslaszlo.eu
02.04.2010, 16:31Viorica Buzdugan
Pentru prima oara il admir pe episcopul Laszlo Tokes si sper sa lupte cu adevarat si cu succes impreuna cu grupul europarlamentar impotriva acestui proiect , impotriva ministrului Videanu care se pare ca are interese proprii in exploatarea de la Rosia Montana . Viorica B.