Acum, ca Oscarurile americanilor si-au gasit destinatarii, Romania se pregateste, si ea, pentru propria sarbatoare. 29 martie 2010 se anunta a fi momentul zero, cand industria cinematografica romaneasca imbraca haine festive, pentru a aparea inaintea publicului cinefil. "Gala Premiilor Gopo" este unul dintre putinele evenimente de covor rosu, care merita urmarit cu rasuflarea taiata. Anul acesta, ea va avea loc intr-una dintre cele mai spectaculoase sali din Romania, Sala Unirii, de la Palatul Parlamentului, si se anunta a fi editia cu cea mai stransa competitie din istoria acestui eveniment.
Pe 9 martie a avut loc Avanpremiera Galei Premiilor Gopo, momentul de intalnire dintre vedetele cinematografiei si tinerii designeri romani care, in buna traditie a premiilor Oscar, vor imbraca frumoasele prezente feminine pentru fastuoasa seara a Galei. 20 de designeri, impreuna cu stilisti si renumitul consilier de moda Michela Scolari, s-au intrecut in a compune cea mai spectaculoasa tinuta pentru fiecare dintre cei prezenti, pentru a va impresiona pasind pe covorul rosu, in seara Galei. Ada Condeescu, Augustina Stanciu, Bianca Brad, Clara Voda, Crina Semciuc, Dalia Octavia Pusca, Dana Deac, Diana Cavallioti, Ioana Flora, Irina Saulescu, Mara Nicolescu, Maria Dinulescu, Medeea Marinescu, Olimpia Melinte, Ozana Oancea si Tania Budi sunt doar cateva dintre vedetele care au dat curs invitatiei organizatorilor, iar "Formula AS" a fost prezenta, pentru a va aduce in atentie o mostra a Galei, pe care o veti putea urmari in direct, la TVR, pe 29 martie, incepand cu ora 21.00.
- Ce inseamna premiile Gopo?
Ozana Oancea (a interpretat in 2009 personajul Felicia Mateescu, in pelicula "Felicia inainte de toate", filmul de debut al regizorului-scenarist Razvan Radulescu.)
"Sentimentul ca exista o breasla"
- Inseamna o ocazie de a vedea oameni pe care altfel nu mai am timp sa-i vad decat foarte rar, din pacate. Gala Premiilor Gopo e o incercare temerara de a ne da sentimentul ca exista o breasla. Ceea ce se intampla cu filmul romanesc e surprinzator si pentru noi. In fiecare an, un nou debut de succes. Seara premiilor Gopo ne creeaza aceasta constiinta a breslei.
Olimpia Melinte (e una dintre surprizele anului cinematografic tocmai incheiat si e nominalizata la categoria "Cea mai buna actrita intr-un rol principal", pentru rolul Magda, din filmul "Cele ce plutesc", in regia lui Mircea Daneliuc.)
"E o bucurie enorma ca am fost nominalizata la doua categorii"
Diana Cavaliotti (e nominalizata la categoriile "Cea mai buna actrita intr-un rol secundar" si "Tanara speranta", pentru rolul Ana din "Intalniri incrucisate", in regia Ancai Damian, si pentru rolul din "Amintiri din Epoca de Aur", in regia lui Cristian Mungiu)
"Un moment important, mai ales pentru noi, actritele si actorii tineri"
- E o intrebare foarte grea. Vor fi acolo multi oameni pe care ii admir, care au facut o groaza de filme, oameni care au fost si sunt in atentia lumii. Ma simt ciudat. E prima oara cand iau parte la un eveniment de o astfel de amploare. Ma simt un pic stinghera, mica, sunt la inceput de drum, sunt un om care nu stie cum e cu premiile, dar e fara indoiala important ca voi fi acolo. E o mare bucurie sa fii nominalizat si una si mai mare sa fii votat de cei din bransa. Mi-as dori ca lumea sa vada Gala Premiilor Gopo nu ca pe un oarecare eveniment monden din Romania. Vor fi acolo oameni care au facut filme apreciate, poate mai ales de publicul strain, si ar trebui sa fie un moment de mandrie pentru toti cei care ne vor vedea atunci, fie ca pasim pe scena aceea ca sa luam o statueta Gopo, fie ca nu. Sper ca publicul sa nu aiba preconceptii si sa nu ne priveasca ca pe niste oarecare aparitii la televizor. E un moment important si emotionant, mai ales pentru noi, actritele si actorii tineri. Si sper ca premiile ii vor face pe si mai multi romani sa vada filmele acestea. Macar pentru a afla cine suntem. M-as simti foarte prost sa iau un premiu, sa ma vada o tara intreaga cu premiul in mana, dar sa nu stie mai nimeni pentru ce il primesc.
(Dincolo de filmele pentru care e nominalizata, pe Diana Cavallioti o puteti urmari, in perioada umatoare, in piesa "Niste Fete", pe data de 28 martie la Buzau, si pe 7 aprilie, in Bucuresti, la sala mica a Teatrului Nottara.)
Florin Piersic Jr. (nominalizat la categoria "Cel mai bun actor intr-un rol principal", pentru rolul Curzio Malaparte, din "Calatoria lui Gruber", in regia lui Radu Gabrea)
"Sunt fericit si o sa ma imbrac frumos"
- Gala Premiilor Gopo e echivalentul premiilor Oscar la o scara mult mai mica. E un premiu care inseamna ceva la CV. E de bine, atata vreme cat vrei sa mai rupi putin granitele si vrei sa lucrezi cu regizorii straini care, in general, vor sa colaboreze cu oameni care au realizat ceva in tara lor. Nu foarte multa lume e la curent cu actorii care nu apar la televizor. Exista acest segment mic de public care vede filmele la cinema sau le pandeste cand apar la televizor si e la curent cu aparitia unei noi generatii de actori. Poate si din acest punct de vedere, premiile Gopo sunt importante pentru noi. Dar pentru mine, sa fiu nominalizat e o mare onoare. Nu cred ca o sa iau vreun premiu, dar e o mare onoare sa fiu acolo. Si de asta sunt chiar fericit si o sa ma imbrac frumos.
(Florin Piersic Jr. joaca la Teatrul Metropolis din Bucuresti, in piesa "Zaruri si carti", pe 23 martie, incepand cu ora 19.00.)
TOMA PEIU (PR&Press Manager, Gala Premiilor Gopo)
"Ne dorim sa nu se mai vorbeasca despre "Oscarurile romanesti", ci despre "Premiile Gopo ale Americii""
Premiile Gopo sunt foarte importante, in primul rand pentru industria filmului din Romania. E poate singurul moment de bilant 100% pentru filmul romanesc, moment in care ne gandim la oamenii care au reusit, la oamenii care au reusit mai putin, in filmele din anul tocmai incheiat, la filmele romanesti si viata lor in tara si in strainatate, mai buna in strainatate, mai putin buna in tara. Acesta e un alt motiv pentru care exista gala premiilor Gopo, ca sa aduca filmul romanesc in fata marelui public de la el de-acasa. E singura gala dedicata 100% filmului romanesc, si unul dintre foarte putinele evenimente cu vizibilitate nationala. Ne-am dori, bineinteles, ca in cativa ani - nu stiu daca vor fi 5 sau 15 sau 50 de ani -, atunci cand filmul romanesc va capata in Romania aprecierea de care se bucura peste hotare, sa nu se mai vorbeasca despre "Oscarurile romanesti", ci despre "Premiile Gopo ale Americii".
Doua dintre premiile Gopo din acest an si-au gasit deja destinatarii.
* Premiul publicului, acordat prin traditie filmului romanesc cu cel mai mare numar de spectatori, revine peliculei "Amintiri din Epoca de Aur - Partea I: Tovarasi, frumoasa e viata!", film vazut in salile de cinema din Romania, in perioada 25 septembrie - 31 decembrie 2010, de 26.520 de spectatori, conform datelor centralizate de www.video fil.ro
* Premiul Gopo pentru intreaga cariera ii revine indragitei actrite Draga Olteanu Matei, una dintre cele mai iubite stele ale ecranului romanesc. Lunga ei cariera cinematografica numara nu mai putin de 90 de filme de lung metraj, realizate in cei peste 50 de ani in care ne-a bucurat inimile cu efervescenta ei inegalabila si cu prezenta ei electrizant de candida.
Castigatorii celorlalte saptesprezece categorii ale Premiilor Gopo raman un mister plin de suspans, pana in seara zilei din 29 martie 2010 cand, imbracati si noi de gala, in propriile sufragerii, vom deschide televizorul pe TVR la ora 21.00 si vom sarbatori alaturi de cineastii romani, reusitele filmelor anului trecut. Mult succes!