In lumea medicala contemporana, tot mai multe voci avertizate afirma ca depresia va deveni, in curand, cea mai raspandita boala din lume si un factor periculos de mortalitate, prin suferintele anexe care deriva din ea. Cand psihicul cade, se prabusesc si functiile organice. Din fericire, cercetarea stiintifica nu ramane inerta. In ultima vreme, studiile farmacologilor naturisti s-au intensificat exemplar, pentru a gasi substitute in farmacia naturii, menite sa evite recursul la medicamentele antidepresive, mai ales la cele neuroleptice. Despre unele dintre ele va fi vorba in textul pe care vi-l prezentam.
SOFRANUL si aliatii lui
Cercetatorii francezi au creat recent un medicament naturist revolutionar de ultima generatie, obtinut pe baza extractului original din filamente de sofran care reuseste, in mod uimitor, sa inhibe recaptarea serotoninei, factorul depistat drept cel mai clar generator de stari depresive. Pe de alta parte, extractul respectiv comercializat drept Sofranyl (se gaseste in reteaua Centrofarm) poate favoriza, in cazul celor afectati de stari depresive, pierderea in greutate, cat si, ulterior, ameliorarea starii emotionale generale.
Un al doilea component esential al aceluiasi remediu naturist creat de cercetatorii francezi este L-Tryptophanul, un acid identificat drept precursor al melatoninei - hormonul somnului, care ne pregateste pentru starea de somn, fara sa creeze vreun fel de dependenta.
Produsul naturist de sinteza, realizat de specialistii francezi, contine si vitamina B6, denumita si pyridoxina, ce joaca un rol notabil intr-un numar de procese legate de metabolismul aminoacizilor si proteinelor. Pe deasupra, ea intervine, in plus, in mentinerea echilibrului psihic. Cercetatorii sustin nici mai mult nici mai putin ca eficienta combinatiei celor trei elemente - sofran, Tryptophan si vitamina B6 - este posibila chiar intr-un interval de doar 14 zile de administrare. Acest efect, obtinut pe durata foarte scurta, comparativ cu medicamentele antidepresive alopate, este partea cea mai importanta a rezultatului muncii cercetatorilor francezi. O singura capsula pe zi este suficienta, iar efectele apar dupa prima doza administrata.
Variante naturiste romanesti
NERVOSEDIN C - produs de "Plantavorel" Piatra Neamt
Un compus antidepresiv original si eficient este produs la noi, de firma "Plantavorel" Piatra Neamt, sub numele de Nervosedin C. Acesta prezinta o compozitie vegetala complexa, un amestec de extracte standardizate si pulberi care conserva in totalitate virtutile binefacatoare ale plantelor medicinale, folosite cu o indelungata istorie in medicina empirica europeana, ca sedative si calmante.
Actiunea produsului creat de "Plantavorel" Piatra Neamt vizeaza atat sistemul nervos central, cat si pe cel neurovegetativ, este anxiolitic, spasmolitic si usor hipotensiv si este recomandat ca supliment nutritiv persoanelor hipersensibile, emotive, predispuse la hiperexcitabilitate nervoasa, nelinistite, persoanelor cu hipertiroidie, insomnie si femeilor aflate in preclimax sau la menopauza. Evident, modul de administrare si cantitatile difera de la un tip de afectiune la altul. ("Plantavorel" - tel. 0233/21.04.32, e-mail: plv@plantavorel.ro)
Pe termen mai lung, intr-o cura anti-depresie de cel putin sase saptamani, ar fi foarte potrivita asocierea cu o tinctura naturista, care sa actioneze in mod mai focalizat asupra intregului sistem nervos. Foarte recent, s-a reusit producerea unei sinteze de acest tip si in Romania, la Baia Mare, un produs bazat in cea mai mare parte pe plante romanesti traditionale, precum isopul, busuiocul, sunatoarea, rozmarinul, sanzienele, sulfina, trei-frati-patati, paducelul, pelinul, urzica, ceaiul verde, galbenelele, salvia si ceaiul negru. Proprietatile acestui remediu actioneaza intr-un mod concertat ca energizant, tonifiant, calmant, furnizeaza sprijin pentru purificarea sangelui, vitaminizare, remineralizare, intarirea imunitatii si chiar incetinirea proceselor osteoporozei. Curele trebuie sa fie de cel putin 6 saptamani. Recomandarea specialistilor este ca administrarea bitter-ului sa fie facuta prin dizolvare in ceai sau apa plata. Ar fi necesar sa luam cate o lingura inainte de masa si una imediat dupa servirea mesei. Evident, recursul la acest gen de cura nu poate inlocui tratamentul cu substante active mai puternice, mai ales daca este vorba despre forme medii sau severe ale depresiei. ("Hypericum Impex" - tel. 0262/37.26.95, e-mail: office@hypericum-plant.ro)
Darul florilor de portocal: NEROLI
Sa nu uitam nici coenzima Q10!
Specialistii romani au sintetizat recent, sub numele de "Passisclerotin", o combinatie originala, care alatura in mod sinergic mai multe plante si substante esentiale la un loc, anume: valeriana, passiflora, coenzima Q10 si odoleanul (inclus aici ca somnifer, calmant si stimulator cardiac). Din punct de vedere al rolului sau in tratarea afectiunilor nervoase, produsul este recomandat in special in starile depresive, nevroze, anxietate, tulburari minore ale somnului, afectiuni cardiace cu substrat nervos sau hipertensiune arteriala. Ceea ce il recomanda in mod special este mai ales faptul ca nu produce dependenta, nu genereaza somnolenta, stari de ameteala sau confuzie, la trezirea din somn. De asemenea, dozajul este limitat la un numar redus de pastile pe zi, ceea ce genereaza si un bun raport final pret-calitate.
Am dat doar cateva exemple de remedii terapeutice simple si eficiente, care certifica tendinta de inlocuire treptata, prin solutii mai blande si mai putin agresive, a medicamentelor clasice. Un obstacol important ramane insa retinerea pe care scolile de medicina continua sa o aiba cu privire la predarea si insusirea de catre studenti a acestor remedii, in vederea introducerii lor in recomandarile curente de sanatate. Sa speram ca, fara a exclude importanta pe care o are diagnoza stabilita de medicii de specialitate, vom reusi sa pasim catre o etapa mai prietenoasa a medicinei, care sa ne fereasca de efectele adverse ale medicamentelor de sinteza si sa aduca solutii in lupta cu factorii de stres sau de exacerbare a tulburarilor psihice ce pot aparea oricand, mai ales la persoanele mai sensibile si mai predispuse sa cedeze in fata singuratatii, a necomunicarii si a alienarii la care cu totii suntem supusi.
SORIN MARVA