In afectiunile aparatului uretral, produsele apicole au un rol deosebit. In regimul dietetic al bolilor renale cronice, suplimentele alimentare apicole amelioreaza considerabil afectiunile si simptomele aparatului urinar. Propolisul, in mod considerabil, este extrem de eficient in tratamentul anumitor inflamatii urinare la femei si in tratarea polipilor uretrali. In cazul unei infectii urinare, acesta isi manifesta atat actiunea antimicotica, cat si cea antiinflamatorie, datorita continutului sau in compusi fenolici foarte activi. Aceste substante actioneaza direct asupra germenilor microbieni, exterminandu-i, dar si asupra celulelor bolnave care, dupa distrugere, sunt inlocuite de celule epiteliale sanatoase. Administrarea unui amestec de miere si propolis este justificata in cazul uretritelor, a chisturilor sau polipilor uretrali. Tocmai de aceea, produsele preparate in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva contin doze concentrate si extracte din produse apicole in combinatie cu plante si argila. Astfel, va recomand: l Intern: papadie, Uronat, Urinosalm, Coada-calului, Tinctura de sanziene, Tuia, Imunostim, Astragalus, Merisor, Tonic imunitar "E-lite". l Extern: Ovule ginecologice "Superforte", Supozitoare fitoapicole "E-lite".
Tonicul imunitar, ovulele si supozitoarele se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter.
Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12
"Sotului meu ii ard calcaiele si toate articulatiile corpului"
(Raspuns pentru ANDRADA, F. AS 889)
Stimata doamna Andrada, ati descris foarte corect ceea ce acupunctorii, in limbajul medicinii traditionale chineze, numesc "deficit de Yin la nivelul rinichiului energetic", acesta parand sa fie secondat de un alt sindrom energetic, "caldura-umiditate la nivelul splinei". Si, ca sa-mi dezvolt rationamentul pana la capat, va mai spun ca insomnia este generata de acelasi deficit de Yin, la nivelul rinichiului. Vestea buna este ca, daca exista un diagnostic, exista, cu siguranta, si un tratament. Sfatul meu este sa apelati la un medic acupuncturist, care va va ajuta cu siguranta sotul. Dupa zece sedinte de acupunctura, arsurile la nivelul talpilor vor fi de domeniul trecutului, iar insomnia si durerile articulare mult ameliorate. Desi nu ati precizat varsta sotului dvs., ii recomand sa-si faca si o osteodensitometrie, pentru a vedea daca osul are structura normala, pentru ca deficitul de Yin al rinichiului poate avea, ca manifestare, si osteoporoza. Ca terapie adjuvanta, in asociere cu acupunctura, ii recomand cateva produse fitoterapeutice si gemoderivate:
* Artrophyt - cate 50 picaturi de doua ori pe zi, dimineata si seara, in putina apa.
* Extract din mladite de iarba neagra, cate 50 picaturi, dimineata.
* Extract din mladite de ienupar, cate 50 picaturi, dimineata.
* Extract din mladite de vita de vie salbatica, cate 50 picaturi, seara.
* Extract din muguri de jneapan, cate 50 picaturi, seara.
Durata tratamentului cu aceste produse, in cazul sotului dvs., este bine sa fie de minimum 6 saptamani. Se mai poate face o cura, dupa 2-3 saptamani de pauza, daca mai sunt simptome.
Cred ca v-am adus suficiente argumente incat sa-l conving pe sotul dvs. sa recurga la un tratament combinat, acupunctura-fitoterapie, care, cu siguranta, ii va rezolva suferintele, facandu-l sa isi reia viata normala. Va doresc multa sanatate si sa auzim numai de bine!
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Prietena mea si-a pierdut mirosul"
(Raspuns pentru GABI, F. AS 891)
Desi nu pare o problema deosebit de grava, pierderea simtului olfactiv, fie si temporar, ridica numeroase semne de intrebare, prin prisma numarului mare de factori care pot cauza aceasta anomalie.
Astfel, de la caz la caz, pierderea simtului olfactiv (anosmie) poate fi produsa de: * o eventuala obstructie nazala care impiedica moleculele odorante sa ajunga la fibrele nervoase din nas, aferente zonei din creier (centrii olfactivi) responsabile de miros. * lezarea centrilor olfactivi sau a fibrelor lor nervoase, consecutiva infectiilor virale, alergiilor sau infectiilor cronice ale nasului. * traumatismele craniene, interventiile chirurgicale din sfera ORL sau prezenta unor tumori. * polipii nazali aparuti din cauza tumefierii membranelor nazale pot obtura fosele nazale cauzand anosmia.
In alta ordine de idei, trebuie stiut ca simtul mirosului si, in mare parte, simtul gustului isi au originea la nivelul terminatiilor nervului olfactiv situat in regiunea superioara a nasului. Acesti nervi contin fibre senzitive care transmit semnale de la bulbul olfactiv la zona olfactiva cerebrala, unde informatia este analizata si decodata. Mirosul este, astfel, asociat cu o imagine mentala, construita plecand de la memoria si experienta fiecarui individ. Cu alte cuvinte, gustul alimentar depinde de senzatia gustativa, dar si de simtul mirosului, aceste doua simturi fiind in legatura cu partile creierului implicate in nevoile fiziologice elementare (foame, sete, satietate). Simtul gustului ar fi mai putin eficient fara ajutorul simtului mirosului. De altfel, identificarea gustului unui aliment nu este posibila atunci cand perceptia olfactiva este distorsionata sau chiar abolita din cauza factorilor etiologici enumerati anterior. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care si-au pierdut simtul mirosului inca mai pot distinge gusturile (sarat, dulce, amar, acru) care sunt percepute de catre limba, insa au probleme in distingerea aromelor mai subtile si a senzatiilor care necesita atat perceptia gustativa, cat si cea olfactiva. Am facut aceste precizari, deoarece afirmatia ca prietena dvs. se gaseste tocmai in faza in care perceptia gustativa este distorsionata, datorita instalarii anosmiei, si cu toate ca dansa nu este fumatoare (tabagismul determina scaderea acuitatii simtului olfactiv, fenomen reversibil in cazul renuntarii la fumat). Acest fenomen este posibil datorita unei proprietati singulare a celulelor olfactive, acestea fiind singurele celule nervoase care au posibilitatea de a se reinnoi constant (durata lor de viata este de aproximativ 6 saptamani).
Asa cum precizam la inceput, de cele mai multe ori, anosmia este doar un inconvenient, in masura in care nu reprezinta un simptom al unei afectiuni mai grave. Desi nu stiu ce examinari medicale s-au efectuat in cazul prietenei dvs., consider ca o tomografie computerizata sau o rezonanta magnetica nucleara sunt necesare pentru determinarea posibilei prezente a polipilor, tumorilor sau a semnelor de traumatism cranian. Deoarece tratamentul anosmiei se refera la cauza subiacenta determinanta, aflarea si tratarea acestor afectiuni (polipi nazali, rinita alergica, tumori, atrofia mucoasei nazale) reda frecvent simtul mirosului.
Atunci cand cauza nu este imediat aparenta, asa cum se intampla frecvent in cazurile in care este implicat vreun virus, simtul olfactiv s-ar putea reface numai dupa ce tesuturile din zona olfactiva se regenereaza de la sine.
Cu speranta ca testele medicale vor infirma supozitiile mele privind factorii etiologici mai gravi, care pot produce anosmia, ii sugerez prietenei dvs. sa combata pierderea simtului olfactiv utilizand o cura terapeutica bazata pe zinc (Zinkit-10), element important pentru asigurarea starii de sanatate a organismului, implicat in numeroase fenomene metabolice. Un regim alimentar variat este, in general, o sursa suficienta de zinc, insa cum organismul uman nu depoziteaza acest oligoelement, este indicata suplimentarea acestuia, evitand astfel aparitia bolilor (inclusiv anosmia) de care se face raspunzatoare carenta lui. In plus, influenta pozitiva a zincului asupra sistemului imunitar in lupta cu infectiile (in special cele virale) face ca administrarea profilactica si curativa a suplimentelor de zinc sa reduca semnificativ durata si simptomatologia virozelor respiratorii. Produsul Zinkit-10 se administreaza conform prospectului, pana la restaurarea perceptiei olfactive. Sa auzim numai de bine!
IORDACHE MARIANA - specialist in nutritie, tel. 0724/58.40.44, 0763/44.74.02
"Imi trosnesc foarte tare articulatiile"
(Raspuns pentru STELA, F. AS nr. 895)
Articulatiile sunt formate din muschi, cartilagii si tendoane ce isi pierd rezistenta si elasticitatea (capacitatea normala de functionare), datorita acumularii de substante acide si toxine. Organismul are proprietatea de a metaboliza acizii si a elimina toxinele, pastrand echilibrul acidobazic. Pentru aceasta are nevoie de baze (substante minerale) pe care le retrage din oase si tesuturi. Daca persista surplusul de acizi, organismul il depoziteaza in tesutul conjunctiv si articulatii, ducand la incapacitate functionala si uzura, fragilitate sporita si o mai mica rezistenta la solicitarile mecanice. Toate acestea determina dureri, arsuri, contractura musculara si diverse zgomote la mobilizarea articulatiilor. Va recomand o schema de tratament natural, foarte eficient: Full Motion, Wheat Germ Oil, Omega Plus si Tre-En-En, asociate cu o dieta bogata in alimente preponderent bazice (iaurt, lapte dulce, lapte batut, fructe, legume, zarzavaturi, sucuri din fructe si legume). Pentru mai multe detalii ma puteti contacta telefonic. Multa sanatate!