Nu e nicidecum o invitatie sa o porniti spre Germania. Pentru ca Go To Berlin este numele unei trupe romanesti de indie-rock, pe care vinerea trecuta, unii dintre dvs. au putut-o vedea desfasurandu-se chiar aici, aproape, in capitala noastra, pe strada Plevnei, intr-un club de subsol, "Silver Church", ce ziua nu atrage atentia nimanui, dar care seara, cand se aprind luminile, imprumuta ceva din sofisticaria conacelor englezesti. Acolo, in fata unui public entuziast, cei patru membri ai formatiei au sarbatorit cu un concert efervescent aparitia albumului de debut "Just a Band", primul disc al unei formatii rock romanesti lansat direct in Marea Britanie, de o casa de discuri englezeasca. Ignorat de posturile de televiziune, care, sufocate de comercial, au uitat de multa vreme ca in Romania se mai canta si altfel, concertul a avut toate ingredientele unui eveniment, nefiind lipsit nici de audienta, nici de prezenta unor colegi de breasla, muzicieni consacrati. Dar daca n-ati fost acolo sa va bucurati de dans, pe ritmurile trepidante ale chitarei electrice, nu-i nimic, va facem noi partasi la ce s-a intamplat.
Sa ne inchipuim decorul
...si figuratia
E cert, nu sunteti la Berlin, dar putin v-ar mai lipsi sa va simtiti exact ca pe malul Tamisei, in londonezul cartier Soho, care incepe sa freamate de viata de-abia seara, cand luminile se aprind peste oras, colorand ceata aceea nordica in galben si caramiziu. Un public tanar si nonconformist, purtandu-si hainele, de ultima moda englezeasca, cu nonsalanta cu care asortezi fusta de dantela cu baschetii de panza, ca o declaratie fatisa de revolta, un atac discret impotriva unei lumi burgheze si gaunoase. Cravata pusa peste tricou, sacoul negru purtat cu tenisi, cerceii cu perle la maiou sifonat - o moda unde fardurile imita mai degraba cearcanele decat glamul de la Hollywood, si unde exuberanta, chiar cand exista, e pigmentata neaparat cu putin spleen britanic, cu melancolia si tristetea neajunsului de-a trai.
Intra in scena personajele
Robert "Lama" Enache (voce si chitara), Matei Teposu (chitara), Alexandru Miu (bas) si Paul Ballo (tobe) au aparut pe scena, cu un look nou, de dandy neglijent, creat de atelierul de moda "Zasha": sacou negru, bretele peste camasa alba, scrobita, dar suflecata la maneci, sau pantaloni la dunga, asortati cu vesta gri la doi nasturi, scaldate insa toate de culorile tari, electrice, aruncate de reflectoare.
Un pic de dialog
- De ce un album in limba engleza si de ce un disc scos tocmai in Anglia?
- Cantam in limba engleza pentru ca ne raportam la un context muzical international, dar si pentru ca am crescut cu limba asta si toata muzica pe care am ascultat-o e in engleza. Cantand in limba romana sau in alta limba de circulatie restransa, iti limitezi din start audienta. Nu se stie niciodata in ce colt al lumii ar putea fi ascultata si gustata muzica ta. Globalizarea se simte azi si in arta. Drept dovada, pe baza unei inregistrari demo, am semnat contract cu casa de discuri britanica "LockJaw Records", EP-ul nostru de debut "Just a Band" fiind prezent acum pe piata din Anglia.
- Exista suficienti ascultatori in Romania? Nu e un neajuns faptul ca nu cantati in romana?
- Nu cred in nici un caz ca versurile in engleza reprezinta o problema pentru ascultatorii romani. Iubitorii acestui gen de muzica sunt in majoritate tineri si vorbitori ai limbii engleze. Intamplarea face insa ca in momentul de fata sa avem o expunere mult mai mare pe piata din Marea Britanie, unde am fost recenzati in majoritatea revistelor de muzica si pe blogurile de specialitate. Albumul a fost pus acolo in vanzare atat in magazine, cat si pe internet. Dar acolo industria este mult, mult mai dezvoltata si mai marcata de bun simt.
- Promovati in Anglia, dar prea putin cunoscuti acasa. Cum se explica acest paradox?
- Nu e un mister pentru nimeni ca industria de muzica de la noi se desfasoara la nivel de business imobiliar. Mai departe, nici presa nu face pasi seriosi in aceasta directie. Orice piata muzicala de valoare are o critica sanatoasa din partea presei de specialitate. Or, la noi, segmentul acesta e inexistent. In Romania, ne promovam singuri. Cat despre ascultatori, din fericire, avem destui "cunoscatori". Cine vrea sa asculte muzica buna cauta singur, nu o asteapta de la televizor sau de la radio.
- Si, totusi, unde puteti fi ascultati, vazuti?
- EP-ul nostru de debut,"Just a Band", tocmai a intrat in vanzare. De acum incolo, il vom vinde si la concertele noastre, care sunt mediatizate. Punem la cale un turneu prin tara, unde publicul s-a dovedit de fiecare data foarte primitor. La Cluj, de exemplu, a fost incendiar. In rest, suntem de gasit pe internet, pe myspace.com.