La baza sanatatii se afla sistemul imunitar, format din miliarde de celule. Inarmate ca o ostire, ele sunt gata sa riposteze la cea mai mica agresiune externa. Dar armatele au, si ele, momente de deruta si slabiciune. In cazul imunitatii, "capeteniile" care rezolva problema sunt terapiile naturale
Lista cauzelor care slabesc imunitatea este destul de lunga. Cea mai mare grija pentru mentinerea sau intarirea imunitatii trebuie sa o aiba oamenii care fac eforturi psihice sau fizice exagerate, nu dorm suficient, sunt supusi radiatiilor nocive, temperaturilor scazute, traiesc in medii cu gaze poluante. Tot atat de periculoase sunt alimentatia nesanatoasa, consumul de alcool si fumatul - chiar si 2-3 tigari pe zi afecteaza structura protectoare a corpului. Un efect negativ au si injuraturile, metalele cu energie negativa (de ex. plumbul), muzica cu caracter agresiv, zonele geografice geopatogene. O alta cauza importanta de scadere a imunitatii este disbacterioza - dereglarea echilibrului florei intestinale, al microflorei din cavitatea bucala, a mucoaselor si a pielii. Fabrica de imunitate se afla in intestine, iar disbacterioza este falimentul ei produs de om, prin consumul de alimente nesanatoase, de alcool si droguri.
Sistemul imunitar slabit este reprimat si mai mult atunci cand omul se indoapa cu tot felul de medicamente la moda, experimentandu-le pe cont propriu, fara sa consulte medicul. Analizele de laborator arata ca o mare parte dintre produsele farmaceutice nu au efectul preconizat. In schimb, folosirea lor indelungata sau in exces are urmari fatale pentru imunitate. De exemplu, antibioticele prescrise pentru afectiuni reumatice nu se elimina din organismul nostru timp de 5 ani, iar o cantitate mare acumulata in timp slabeste considerabil imunitatea.
Metode de intarire a imunitatii
* Saturarea organismului cu minerale si vitamine, de preferat luate din alimentatie. Vitaminele A, E si C franeaza inmultirea si raspandirea virusului gripal, iar vitaminele din grupa B contribuie la profilaxia urmarilor grave datorate gripei.
* Imbunatatirea circulatiei sangvine prin eforturi fizice dozate rational (gimnastica, alergare, inot, munca in gradina); iesirea in aer liber (aer curat, apa, soare); frectii cu peria uscata, dimineata, si cu apa sarata, inainte de culcare.
* Sauna si baile sudorifice favorizeaza descarcarea rinichilor, eliminarea surplusului de saruri si cresterea pH-ului cu 0,3-0,4 unitati. In conditiile acestea, se produce in organism o cantitate mai mare de ozon (O3), creste imunitatea, mor virusii, bacteriile si microbii.
* Kombucha. Se administreaza regulat, pentru prevenirea si vindecarea disbacteriozei (2-3 pahare pe zi). La fel de bune sunt si alte bauturi fermentate, ca iaurtul de casa, laptele acru, borsul etc.
* Gandirea pozitiva, bucuria si veselia stimuleaza producerea hormonului endorfina, care activeaza functiile sistemului imunitar. S-a dovedit stiintific cresterea imunitatii la oamenii care aud multe cuvinte bune, de alinare si de iubire.
* Alimentatie. In timpul procedurilor pentru intarirea imunitatii se recomanda o alimentatie preponderent vegetariana, cafeaua se inlocuieste cu sucuri proaspete de fructe, legume, iarba de ovaz verde, compoturi. Din meniul zilnic se elimina carnea, zaharul, sarea, se renunta categoric la bauturile alcoolice si la tigari.
Retete stramosesti pentru intarirea imunitatii
Strabunii nostri nu foloseau cuvantul imunitate, in schimb stiau sa se protejeze de infectii, raceli si gripe, cu o sumedenie de remedii.
* Se purta la gat un catel de usturoi, o bucatica de stofa imbibata cu 2-3 picaturi ulei de brad sau ulei de trandafir.
* Se tinea sub limba o lingurita de tutun, timp de o ora, de 3 ori pe zi.
* Inainte de a iesi afara, in aer rece, se ungea fiecare nara pe interior cu sapun de casa.
* Se zdrobeau 3-4 catei de usturoi, se amestecau cu 3 rosii taiate marunt, cu o lingurita de ulei nerafinat. Se consuma in timpul zilei.
* Timp de o saptamana, zilnic, se inghitea cate o jumatate de lingurita de pulbere de pelin uscat. In casa, se puneau farfurii cu ceapa taiata in fiecare camera, sau se aprindea tamaie sau rasina de pin si se umplea camera cu fum, pentru 30-45 minute.
* Se turna 350 ml apa fierbinte peste o lingura cu varf de radacina rasa de telina, se infuza 4 ore intr-un vas acoperit si se bea cate o lingura, de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
Alte recomandari
* Clatiti narile cu apa minerala calda sau picurati in ele, cu o pompita mica, o solutie facuta dintr-un pahar de apa calda + 1 lingurita de bicarbonat de sodiu + 5-8 picaturi de solutie de iod.
* Rocoina. Dimineata, pe nemancate, si inainte de pranz, se inghite cate o lingurita cu varf de rocoina (pasatul vrabiilor - Stellaria media). Puteti s-o amestecati cu un pahar de lapte batut degresat si cu o jumatate lingurita de scortisoara. Se bea cu inghitituri mici, timp de 10-14 zile.
* Se toaca 15-20 g radacina de lemn-dulce (o planta biostimulatoare ce imbunatateste formula sangelui, favorizeaza longevitatea, intareste imunitatea). Se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita, pana la racire. Se bea lichidul cald, incepand cu cate o lingura. Treptat, cantitatea sporeste pana la 100 ml (4 linguri), de 3-5 ori pe zi, inainte de masa.
O alta varianta: o lingura de radacina se pune in 300 ml de apa rece, se aduce pana la fierbere, se tine pe un foc mic 15 minute, se strecoara si se bea cu inghitituri mici, inainte de mese, timp de 21 de zile.
* Infuzie de brusture. Curatarea sangelui de infectii se face cu ajutorul unei infuzii obtinute din 3 linguri radacina de brusture, oparite cu 500 ml apa clocotita. Se lasa in termos timp de 2 ore, apoi se strecoara si se beau cate 125 ml, de 4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
* Suc de legume. Foarte des, slabirea sistemului imunitar duce la dezvoltarea infectiilor urinare. In cazul acesta, se bea timp de 15 zile, de doua ori pe zi, cate 100 ml de amestec obtinut din: 100 ml suc de patrunjel, 200 ml suc de telina si 400 ml suc de morcov. Dupa o pauza de 7 zile, se bea timp de 15 zile, de doua ori pe zi, cate 100-200 ml (in functie de greutatea corporala) de amestec preparat din: 200 ml suc de sfecla, 200 ml suc de castraveti si 500 ml suc de morcov.
* Ulei nerafinat. Zilnic, de 3 ori pe zi, se curata cavitatea bucala cu ulei nerafinat. Cu o ora inainte de masa, se tine in gura si se suge timp de 15 minute cate o lingura de ulei, pana se schimba culoarea lui, apoi se scuipa, iar gura se clateste cu apa calda, amestecata cu cateva picaturi de suc de lamaie.
* Balsamul vietnamez "Steluta" se foloseste in combinatie cu alte preparate naturiste. Pe timpul epidemiilor, poate fi folosit si pentru profilaxie, deoarece componentele sale au o actiune puternica antivirala. La primele simptome ale gripei sau racelii, cu o cantitate mica de balsam, se frectioneaza tamplele si nasul. Se foloseste si pentru inhalatii. In 500 ml apa clocotita, se pune unguent cat o gamalie de chibrit si se inhaleaza aburii. In caz de tuse, se frectioneaza tamplele si cutia toracica, timp de cateva zile, pana la diminuarea simptomelor. Concomitent se fac si inhalatii cu cu balsamul "Steluta".
* Periaje aspre. Zilnic, se freaca tot corpul, cu o perie uscata cu par aspru, pana pielea devine de culoare rosie.
Propolisul
* Un remediu bun pentru curatarea sangelui si intarirea imunitatii este propolisul. * Se consuma cate 7-10 g de propolis curat (fara ceara), de 3 ori pe zi, inainte de masa. * O bucatica cat o maslina se mesteca timp de 15-20 minute, apoi se inghite. Pe timpul epidemiei de gripa, se recomanda sa tinem in coltul gurii o bucatica de propolis cand vizitam locurile aglomerate, dar si in timpul somnului, lipita de dinti.
* Untul de propolis. Nu trebuie sa lipseasca din meniul persoanelor cu imunitate scazuta sau cu boli cronice ale aparatului respirator. Se consuma fara dozare. Preparare: un kilogram unt de calitate se aduce, intr-un vas emailat, pana la punctul de fierbere. Vasul se ia de pe foc si se amesteca cu 150-200 g de propolis dat pe razatoare. Se tine din nou pe foc, in bain-marie (un alt vas mai mare, cu apa la temperatura de 80 grade), timp de 30 minute. Se amesteca permanent cu o lingura de lemn. Se consuma uns pe o felie de paine integrala sau amestecat cu pilaf de cereale.
* Laptisor de matca. De trei ori pe zi, cu 40-50 minute inainte de masa, se tin sub limba cate 10 picaturi laptisor de matca, cu cate o picatura miere de albine sau 2-3 cristale de zahar. Dupa o cura de 10 zile, se face o pauza de 10 zile. Se repeta de 3-10 ori.
Tinctura de ciuperci
Un imunostimulator puternic este ciuperca Licoperdon Perlatum (in popor se numeste pufai, gogoasa, papalau), care la maturitate se preface intr-o pulbere fina. Un pahar de pulbere se pune intr-un borcan de un litru, se adauga 500 ml de tuica de casa (de 60-70 grade), se fixeaza capacul etans si se inveleste in polietilena de culoare neagra. Se tine, la oras, in partea de jos a frigiderului, iar la tara, poate fi ingropat in beci, la 20 cm adancime. Dupa 24 de zile, borcanul se deschide, se lasa putin sa se limpezeasca, si se strecoara prin panza. Se consuma cate o lingurita, dimineata, pe nemancate, cu 30 minute inainte de masa.
Miere de pin
Un kg de conuri de pin se spala, se taie fiecare in patru si se fierb in 3 litri de apa, pe un foc slab, pana devin moi. Se strecoara lichidul si se amesteca cu 1 kg de zahar. Se pune inca o data pe foc si se aduce pana aproape de fierbere, dar nici intr-un caz nu se fierbe. Se toarna in borcane, adaugandu-se 2-3 linguri suc de lamaie la fiecare 700 ml. Conurile ramase se piseaza, se amesteca cu putin sirop si se folosesc in loc de dulceata.
Vin negru cu plante aromate
Este un remediu cunoscut pentru intarirea organismului si se prepara din 5 linguri de busuioc si 5 linguri de coada-soricelului, culese in perioada de inflorire, peste care se toarna un litru de vin negru dulce si 500 g de sirop din pepene verde. Siropul se prepara din suc strecurat si fiert pe un foc mic, pana volumul lui scade de 5-6 ori. Amestecul se macereaza timp de trei saptamani, se agita de cateva ori pe zi, apoi se strecoara. Se consuma timp de 10 zile, cate 100 ml, de 3 ori pe zi, dupa mese.
Retete cu miere
Lapte cu ovaz
* Un pahar de ovaz zdrobit se fierbe in 5 pahare de apa, pe un foc foarte slab, pana devine ca piureul. Se strecoara, se amesteca cu o cantitate egala de lapte de la tarani (daca se poate de capra) si se mai tine pe foc 5 minute. Dupa racire, cand ajunge la 35-38 de grade, se adauga 4-5 linguri miere de albine si se amesteca bine pana se dizolva mierea. Se bea cald, cate un pahar, de 3 ori pe zi, inainte de masa.
Lamaie cu plante si mirodenii
* Se toaca in robot 4 lamai fara samburi, dar cu coaja, 20 frunze de muscata cu petiol, 20 de migdale dulci, o lingura de scortisoara, 500 g miere de albine, cate 20 ml tinctura de paducel si de odolean (din farmacie). Amestecul se consuma cu 20 de minute inainte de masa, cate o lingura, pana se termina toata cantitatea.
Prune si caise uscate
* Se prepara o pasta din 500 g de prune uscate (fara samburi), cate 300 g de caise uscate, stafide, miez de nuca, seminte de floarea-soarelui decojite si lamai fara samburi. Lamaile se spala bine cu apa fierbinte in care s-a dizolvat putin bicarbonat de sodiu, folosind o perie aspra, sau se curata stratul exterior cu pori, ca sa eliminam substantele chimice cu care se stropesc lamaile. Se adauga 800 g miere de albine de calitate, se amesteca bine toate componentele si se pun la pastrat in frigider, in borcane de sticla. Amestecul se consuma de 3 ori pe zi, dupa mese. Adultii cate o lingura, iar copii cate o lingurita.
Albus si lamaie
* Se separa albusul de la doua oua proaspete de gaina (nu mai vechi de 36 de ore), se adauga suc de la o jumatate de lamaie si se amesteca (nu se mixeaza!) timp de 10 minute. Se adauga 400 ml apa fiarta si racita, se pune intr-un vas emailat pe un foc mic si se incalzeste pana la 51-52 de grade, amestecand permanent, apoi se ia de pe foc si se pune intr-un vas cu apa rece. Dupa racire, amestecul se strecoara prin 3-4 straturi de tifon, se mai adauga suc de la o jumatate de lamaie, 2 linguri miere de albine. Se consuma cate 1-2 linguri, la fiecare 3 ore, daca organismul este slabit. Pentru profilaxie, se consuma lunar, timp de 3-4 zile, cate 3 linguri pe zi, intre mese, in perioadele reci ale anului. Pentru copii pana la 7 ani, se da jumatate din doza, iar pentru cei peste 7 ani, se micsoreaza doza cu 1/3.
Infuzie de ceapa
* Daca apar primele semne de raceala, se prepara infuzie dintr-o ceapa de marime medie, taiata in 4, si un litru de apa fierbinte. Vasul se lasa acoperit 20 de minute, apoi se adauga o lingura de miere de albine si se bea pe timpul zilei in loc de apa. In caz de gripa sau raceala, starea omului se imbunatateste in 2 zile. Pentru bronsita sau pneumonie, se bea timp de 1-2 saptamani, concomitent cu alte tratamente.
Tuica si aloe
* Intr-un borcan de 500 ml se pun 2 linguri miere de albine si se umple cu frunze de aloe taiate marunt. Se toarna tuica cat incape in borcan, se inchide etans si se lasa la macerat 5 zile. Se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Se pastreaza in partea de jos a frigiderului.
Bautura fermentata
* Se prepara o bautura fermentata din: 10 l apa, un kg miere de albine, cate 500g frunze de iarba mare, flori de hamei, boabe de secara, care se lasa doua saptamani la fermentat, apoi se adauga inca 200-300 g miere de albine si se mai lasa inca doua saptamani la fermentat. Bautura se strecoara si se bea inainte de culcare, dupa schema urmatoare: * 3 zile, cate 200 ml, urmate de o pauza de 3 zile, * apoi 3 zile, cate 250 ml, urmate de o pauza de 7 zile, * inca 3 zile, cate 100 ml. Daca imunitatea este foarte slabita, cura se repeta luna urmatoare.
Leacuri rapide
* Amestecati cantitati egale de miere de albine cu ceapa rasa si mere rase. Mancati cate 2-3 lingurite de 3 ori pe zi.
* Intr-un borcan de 1 litru se amesteca 100-150 g de ceapa taiata marunt, 100 g miere de albine si un vin natural alb sau rosu. Se infuzeaza doua saptamani la intuneric, se strecoara si se bea cate 3-4 linguri pe zi, intre mese.
* Mierea de albine se foloseste si pentru bai, cand trebuie sa intarim imunitatea la un copil bolnavicios sau la un batran slabit de boli cronice. La o cada cu apa fierbinte sau calduta se adauga 250 g miere de albine.
* Dimineata se consuma un galbenus de ou crud, amestecat cu o lingurita miere de albine si cateva picaturi suc de lamaie.
* Se prepara un elixir din parti egale de suc de lamaie, miere de albine si tinctura de usturoi. Prepararea tincturii: o sticla de culoare inchisa se umple 1/4 cu usturoi pisat, se toarna tuica de calitate pana se umple si se lasa la macerat 21 de zile. Se bea o data pe zi, seara, inainte de culcare, cate 30 ml de elixir.