Ghidul culinar pe care il prezentam va ajuta sa scapati cu fata curata, dupa serile si zilele "de grele incercari" gastronomice, care ne asteapta la fiecare sfarsit de an.
Aliatii de nadejde
* Fructele care potolesc foamea fructele mai dulci cum ar fi bananele, mandarinele, perele au proprietatea miraculoasa de a potoli pe moment foamea. Mancati-le ca aperitiv. O banana si o mandarina inainte de masa sunt o garantie a cumpatarii, pentru ca diminueaza secretia de sucuri gastrice si inlatura senzatia de foame.
* Apa miraculoasa nu este vorba de un soi nemaiauzit de apa, ci de obisnuita noastra apa minerala carbogazoasa. Intepatoarele bule de acid carbonic anesteziaza pur si simplu papilele gustative, ceea ce ne ajuta sa ne abtinem in "a plonja" intr-o masa copioasa. Apa minerala trebuie consumata proaspata (deci sa nu fie rasuflata), incet, cumpatat, plimband-o bine prin gura.

* Condimentele exista cateva condimente a caror simpla prezenta in mancare creeaza o anumita senzatie de satietate. Acestea sunt: semintele de marar, boabele de enibahar, maghiranul, dafinul, usturoiul deshidratat, tarhonul. Orice mancare suficient condimentata cu ele ne va da tendinta sa o consumam in cantitati mai mici.
* Garniturile incercati sa renuntati la eternii cartofi prajiti, aducatori de tone de calorii, in favoarea garniturilor de orez (nu ingrasa deloc) combinate cu morcovi, telina sau laptuci, in salate.
* Aerul curat lumea eleganta de acum jumatate de veac sarbatorea in mod obligatoriu ziua de dupa Craciun si de dupa Anul Nou in natura, de obicei la plimbare cu saniile. Tineretul mergea la patinaj ori la alte sporturi de iarna. Acest obicei ar trebui redescoperit. Chiar daca acum, un atelaj si o sanie sunt mai greu de gasit, o plimbare pe jos in natura, impreuna cu familia sau cu prieteni dragi, va face bine si da o frumusete aparte sarbatorilor. Cat despre efectele asupra formei fizice, credem ca nu mai este nevoie de nici un comentariu.
* Rasul va aduceti aminte de sloganul de trista amintire "nici o masa fara peste"? Va propunem sa-l inlocuiti cu unul mai vesel (in felul acesta se sterge si amintirea trista): "nici o masa fara ras". Va reamintim ca rasul nu ingrasa si ca ne face fericiti. Iar de sarbatori, gasim mai multe prilejuri de ras ca oricand.
Dusmanii
* Maioneza si sosurile un strat bun de maioneza peste cateva legume le transforma pe acestea intr-o mica bomba calorica, crescandu-le de cateva ori consistenta. Asadar, preferati salatele si mancarurile cu cat mai putin sos.

* Sarmalele delicioasele preparate, imprumutate acum un veac si ceva de la turci si devenite intre timp (ca mititeii) preparate traditionale romanesti, sunt destul de grele. Cateva portii zdravene de sarmale (mai ales de porc) se transforma in cel putin 1-2 kilograme la cantar dupa sarbatori. Deci: usor la deal cu sarmalele!
* Afumaturile fie ca este vorba de sunca, carnati ori muschi, ele trebuie reduse la maximum. Cresterea in greutate este un inconvenient minor in raport cu problemele vasculare si riscul de cancer pe care ele il prezinta. In plus, hormonii de crestere si alte substante bizare, care sunt administrate in ultima vreme animalelor in crescatorii, trec direct in organismul nostru, fara ca macar sa mai fie distruse partial prin preparare termica. Asa ca, daca trebuie neaparat sa va abtineti de la ceva, afumaturile sunt acel lucru.

* Produsele cu nuca, arahide sau alune mult mai sanatoase de departe decat dulciurile cu margarina, cele care contin aceste fructe oleaginoase sunt la fel de puternice sub aspect caloric. Mestecati-le asadar cat mai mult, bucurati-va de ele, dar fara exces!
* Berea secretul pentru care berea ingrasa este ca, desi nu da calorii in plus, ne ajuta sa le depunem. Amatorii de bere, care au si o anumita predispozitie constitutionala, depun cel mai repede un strat de tesut adipos mai ales pe abdomen, pe solduri si pe fese. Explicatia: hameiul din compozitia berii, care contine estrogeni adica exact agentii de ingrasare folositi in fermele zootehnice de ingrasare rapida!

* Televizorul dreptunghiul "magic", care atrage magnetic toate privirile si capteaza simturile (fie ca ne place ori nu ce vedem), este unul din cei mai mari inamici ai siluetei. Studiile arata ca mai mult de jumatate din supraponderalii din SUA si-au rotunjit formele in fata televizorului. Sa mareasca oare privitul la televizor apetitul? Foarte posibil, deoarece naste o foame cu totul neobisnuita. Oricum, la majoritatea celor care fac sarbatorile cu televizorul, lucrul acesta se reflecta imediat prin numarul de kilograme in plus (dar si prin oboseala, dureri de cap, stari de indispozitie fara motiv aparent). Asa ca poate ar fi mai bine ca macar un timp sa inchidem televizorul, sa ii adunam in jurul nostru pe cei dragi si sa traim sarbatorile la o forma maxima... sufleteasca. Reteta e simpla: amintiri si cantari.
_______________________
Si totusi! Putina ciocolata face bine la sanatate
In urma cu 200 de ani, ciocolata se vindea la farmacie. Bizar? Asa s-ar spune la prima vedere! Dar vechii "poticarasi" stiau ce fac. Cercetatorii de azi descopera cu mirare ca, bine dozata, ciocolata este un veritabil medicament.
O bucatica pentru inima...

Cercetatorii americani au descoperit recent ca parfumata cacao reglementeaza nivelul colesterolului. Anumite substante continute in ea inlatura blocajele sistemului circulator.
O bucatica pentru suflet...
In clipele cand ciocolata se topeste in gura, organismul elibereaza hormonii fericirii absolute, exact ca atunci cand suntem indragostiti. Productia sporita de triptofan, un nepot extrem de simpatic al albuminei, face ca zeita beatitudinii, serotonina, sa ne inalte simturile spre cer. (Si chimia poate fi transformata in povesti.)
O bucatica pentru capilare...
Flavonoidele continute in ciocolata (un fel de maestre de gimnastica aerobica) au grija ca vasele capilare sa ramana elastice si sa ajute sangele sa treaca prin cele mai inguste stramtori din corp (mai ceva ca tunelul tranzitiei prin care ne chinuim sa ne strecuram).
O bucatica impotriva cancerului...
In ciocolata amara se afla o intreaga armata de catechine. Imaginati-va un batalion de amazoane foarte bine antrenate, care stiu sa intareasca sistemul imunitar, lupta vitejeste cu radicalii liberi din sange, combat cancerul si impiedica formarea tumorilor. La aceste concluzii au ajuns medicii olandezi, care impreuna cu colegii americani afirma ca cine mananca o tableta (mica) de ciocolata pe zi traieste mai linistit si mai mult.
O bucatica pentru oase...
In 100 g de ciocolata se afla 280 mg de fosfor, o substanta care face sa ne scapere creierii, iar in combinatie cu calciul, reprezinta baza sistemului osos. De unde rezulta ca adultii trebuie sa asimileze 800 mg de fosfor pe zi.
Intrebare: in zilele de Craciun, cand in lume ploua cu ciocolata, o dam cadou mai departe sau ne infruptam? Raspunsul nu e prea vesel: doza maxima sunt 2-3 bucatele (tablete mici). Ca la orice medicament, si ciocolata-n exces devine otrava.