"Cand pornesti la drum cu Hristos, vei izbandi"
Ridicata de Mihai Viteazul, recostruita in 1927, biserica ortodoxa din Odorheiul Secuiesc, cu hramul "Schimbarea la Fata", a fost transformata in vremea comunismului in depozit. Abia dupa 1989 a fost redeschisa si s-a slujit in ea ca intr-o grota de la inceputurile crestinismului, in conditii cu totul improprii. De doi ani, parintele Puiu Pavel, un tanar preot cu radacini moldovenesti, a pornit la restaurarea sfantului locas. Luptator temerar, trecand peste toate piedicile ivite in cale, sprijinit de oameni credinciosi si inimosi, el a facut ca biserica sa renasca din propria cenusa. Pe 28 septembrie, PS Ioan, Episcopul Harghitei si Covasnei, intr-un sobor de preoti, a sfintit biserica. A fost mare sarbatoare in romanimea ortodoxa din Odorhei. Cu acest prilej, parintele Puiu Pavel ne-a acordat un scurt interviu.
- Preacucernice parinte, ce inseamna biserica aceasta pentru comunitatea romanilor ortodocsi din Odorhei?
- Biserica Ortodoxa din Odorheiul Secuiesc reprezinta pentru romanii din inima Transilvaniei, dimpreuna cu celelalte 120 de parohii ale Episcopiei Covasnei si Harghitei, singurul suport sufletesc si moral, o adevarata gradina a lui Dumnezeu, inarmata cu rugaciuni si nadejde in fata indiferentei si insensibilitatii politicienilor romani care ne-au uitat. Biserica a avut si are rolul de a pastra, de a intari credinta stramoseasca si, totodata, constiinta nationala.
- Sunteti un om darz si nu usor de emotionat. Totusi, ce v-a impresionat cel mai mult in ziua sfintirii?
- Dragostea tuturor si bucuria credinciosilor de a-si vedea implinita jertfa. Am trait cu totii o Liturghie a iubirii, oficiata de o personalitate de exceptie a Bisericii si a neamului nostru romanesc, Preasfintitul Ioan Selejan, dimpreuna cu un sobor de 24 de preoti de pe toate meleagurile romanesti, ca un simbol al unitatii neamului romanesc sub acelasi Cuvant, Rascumparator si Imparat.
- Aveti de adresat multumiri speciale unor persoane si institutii care v-au ajutat sa finalizati lucrarile?
- Cea dintai multumire o rostim catre Dumnezeu, care ne tine si ne da putere. Multumim Preasfintitului Ioan, care dupa infiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei, in 1994, a reaprins flacara Ortodoxiei pe aceste meleaguri, asigurand continuitatea ortodoxa, stabilitate si echilibru elementului romanesc. Multumim, de asemenea, revistei "Formula AS", care s-a dovedit a sti sa pastreze si sa promoveze valorile spirituale si culturale romanesti, atat prin sprijin material concret, cat si prin articolele scrise despre noi, care au sensibilizat o serie de persoane ce ne-au oferit, si ele, un sprijin decisiv, fara de care nu am fi reusit desavarsirea acestei mari lucrari. Multumesc Politiei municipale, familiei Umbrarescu din Bacau, familiei Roman, parintelui Constantin Tirziu, de la Paris, precum si tuturor ctitorilor care au inteles ca romanii din Odorhei au nevoie de casa lui Dumnezeu.
- In afara de slujirea obisnuita, stim ca intentionati sa dezvoltati o serie de proiecte in jurul bisericii, in folosul romanilor de aici. Care sunt acestea?
- Vom continua traditia Bisericii noastre, incercand sa cream un centru cultural romanesc care sa ajute la imbunatatirea comunicarii, la marirea increderii si la inlesnirea intelegerii, a solidaritatii si a tolerantei interetnice. Acest centru ar avea si menirea de a facilita accesul liber la educatie in limba romana si la exprimarea copiilor si a tinerilor prin intermediul activitatilor multiculturale.
- Ce atitudine au avut autoritatile din Odorhei, dominate de maghiari, acum, in prag de alegeri, cand lupta nationalista se ascute?
- Sfintirea bisericii a fost laolalta, atat pentru romani, cat si pentru etnicii maghiari din Odorhei, un eveniment cultural si spiritual deosebit, o dovada ca iubirea lui Dumnezeu se revarsa, in mod egal, asupra tuturor, fara deosebiri etnice. Au raspuns invitatiei de a ne fi alaturi la acest moment, unic pentru noi, autoritatile locale si, pe aceasta cale, le multumim si speram intr-o comuniune deplina.
- Ce mesaj le transmiteti odorheienilor cu acest prilej, precum si romanilor ortodocsi din alte locuri ale lumii, care impartasesc poate aceeasi izolare si aceleasi dureri sufletesti cu cele ale romanilor din Odorhei?
- Indiferent cat de mari ar fi vicisitudinile vietii si ispitele lucrarilor, cand pornesti la drum cu Hristos, vei izbandi. Luati-L pe Dumnezeu in trup si in suflet si veti reusi ! Cand veti cadea, Hristos va va ridica, asa cum a facut-o altadata cu Apostolul Petru, pe cand se scufunda in mare !
Foto: Razvan Butaru