1. O silueta zvelta
Practicarea unui sport inseamna consum de calorii si este, deci, o cale de mentinere a siluetei. Ardem micile excese evitand sa le stocam si ne dezvoltam masa musculara, care chiar si in stare de repaus consuma mai multa energie decat masa de grasimi. Un mijloc de a ne stabiliza greutatea!
2. Muschi intacti
Pe parcursul vietii, masa musculara se diminueaza cam cu o treime, incepand de la 65 de ani si chiar mai devreme, daca nu este intretinuta. Practicarea sportului permite incetinirea acestei "topiri" a muschilor, dar si recuperarea lor la orice varsta. Sase luni sunt suficiente!
3. Articulatii mai suple
In viata de zi cu zi, noi nu folosim decat aproximativ 20% din capacitatea articulatiilor noastre si - ca urmare - acestea sfarsesc prin a "rugini". Sportul le face mai mobile, ajutandu-ne sa executam miscarile cu mai multa usurinta. In plus, intareste cartilagiile, asigurand glisarea suprafetelor articulare unele peste altele.
4. O inima rezistenta
Antrenata cu ajutorul unor exercitii regulate, chiar daca de intensitate medie (nu trebuie sa fim campioni!), inima devine mai puternica, mai rezistenta, mai bine oxigenata si mai performanta. La fiecare bataie ea impinge spre organe o cantitate mai mare de sange. Beneficiar: intregul sistem cardiovascular. Ceea ce previne hipertensiunea arteriala.
5. Oase de fier
La 50 de ani, 15% dintre femei sufera de osteoporoza, iar la 65 de ani, 40%. Sportul este un mijloc eficient de prevenire a acestei afectiuni, mai cu seama disciplinele care stimuleaza intinderea musculaturii si a tendoanelor (stretching, natatie, gimnastica). Dar si activitatile in care greutatea corpului se transmite prin intermediul scheletului care trebuie sa lupte contra greutatii (de ex. dansul). Ele permit stimularea osteoblastelor (celule care formeaza osul) si franarea osteoclastelor, care il distrug.
6. Un spate mai puternic
Daca ne doare spatele (cam 7 persoane din 10 se plang de astfel de dureri) de vina este adeseori lipsa musculaturii dorsale si abdominale. Activitatea sportiva regulata si permanenta ajuta la formarea unui soi de "corset natural" care va face spatele mai rezistent. In plus, destinderea produsa de activitatea fizica reduce tensiunile musculare care produc durerile.
7. Un tranzit excelent
Miscarea "pune la lucru" muschii abdominali, provocand un "masaj" intern al tubului digestiv, ceea ce accelereaza tranzitul intestinal. Perfect, deci, pentru toate persoanele care sufera de constipatie. Un sport de rezistenta practicat regulat (ca de pilda mersul pe jos si - de ce nu - yoga) le poate fi de mare ajutor femeilor suferinde de colopatie functionala. Exista dovezi stiintifice.
8. Un organism mai bine inarmat
Reducerea nivelului de colesterol, transformarea colesterolului "rau" (LDL) in "bun" (HDL) se obtine prin scaderea glicemiei datorita faptului ca muschii isi extrag energia de care au nevoie din zaharuri. Sportul mareste sensibilitatea la insulina si permite micsorarea riscului de diabet 2. Exercitiile actioneaza, deci, asupra constantelor sanguine si acest lucru este important pentru mentinerea in forma.
Parerea specialistilor
De ce ne simtim mai bine dupa efort?
In timpul efortului si dupa efort, creierul amplifica secretia anumitor neurotransmitatori (substante care asigura transmiterea informatiilor in sistemul nervos). Mai ales a endorfinelor, care produc o senzatie de bine fizic si mental, ba chiar de euforie, dar si a dopaminei sau a adrenalinei. Si cum aceste substante sunt implicate in regularizarea dispozitiei sufletesti, riscul instalarii depresiei este mai redus. Studiile au aratat chiar un efect pozitiv al mersului pe jos asupra persoanelor deprimate.